Kāpēc mums, pieaugušajiem, mazuļu izdarības liekas smieklīgas?

Kāpēc mums, pieaugušajiem, mazuļu izdarības liekas smieklīgas?

27. Mar 2017, 12:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Raksti par pozitīvu bērna audzināšanu, izglītošanu un radošām rotaļām tapuši sadarbībā ar aizraujošo un attīstošo LEGO® DUPLO® un LEGO® klucīšu ražotāju LEGO GROUP.

Nav nekā burvīgāka par tikko dzimušu mazuli, taču īpaši aizraujoša vecāku dzīve kļūst,  kolīdz mazulis sāk runāt un staigāt. Katru dienu mazais dara ko dīvainu un piemīlīgu, piemēram, pēkšņi nešķiras no savas iemīļotākās LEGO® DUPLO® figūriņas, pat gulēt ejot un dodoties ciemos, vai visus pieaugušos uzrunā kā “mamma”. Mums, vecākiem, bērna uzvedība šķiet vienlaikus smieklīga un mulsinoša, tāpēc atgādināsim paši sev dažas svarīgas lietas.

Viņu realitāte nav mūsējā. Mazi bērni neatšķir fantāziju no realitātes tā, kā pieaugušie vai jau vecāki bērni. Kad tie čalo savā nodabā ar sevi vai rotaļlietām, bērni mācās izprast savas emocijas, saprot, kas ir komunikācija, un kā viņi iederas pasaulē. Vēlāk, pirmsskolas vecumā, piemēram, lomu spēles ar rotaļlietām palīdz tiem izprast savstarpējās attiecības ar cilvēkiem – gan īstiem, gan iedomātiem.

Bērni mācās cēloņu un seku sakarības. Mazi bērni apbrīno lietas, kuras mēs uzskatām par pašsaprotamām: “Ja bumba krīt pa kāpnēm, tā atlec uz pakāpieniem!” “Kāpēc spalva lido pa gaisu, bet ķieģelis nē?” LEGO DUPLO un citas rotaļlietas tiem palīdz atrisināt fizikas likumus, kraujot kaudzē un darbojoties ar klucīšiem. (“Ja es uzspiežu uz klucīša šādi, tas savienojas ar otru. Ja es klucīti lieku otrādi, tie nesavienojas!”)

Mazu bērnu uzmanības noturība ir niecīga. Viņi var būt pilnībā iegrimuši aktivitātēs vienu brīdi, bet jau nākamajā var skriet pakaļ sunim. Mazi bērni ir impulsīvi un ir viegli novērst viņu uzmanību (tā gan ir jūsu priekšrocība, kad vēlaties nomainīt kādu darbību). Un, godīgi sakot, ir taču tik jautri skatīties uz viņiem!

Ar viņiem viss notiek pirmo reizi. Iedomājieties, kā ir redzēt kaķēnu pirmo reizi. Tas ir pūkains, ņaudošs, ar  mazu, rozā mēlīti un asiem nadziņiem! Pasaule ir vēl neatklātu brīnumu pilna! Neatkarīgi no tā, vai tas ir sniegs, svētku lampiņas vai LEGO DUPLO klucīšu kaudze košās krāsās, jūsu bērna smadzenēm tas ir brīnums.

Valoda vēl joprojām ir liels noslēpums. Mazi bērni saka vārdus, pat ja mēs, pieaugušie, tos nesaprotam. Kad bērni sāk veidot teikumus, viņu čalas var izklausīties neloģiskas un smieklīgas. Pat jau labi runājošs bērns, kļūstot neapmierināts, vārdus teic pamīšus ar  skaņām, kas savukārt mums pieaugušajiem apgrūtina uztvert, ko mazais grib pateikt. Nav nepieciešams ikreiz viņus izlabot - labāk ik dienu lasīt priekšā un stāstīt par ikdienas darbībām. Bērnu runas spējas uzlabojas laika gaitā, bet līdz tam pierakstiet viņu brīnišķīgos jaunvārdus un pārteikšanos.

Pat mazi sasniegumi viņiem ir ļoti nozīmīgi. Ja esat redzējuši mazu bērnu starojot lepnumā par izveidoto klucīšu torni vai atpazīto sarkano putnu grāmatā, jūs zināt, cik nozīmīgi šādi sasniegumi var būt. Tas ir ceļš, lai bērns kļūtu par spējīgu pirmsskolnieku. Un, lai arī šis ceļš dažkārt ir haotisks un daži tā posmi atkārtojas, galvenokārt, tas tomēr ir brīnišķīgs.

LEGO grupa ir apņēmības pilna bērniem sniegt izglītojošu, drošu un priekpilnu spēlēšanās pieredzi, ticot, ka radītais produkts palīdz radīt pozitīvu atmosfēru bērnu un vecāku dzīvēs, jo spēlēšanās ar lielākā izmēra LEGO DUPLO vai LEGO klucīšiem, palīdz atvasēm stimulēt tādas nozīmīgas dzīves prasmes, kā problēmu risināšana, koncentrēšanās, radošums un iztēle, pozitīvā mācību vidē. Vietnē www.lego.com ir vairāk informācijas par rotaļu iespējām bērniem un LEGO produktiem. Interneta vietnē ir atrodama arī spēļu sadaļa, kur bērni var rotaļāties ar skaņām un animācijām drošā tiešsaistes vidē.