Kāpēc ir tik svarīgi, lai bērna saulesbrilles būtu kvalitatīvas?

Kāpēc ir tik svarīgi, lai bērna saulesbrilles būtu kvalitatīvas?

13. May 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasara spožā saulīte patīk mums visiem, tomēr gan mūsu, gan bērnu acīm tā rada papildus slodzi. Kā iegādāties kvalitatīvas bērnu saulesbrilles un kā nenodarīt pāri mazuļa actiņām valkājot sliktas kvalitātes brilles, skaidro oftalmoloģe, ķirurģe dr. Ieva Kūlniece.


Saulesbriļļu galvenais uzdevums ir ne tikai atvieglot skatīšanos košā gaismā, bet arī aizsargāt acs struktūras no UV saules staru iedarbības. UV starojums var radīt neatgriezeniskus bojājumus dziļākās un ārējās acs struktūrās (piemēram, lēcas apduļķošanās, tīklenes apdegumi, distrofijas utt.). Tāpēc visdrošāk un pareizāk saulesbrilles ir iegādāties optikā, jo tad tā ir garantija, ka tās ir ne vien tonētas, bet arī pārklātas ar 100% UV filtru. Kaut arī mazi bērni parasti necenšas vērst skatu uz košu gaismu, tomēr saules stari var tikt atstaroti arī no ūdens virsmas vai smiltīm, tādēļ arī mazuļus būtu labi pieradināt pie saulesbrillēm. Bērniem pietiekama būtu vidējas pakāpes tonējuma intensitāte (2.-3. pakāpe), bet, ja tiek plānots atrasties vietā, kur saule ir spēcīgāka, piemēram, kalnos, tad tonējums varētu būt arī intensīvāks.


Mazuļu brillītēm ļoti svarīgs ir rāmis. Tam jābūt ar ērtu izliekumu, plastikāta, tādam, lai mazulis nevarētu sevi savainot ar to. Briļļu lēcai jābūt gludai, lai nekropļotu attēlu. Acij patīkamākā ir brūngani pelēcīga lēcas krāsa.


Ja mazulis tomēr atsakās vilkt brillītes, tad nepieciešama cepurīte ar platāku maliņu, lai actiņām aizsegtu tiešo spilgto gaismu.

Vienmēr jāpatur prātā, ka nekvalitatīvas saulesbrilles nodara vairāk ļaunuma, nekā staigāšana bez saulesbrillēm! Tas skaidrojams ar to, ka gaismā (bez saulesbrillēm) acs zīlīte sašaurinās, un saules starojums ( arī UV stari) acs dziļākajās struktūrās iekļūst mazāk. Tumsā zīlīte paplašinās un atļauj vairāk gaismas stariem ( arī UV) iekļūt acī. Ja brilles ir tikai tonētas, bet tās nav pārklātas ar UV filtru, tad acs saņem arī lielāku UV starojuma devu.


Jebkuru saulesbriļļu UV filtra pārbaudi var veikt optikās bez maksas!

Kvalitatīvu bērnu saulesbriļļu cena optikās ir sākot no 15 euro.

Māmiņu Klubs

Kā Tu savam mazulim izvēlies saulesbrilles?

Pasargā bēbīša ādu ar Bubchen kosmētiku! 

20150522095532-37742.jpg