Kas ir asaru kanālu zondēšana?

Kas ir asaru kanālu zondēšana?

21. May 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Skalošana jeb asaru kanālu zondēšana ir nereti tas procedūras nosaukums, kurš biedē vecākus, jo to, galu galā, pārsvarā veic pavisam mazam bērniņam. Kāpēc nepieciešama tāda manipulācija, kādos gadījumos to veic, un kas zondēšanas laikā tiek darīts, stāsta oftalmologs Ēriks Sproģis.

Pirmajās dzīves dienās mazuļiem var parādīties izdalījumi no actiņām. Izskatās, ka actiņas pūžņo, un viens no šīs pūžņošanas iemesliem var būt jaundzimušo dakriocistīts - asaru maisiņa iekaisums. Kāpēc rodas šāds iekaisums?

Kamēr mazulis ir mammas puncītī, viņa asaru kanāliņos ir korķītis vai arī tos sedz plēvīte, kas pasargā actiņas no augļūdeņiem. Dzimšanas brīdī, pirmajā saskarē ar gaisu, kad jaundzimušais ieraudas, plēvīte plīstun asaru kanāliņi kļūst caurejami. Ja tas tā nenotiek, tad asariņas iestrēgst asaru maisiņā, pievienojas infekcija, un attīstas saasināts vai hronisks dakriocistīts. Tādā gadījumā oftalmologi piedāvā veikt asaru kanālu zondēšanu.

Oftalmologs Ēriks Sproģis aicina nekrist panikā, dzirdot diagnozi - asaru kanālu necaurejamība, jo ne vienmēr tāda necaurejamība vēl nozīmē zondēšanu.

"Ļoti bieži pirmā dzīves gada laikā, ja vien ir pareizas aprūpes nosacījumi ievēroti, asaru kanāli atveras. Balstoties uz statistikas datiem droši var apgalvot, ka tas notiek apmēram 95% gadījumu", - stāsta speciālists.

Tāpēc ir ļoti svarīgi sekot līdzi ārstējošā oftalmologa norādījumiem. "Palīdzēt asaru kanāliņiem atvērties var regulāra masāža vai speciālu pilienu lietošana kursa veidā", = paskaidro ārsts.

Bet, ja tomēr atgadījies tā, ka asaru kanāliņi neatveras, un asaru maisiņš iekaist, jāveic zondēšanas procedūra.

"Pati procedūra ilgst neilgu brīdi - apmēram 5 minūtes, un tās laikā ar speciālu, tievu adatiņu tiek caurdurta plēvīte, kas neļauj asariņām iznākt no asaru maisiņa. Bērniem līdz 9 mēnešu vecumam šo procedūru veic bez narkozes. Pēc 9 mēnešu vecuma manipulācija tiek veikta izmantojot vispārējo narkozi." par zondēšanas procesu stāsta Ē.Sproģis.

Pēc procedūras nav nepieciešama papildus rehabilitācija, kādu laiku pēc tās jāpilina actiņās antibiotikas un pretiekaisuma medikamenti.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs