Ko bērnu deguniem nodara sauss gaiss?

Ko bērnu deguniem nodara sauss gaiss?

22. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziema, apkures sezona, sauss gaiss- faktori, kas var ietekmēt Tava bērna deguna veselību. Lasi turpinājumā,  vai mitrināts gaiss palīdzētu Tava bērna deguntiņam un kā to mitrināt saudzīgi. Konsultē pediatre Ņina Zapoļska.

Sauss gaiss var izraisīt jutīgās mazuļa deguna gļotādas izžūšanu. Mazie deguna asinsvadi degunā var plīst un sākt asiņot. Tāpēc, ja mazuļa deguntiņš nav ievainots, tomēr tas mēdz asiņot, visticamāk, ka pie vainas būs sausa deguna gļotāda. Tāpat sausa deguna gļotāda var būt uzņēmīgāka pret saaukstēšanās slimībām, jo deguna bārkstiņas vairs nespēj aizsargāt no infekciju uzņemšanas.Savukārt pēc tam,kad ir saķertas iesnas un bērns ir saslimis, viņš vairs neelpo caur degunu,bet gan caur muti,kas var pasliktināt veselības stāvokli.

„Deguna gļotādas sausums parasti pastiprinās aukstajos ziemas mēnešos, kad arī gaiss mājās parasti ir sauss,” stāsta pediatre Ņina Zapoļska. "Turklāt bērni ziemā visbiežāk nesaslimst tāpēc, ka laukā ir auksts laiks,bet gan tāpēc, ka ir silts, sauss gaiss istabā."

Ieteikumi, kā palīdzēt sausajiem mazuļa deguntiņiem

Ja deguna gļotāda ir sausa un izskatās, ka tā traucē mazulim, izmēģini šos ieteikumus.

Iegādājies jūras ūdeni aerosolu vai pilienu veidā aptiekā un lieto to katru dienu:

-          Noguldi mazuli uz muguras

-          Katrā nāsī iepilini 2-3 pilienus jūras ūdens un nogaidi 30 līdz 60 sekundes.

Lieto gaisa mitrinātāju telpās, kur uzturas mazulis

Lai mitrinātu gaisu, telpās vajadzētu lietot gaisa mitrinātājus, īpaši apkures sezonas laikā, kad aizlikts deguns ir ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Ja mājoklī nav gaisa mitrinātājs, noliec bļodu ar ūdeni pie radiatoriem un/vai samitrini dvieli un uzliec uz radiatoriem.

Ja bērnam ir iesnas

Ja mazulim ir sausa deguna gļotāda, tad visticamāk, ka viņam ir arī iesnas. Šādos gadījumos kopā ar jūras ūdeni un gaisa mitrinātāju vajadzētu lietot arī puņķu atsūcēju, kas palīdzētu attīrīt deguna dobumu.

Māmiņu Klubs