Kāpēc D vitamīns ir vitāli svarīgs mūsu organismam?

Kāpēc D vitamīns ir vitāli svarīgs mūsu organismam?

03. Jun 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Epidemioloģisko pētījumu dati rāda, ka no D vitamīna deficīta cieš vairāk nekā 50% pasaules iedzīvotāju, tāpēc jau mazuļa pirmā mēneša vizītē pie ģimenes ārsta, visticamāk speciālists ieteiks uzņemt papildus D vitamīnu. Taču kāpēc D vitamīns, kas nereti tiek dēvēts arī par „saulītes vitamīnu”, ir tik vitāli svarīgs mūsu organismam?

D vitamīnu dabiski lielākoties uzņemam ar saules gaismu, un tas nodrošina un veicina daudzu orgānu sistēmu veselību, kā arī gādā par enerģiju un labu garastāvokli. Tas sekmē arī kalcija uzsūkšanos no gremošanas trakta asinīs.

Tomēr, ņemot vērā, ka dzīvojam klimata zonā, kas iedzīvotājus katru dienu nelutina ar sauli, ir svarīgi D vitamīnu uzņemt papildus, jo pat dodoties regulāri pastaigās un uzturoties saulē, D vitamīna rezerves nav iespējams uzkrāt uz priekšu visam gadam.

Maldīgi arī sabiedrībā tiek uzskatīts, ka vasaras periodā nepieciešamais D vitamīna daudzums tiks uzņemts no saules gaismas, aizmirstot par sauļošanās otru, veselībai bīstamo pusi. Proti, ilgstoši uzturoties saules staros, pieaug risks saslimt ar ādas vēzi, tādējādi, cenšoties uzlabot savu veselību, varam panāk pretēju efektu. Tāpēc ir svarīgi pārdomāt, kā uzņemt organismam nepieciešamo D vitamīnu, vienlaikus tam nekaitējot.

Kāpēc bērnam jāuzņem D vitamīns?

Jo īpaši svarīgi, lai D vitamīnu pietiekamā daudzumā uzņemtu bērni, jo tas piedalās daudzos vielmaiņas procesos, ietekmējot gan bērna augšanu, gan kaulu blīvumu, zobu veselību endokrīno un imūno sistēmu, kā arī citu orgānu sistēmas. Īpaši jāgādā, lai pietiekamu D vitamīna apjomu uzņemtu jaundzimušie, jo mazajiem bērniņiem notiek strauja kaulu nobriešana un attīstība. Jāpiebilst, ka mazuļi vitamīnus uzņem ar mātes pienu, tāpēc nepieciešams sekot līdzi, lai zīdīšanas laikā arī pašas mammas uzņemtu D vitamīnu gan pārtikas, gan vitamīnu veidā.

Gadījumos, ja bērns D vitamīnu uzņem nepietiekamā apjomā, var attīstīties stājas vājums, kļūt mīkstāki kauli un bērns kļūst slimīgāks, tāpēc bērniem D vitamīnu papildus nepieciešams uzņemt visu laiku, kamēr vien tie aug. D vitamīna lielo nozīmi bērna organisma pilnvērtīgā attīstībā apstiprina arī Latvijas Pediatru asociācija, rekomendējot bērniem līdz 3 gadu vecumam obligāti ik dienas visa gada garumā papildus uzņemt D vitamīnu.

Kas var liecināt par D vitamīna trūkumu?

Gadījumā, ja mazulim pastiprināti svīst pēdiņas un plaukstiņas, mazais biežāk slimo vai arī ir izrīvēts pliks pakausītis, tas var liecināt par D vitamīna trūkumu organismā.

D vitamīnu svarīgi uzņemt arī grūtniecības laikā un pēc mazuļa piedzimšanas, jo sevišķi tad, ja mazulis tiek zīdīts ar krūti vai arī starp dzemdībām pagājis neilgs laika posms, jo tad sievietes organisms vēl nav paguvis atjaunot vitamīnu rezerves. D vitamīns veicina piena veidošanos, kā arī palīdz māmiņai saglabāt labu ādu, nagus, novēršot arī matu izkrišanu un dodot enerģiju.

www.DVITAMINS.LV

20170603080415-75053.jpg20170603080427-95550.jpg20170603080439-78737.jpg