Kāpēc bērnam rodas izsitumi?

Kāpēc bērnam rodas izsitumi?

22. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmkārt, izsitumi bērnam, lai arī kur tie atrastos – uz sejas, vēdera vai uz plaukstiņām, signalizē par nelabvēlīgiem viņa organisma apstākļiem. Bet izsitumi mēdz bērnam būt dažādi, tāpēc ir vērts parunāt par dažiem to veidiem.

Pats nekaitīgākais izsitumu veids ir sviedrene. Kā likums, tā ir pēc pārkaršanas vai pēc nepietiekošas higiēnas normu ievērošanas. Biežāk sviedrene bērnam uzmetas izsitumu veidā uz muguras, krūtīm un kakla, un pārsvarā tā ir bērniņiem, kas tiek baroti ar krūti.

Kā to atpazīt? Izsitumi ir sīki, rozā, mazliet pacēlušies virs ādas. Tādi izsitumi bērnam nav lipīgi nenes nekādas īpašas nepatikšanas, bet tik un tā, higiēnas noteikumu neievērošana var izraisīt arī nopietnākas problēmas.

Ir arī izsitumi, ko izraisa bēdīgi slavenais stafilokoks. Tā radītie izsitumi bērnam parādās kā nātrene ar maziem gaisa pūslīšiem baltā vai dzeltenā krāsā, šie izsitumi apmetas parasti uz krūtīm, rokām, kājām, muguras, kā arī uz kakla.

Biežāk no tā cieš atkal bērni, kas tiek baroti ar krūti. Bīstami šie izsitumi ar to, ka no pārsprāgušajiem pūslīšiem infekcijas izraisītājs nokļūst citos ādas laukumos un vairojas pa visu bērna ķermeni.

Ja sastopaties ar šādiem izsitumiem, nepieciešams lietot kaut vai kumelīšu uzlējumu ādas apmazgāšanai un āda ap izsitumiem jāapstrādā ar spirtu. Bērnu, protams, šādu izsitumu laikā mazgāt un peldināt nedrīkst.

Skarlatīna. Skarlatīnas gadījumā bērnam ir sīki, maigi, ne īsti saredzami izsitumi, kuru lielums ir kā mannas graudiņš. Biežāk par visu tie apmetas uz vēdera, padusēs, kāju, roku locītavās. Viņi pāriet kopā ar skarlatīnu.

Ir arī izsitumi, kas ir krietni lielāki par skarlatīnas izraisītiem izsitumiem un tie ir arī košāki. Sākumā tādi izsitumi bērnam parādās lieliem laukiem uz sejas, uz pieres, uz ausīm, un tikai nākošajā dienā pāriet uz pārējām ķermeņa daļām – rokām, un jau trešajā dienā – uz kājām. Viņu īpatnība ir tā, ka tie parādās ne uzreiz, bet ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, pie kuras bērns, lai cik dīvaini nebūtu, jūtas labi.

Vējbakas parādās kā mazi pūslīši, pie kam, kas pazūd vieni izsitumi, parādās jau jauna to sērija, līdz laikam, kamēr slimība pāriet. Bet, jo agrāk bērns to pārslimo, jo labāk. Smērējiet pūslīšus ar veco labo, briljantzaļo šķīdumu vai tīriet tos ar aptiekās nopērkamiem uzlējumiem divas reizes dienā.

Nātrene ir līdzīga skarlatīnas izraisītiem izsitumiem, bet izsitumi mēdz būt lielāki. Tā uzrodas uz bērna ķermeņa bez nekādiem īpašiem iemesliem, vai arī otrādi – to iemesli var būt vairāki, pat alerģijas izraisīti.

Alerģijas izraisīti izsitumi bērnam var gan izskatīties pilnīgi atšķirīgi, tie pāriet kopā ar alerģiju. Alerģiju gadījumā, protams, jānoskaidro alerģijas izraisītājs, un vadoties pēc ārsta norādījumiem, ar alerģiju jācīnās, ņemot vērā to, cik nopietna ir pati alerģija un kādi ir izsitumi.

Māmiņu Klubs

Kādi izsitumu veidi ir bijuši Tavam mazulim?

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 22. Jul 2017, 11:47

Mums pirmajā mēnesītī bija vējbakas, vieglā formā, bija niķīgs, bet ne uz ilgu laiku, tad vèl nesapratām, kas tie par izsitumiem, domāju, ka alerģija tomātu dēļ, kurus biju ēdusi 3 dienas pēc kārtas.. nesmērējam, neaiztikām pumpiņas, pašas nogāja, uz pierītes, ja ieskatās, var redzet mazu rētiņu, jo tur bija liela tā pumpa, kura pārsprāga. Vejbakam izteikti it tas, ka pumpiņas ar to šķidrumu ir uzmetušās arī uz galviņas, mūdu gadījumā - bija arī aiz austiņām. Bet vismaz šīs mums jau ir garām 😀