Klinta slimo un piedalās pētījumā

19. Mar 2017, 09:46 Klintasmamma Klintasmamma

Ceturtdien kārtējā rehablitācijas reizē Klinta bija neierasti kašķīga, jau piektdien pamostoties ar 38,3 temperatūru. Ne klepus, ne iesnu, ne caurejas, ne vemšanas, tikai augsta temperatūra un vēl aizvien niķīga Klinta man bija pietiekami liels iemesls braukt uz BKUS NMP. Mēs protam cīnīties ar saaukstēšanos un vēdera vīrusiem mājās, bet tad, ja iemesls temperatūrai nav zināms, riskēt un pakļaut bērniņu briesmām nevēlos. 
Arī ārste apjuka. Pārbaudījām austiņas, vēderiņu, bet nekā, ar zālēm temperatūru līdz 38,1 var dabūt lejā, bet tas arī viss, zemāk par to netiekam.  Tikām pie sistēmas un daudzām analīzēm, ko ārste bija paredzējusi, taču divus mazus papildus asiņu stobriņus  Klinta nodeva tāpēc, ka tieši pirms dažām minūtēm pamanīju BKUS informāciju par PERFORM (Personalizētā riska izpēte febrilu saslimšanu gadījumā, lai uzlabotu to ārstēšanu Eiropas Savienībā) pētījumu. Pētījumā iekļautie bērni tiek izmeklēti plašāk, viņu veselības stāvoklim tiek sekots līdzi arī pēc izrakstīšanās no stacionāra turpmākajās 28 dienās pēc iekļaušanas pētījumā, kā arī ne mazāk svarīga ir iespēja sniegt savu ieguldījumu zinātnē, lai nākotnē atrastu jaunus diagnostiskus marķierus kas ļautu laikus diferencēt smagas bakteriālas infekcijas no pašlimitējošām vīrusus saslimšanām. Pētījums notiek 9 Eiropas valstīs, 14 slimnīcu neatliekamās palīdzības nodaļās, to skaitā arī BKUS. 
Pētījumā var tikt iekļauti bērni vecumā no 0 līdz 18 gadu vecumam, kuriem konstatēts drudzis (ķermeņa temperatūra virs 38 C), ko medicīnas terminoloģijā sauc par febrilu temperatūru. Bieži bērniņi ar drudzi tiek veiksmīgi galā bez īpašas ārstēšanās, taču gadās arī tā, ka ir nepieciešama intensīva ārstēšanās slimnīcā un analīzes, jo uzreiz nav noteicams drudža iemesls. Šādas neskaidrības rada situācijas, kurās bērniem tiek nevajadzīgi izrakstītas antibiotikas, kas var novest pie nejūtības pret tām attīstīšanos, tāpēc projekta mērķis ir uzlabot bērnu ar drudzi diagnostikas un terapijas algoritmus un atrast jaunus diagnostikas marķierus, kas palīdzētu agrīni izvērtēt un prognozēt bērna veselības stāvokļa smagumu un izvēlēties atbiilstošāko ārstēšanas taktiku.

Protams, pētījuma mērķis nevar tikt sasniegts 1 dienas vai mēneša laikā, bet mani priecē doma, ka Klinta var palīdzēt citiem bērniņiem, varbūt tiem, kas vēl ir mammu vēderos, varbūt tiem, kuri pasaulē nāks pēc 2, 5 vai 10 gadiem! Nedaudz skumdina tas, ka projekts ir sācies jau 2016.gada 1. janvārī, taču Klinta bija viena no pirmajām Latvijā, kas piekrita piedalīties pētījumā.  

Ļoti ceru, ka jūsu bērniņiem ir stipra veselība un nav pat iemesla domāt par to, vai piedalīties/nepiedalīties šādā pētījumā, taču vēlējos dalīties ar informāciju par to, ja nu gadījumā kādai māmiņai šī informācija noder. 

Šodien Klintai ir jau trešā augstās temperatūras diena, iemeslu vēl aizvien nezinām un biedē neziņa par mazās veselību, ļoti ceru, ka rīt būs labāk!