Kāpēc ir svarīgi rotaļāties kopā ar bērnu?

Kāpēc ir svarīgi rotaļāties kopā ar bērnu?

12. Jan 06:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzi vecāki pat neaizdomājas, ka kopīga rotaļāšanās ar bērnu ne tikai palīdz veidot mīlošas savstarpējās attiecības, bet arī uzlabo bērna garīgo uz fizisko attīstību.

Kā bērns saprot, ka vecāki viņu mīl? Viena no galvenajām izpausmēm ir vecāku nedalīta uzmanība. Dažkārt vecāki iebilst, ka viņi jau tā visu dienu pavada kopā ar bērnu, taču tas, ka mamma gatavo virtuvē maltīti vai tīra mājokli, kamēr bērns blakus istabā viens pats rotaļājas, neskaitās. Šajā laikā, lai gan it kā atrodaties turpat blakus, patiesībā esat aizņemta ar citām nodarbēm.

Divi galvenie nosacījumi uzmanības veltīšanai bērnam:

  • Kopīgās rotaļāšanās laikā visu uzmanību veltiet tikai bērnam.  Šajā laikā nepievērsieties citām lietām, nolieciet nost telefonu, nesarunājaties ar citiem.
  • Veltiet bērnam pozitīvu uzmanību: nevērtējiet viņa uzvedību, izskatu, neizsakiet kritiku par rotaļāšanos vai arī nesalīdziniet bērnu ar citiem

Ja pozitīvo uzmanību rotaļāšanās laikā aizstāsiet ar negatīvo (piemēram, aizrādot bērnam, ka viņš jau atkal izmētājis rotaļlietas, cik reižu viņam vienu un to pašu var atgādināt), bērns tik un tā arī nākotnē centīsies iemantot kaut nedaudz jūsu uzmanības, pat ja tā ir vērsta uz negatīvo. Tas saistīts ar to, ka bērnam, gluži tāpat kā jebkuram citam cilvēkam, ir nepieciešama socializēšanās un uzmanība.

Vēl viens veids, kā rotaļājoties bērnam varat izrādīt savu mīlestību un ļaut sajusties bērnam nozīmīgam, ir pieņemt viņa rotaļāšanās noteikumus. Tas nozīmē, ka jūs spēlējat rotaļas, kuras vēlas bērns, iejūtoties lomās, kuras jums piedāvā bērns.

Jūsu uzdevums ir rotaļāšanās laikā nolikt malā savus aizspriedumus, neaizrādot bērnam, ka jums nepatīk rotaļāties ar mašīnām, lellēm vai arī spēlēties dakteros. Pieņemiet bērna spēles noteikumus.

Pirms kopīgās rotaļāšanās pārrunājat trīs nosacījumus:

  • Rotaļu laikā mēs nedarām pāri otram;
  • Spēlējoties nedarām pāri arī paši sev;
  • Rotaļu laikā nedrīkst bojāt rotaļlietas, mēbeles utt.

Tomēr, ja noteikumi ir paslīdējuši garām un kādu no tiem sanācis pārkāpt, atgādiniet par tiem bērnam un turpinat rotaļas. Taču, ja noteikumi tiek pārkāpti atkārtoti, spēlēšanās jāpārtrauc. Kopīgais rotaļāšanās laiks ir atkarīgs no jūsu iespējām. Jāteic, ka kopīga rotaļāšanās ar bērnu vecākiem nav viegls uzdevums, jo sevišķi sākumā, jo vecākiem ir jāpārvar sevi, savi aizspriedumi un vēlme kontrolēt rotaļāšanās procesu.

Kopīgā rotaļāšanās būs jūsu labākā dāvana bērnam. Tā apgalvo tie, kuru vecāki ar viņiem bērnībā kopīgi rotaļājušies.

Brīvās spēlēšanās sākums. Fizioterapeites Klaudijas Hēlas lekcija tiešsaistē

Kā pareizi iesaistīties rotaļās?

1. Nepārtrauciet bērna rotaļāšanos, uzspiežot savu rotaļāšanās versiju, pat tad, ja bērna piedāvātais rotaļu variants jums nepatīk. Protams, jūs varat piedāvāt savus ieteikumus rotaļām, taču tikai tādā gadījumā, ja to lūdz pats bērns. Taču svarīgi pat šādā gadījumā neaizmirst uzdot atvērtos jautājumus: “Kā Tu domā pats?”, “Ko Tu ieteiktu darīt?”

Bērns kopīgo rotaļu laikā ir galvenais, ļaujiet viņam pašam pieņemt lēmumus. Jūsu uzdevums ir sekot līdzi bērna teiktajam un organiski iesaistīties rotaļās. Speciālistu novērojumi liecina, ka bērni intuitīvi izvēlas rotaļas, kas palīdz viņiem neitralizēt uzkrātās jūtas, dusmas, bailes, aizvainojumu. Jūsu uzdevums šajā laikā ir ļaut bērnam izpausties nevis slāpēt viņa emocijas un izpausmes.

2. Rotaļāšanās laikā sniedzat bērnam pozitīvas emocijas, uzslavējot viņu ne tikai ar īsu atsauksmi par labi padarīto darbiņu, bet arī veltot garākas un detalizētākas atbildes, piemēram: “Cik labi gan Tu to izdomāji,” “Tev lieliski padodas būvēt mājas,” “Tev vienmēr rodas lieliskas idejas rotaļām” u.tml.

Pozitīvajam rotaļāšanās laikā ir liela nozīme. Kopīgi spēlējoties pamanīsiet, ka starp jums izzūd konflikti, ja tādi iepriekš bijuši, jums kļūst vieglāk komunicēt, starp jums rodas lielāka uzticēšanās un vēlme vairāk laika pavadīt kopā.

Kopīgā rotaļāšanās mazinās bērna bailes, aizvainojumu, arī agresiju. Tā vairos Tavas atvases pašapziņu un pašcieņu.

Tieši tāpēc ir tik svarīgi uz brīdi atrauties no saviem ikdienas pienākumiem, lai arī cik svarīgi tie varbūt šķistu, nolikt uz brīdi malā citas rūpes un savu mobilo telefonu, lai pilnvērtīgi pavadītu laiku kopā ar bērnu. Tas būs ieguvums jums abiem!