Karstā laika bieds - dehidratācija jeb atūdeņošanās

Karstā laika bieds - dehidratācija jeb atūdeņošanās

24. Jul 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasaras laikā, sevišķi tad, kad ārā gaisa temperatūra ilgstoši turas virs 20/25 grādu atzīmes, svīst ne tikai pieaugušie, bet arī bērni. Tāpat, bieži tiek grēkots ar dažādu saldinātu dzērienu pastiprinātu lietošanu, kas tikai maldīgi rada sajūtu, ka mēs remdējam slāpes un nodrošinām organismu ar nepieciešamo šķidruma daudzumu. Organismam ir nepieciešams ūdens un īpašas rūpes, lai veiksmīgi tiktu galā ar lielo karstumu.

Māmiņu kluba eksperte pediatre Anna Birka. stāsta, ja mazulim ir notikusi dehidratācija, tas nozīmē, ka ķermenim nav tik daudz šķidruma, cik tam ir nepieciešams. Turklāt ir lielāka iespējamība, ka dehidratācija notiks bērnam nekā pieaugušajam, ja bērns uzņem mazāk šķidruma nekā zaudē vemšanas, caurejas, drudža vai svīšanas rezultātā.

„Dehidratācija  var izpausties vairākās formās un var būt gan neliela, gan arī tāda, kas apdraud dzīvību,” brīdina pediatre.

Pazīmes, ka bērnam ir atūdeņošanās jeb dehidratācija - jebkura no šīm pazīmēm var norādīt, ka Tavs mazulis ir atūdeņojies vai arī notiek atūdeņošanās process:

  • mazulis vairāk kā 6 stundas nav slapinājis autiņbiksītēs, ko pavisam viegli var pārbaudīt, pat nenovelkot tās, bet pārbaudot autiņbiksītēs iestrādāto mitruma indikatoru
  • urīns ir tumšāks un ar izteiktāku smaržu kā ierasts
  • miegainība un apātija
  • sausa, izkaltusi mute un lūpas
  • raudot bērnam nav asaras

Šīs pazīmes var norādīt, ka bērnam ir nopietna atūdeņošanās:

  • iekritušas acis
  • rokas un kājas ir aukstas un mitras
  • pārmērīga miegainība
  • „iekritis” avotiņš uz mazuļa galvas

Ja mazulim ir parādījušās atūdeņošanās pazīmes, nav laika kavēties un nepieciešama tūlītēja rīcība, jo bērni var atūdeņoties visai ātri, tāpēc ja uzskati, ka atūdeņošanās pazīmes ir nopietnas, nekavējoties meklē medicīnisku palīdzību slimnīcā vai pie ārsta. Parasti ārstēšana notiek, saņemot šķidrumu intravenozi.

Ja situācija nav pārāk nopietna, zvani ārstam un pastāsti par notikušo. Iespējams, ka ārsts vēlēsies apskatīt bērnu, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā un ieteiks dot bērnam īpašu šķidrumu, lai kompensētu zaudēto ūdens un sāļu daudzumu. Noteikti vajadzētu turpināt bērnu zīdīt ar krūti vai dot piena maisījumu, kamēr situācija ir normalizējusies un mazulis atkal jūtas labi.

Profilakses pasākumi aizsardzībai pret dehidratāciju

Cik viegli bērnam ir atūdeņoties, tikpat viegli ir veikt profilakses pasākumus, lai dehidratāciju nepieļautu.

  • Pārliecinies, ka bērns dienas gaitā izdzer pietiekami daudz šķidruma, sevišķi, ja laukā ir karsts vai ja bērns ir slims. Turpini barot mazuli ar krūti vai piena maisījumu, ja mazulis ir vecāks par 4 mēnešiem, vari piedāvāt arī ūdeni.
  •  Ja bērns dzer sulu, nepalielini sulas daudzumu dienā, bet atšķaidi to ar ūdeni.
  • Nedod bērnam gāzētus dzērienus, jo tie tikai rosina apetīti un ir kaitīgi zobiem.

Situācijas, kad bērna organisms var atūdeņoties

Ja bērns nokļūst kādā no šīm situācijām, ir īpaši liela iespējamība, ka bērns atūdeņosies:

  • Drudzis. Piedāvā bērnam dzert ik pēc brīža, kad bērnam ir drudzis. Ja bērnam ir grūtības norīt šķidrumu, piemēram, kakla sāpju dēļ, sazinies ar ārstu par alternatīvām.
  • Pārkaršana. Pārāk daudz aktivitāšu karstā dienā vai atrašanās piesmakušā, karstā telpā var novest pie svīšanas un šķidruma zaudēšanas. Piedāvā mazulim vairāk šķidruma karstās vasaras dienās.
  • Caureja. Ja bērnam ir zarnu infekcija, bērns zaudē šķidrumu ar caureju vai vemšanu. Nedod bērnam augļu sulu,kas var tikai pasliktināt situāciju, tā vietā biežāk barojot mazuli ar krūti vai piena maisījumu, vai ūdeni, ja mazulis ir vecāks par 4 mēnešiem. Iespējams, ārsts ieteiks lietot kādu elektrolītu šķidrumu, lai kompensētu elektrolītu un šķidruma zudumus.
  • Vemšana. Vīrusi un zarnu infekcijas var novest pie vemšanas. Ja bērnam ir grūtības uzņemt zaudēto šķidrumu, ir pavisam  viegli iespējams atūdeņoties. Mēģini dot mazulim šķidrumu mazākos daudzumos, bet biežāk. Elektrolītu šķidrumi arī ir ieteicami, lai kompensētu elektrolītu un šķidruma zudumus.
  • Bērns atsakās dzert. Ja bērnam ir jutīgs kakls, piemēram, ko izraisījis kāds mutes vīruss vai saaukstēšanās, bērns var atteikties dzert. Pajautā ārstam, kādus medikamentus lietot, lai atvieglotu diskomfortu un piedāvā krūts pieniņu vai ūdeni biežāk, bet mazākos daudzumos.