Kam jābūt pa rokai, lai higiēnu būtu iespējams ievērot arī ārpus mājas

Kam jābūt pa rokai, lai higiēnu būtu iespējams ievērot arī ārpus mājas

14. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Higiēnas ievērošana  maziem bērniem ir viens no galvenajiem profilakses nosacījumiem runājot par dažādām saslimšanām.  Ja kaut kur grasāties doties, nāksies sastādīt veselu sarakstiņu ar visu, kas nepieciešams, lai bērna lietiņas būtu tīras. Ja bērns guļ ratiņos, tad vienmēr līdzi jāņem mitrās, sausās salvetes, autiņbiksītes un bikses rezervei, ja nu kas - lai var nomainīt.

Ar mazuli, kas rāpo, tātad - ne tikai pa paklāju, bet arī pa grīdu un vasarā arī pa zālīti, ar vienu apģērbu komplektu būs par maz.

Bērns, kas jau staigā, bieži aizķeras un krīts, tāpēc rezerves apģērbs arī viņam būs nepieciešams.

Ja runa ir par ziemu vai lietainiem laikapstākļiem, vienmēr līdzi ieteicams paņemt mitruma necaurlaidīgu apģērbu un izvēlēties arī mitruma necaurlaidīgus apavus. Ja tas nav iespējams, par maiņas apģērbu jādomā vienmēr.

Esiet vienmēr uzmanīgi un pieskatiet, lai bērna rokas būtu tīras, īpaši tad, kad viņš ir jau lielāks, vēlas visu aptaustīt un pat nogaršot. Protams, nevajag fanātiski pieturēties pie tīrības jautājuma un visu aizliegt bērnam aiztikt, bet vienmēr jātur pa rokai mitrās salvetes vai roku dezinfekcijas līdzeklis, lai nepieciešamības gadījumā, bērna rociņas un mutīti varētu notīrīt.

Ja dodaties uz bērnu rotaļu istabu, ciemos vai uz kafejnīcu ziemā, tad atcerieties par maiņas apģērbu un apaviem, lai bērnam nebūtu ziemas apģērbā un apavos ilgi jāatrodas siltās telpās.

Pēc atnākšanas no āra vienmēr jānomazgā rokas ar tekošu ūdeni. Obligāti mazulim jānomaina autiņbiksītes, sevišķi, ja pastaiga bijusi garāka, lai izvairītos no iekaisuma rašanās.

Neskaitot vīrusus, ko viegli var noķert jebkur, ja neievēro elementāru higiēnu, ārā dzīvo arī parazīti, piemēram, cērmes. Maziem bērniem cērmes nav nekas neparasts. Aktuāla šī problēma ir visa gada garumā, īpaši - pavasarī un vasarā, jo tieši šajā laikā vecāki ar bērniem biežāk dodas ilgākās pastaigās. Piemēram, uz jūru, uz smilšu kasti, bērnu rotaļu laukumu. Un tādās vietās ir daudz un dažādu mikrobu un parazītu.

Svarīgi ir savlaicīgi pamanīt, ka bērnam ir cērmes, lai neļautu tām attīstīties tālāk.

Pārsvarā pie cērmēm var tikt ar netīrumu palīdzību: netīras rokas, zeme, smiltis. Tāpat arī svešu dzīvnieku glaudīšana.

Mājdzīvniekiem pārsvarā parazītu nav, ja vien tiek ievēroti visi drošības pasākumi, savlaicīga dzīvnieku attārpošana, bieža dzīvnieku ķemmēšana, jo, piemēram, laikā, kad dzīvniekam mainās spalva, tajā atrodamas enterobiozes daļiņas, kas var nokļūt uz bērna rotaļlietām, paklāja, un attiecīgi, tad pie parazītiem tikt var arī bērns. Tātad - par rotaļlietu kopšanu aizmirst nedrīkst, tāpat arī par mīkstajām rotaļlietām un grīdas segumiem jāatceras. Un jā - jāuztur tīrībā arī mājdzīvnieks.

Mīkstās rotaļlietas arī, ja nav aizdomu par cērmēm, periodiski jāmazgā, jo tās uzkrāj putekļus, netīrumus, baktērijas un arī citus parazītus. Protams, viens no labākajiem veidiem, kā izvairīties no cērmēm,  - bieža roku mazgāšana: pēc tualetes apmeklējuma, pirms un pēc ēšanas, pirms gulētiešanas, pēc atnākšanas no veikala utt.

Esiet vērīgi, bieži mazgājiet rokas un arī bērniem māciet ievērot higiēnu, lai viņi būtu ne tikai priecīgi, bet arī veseli!

Māmiņu Klubs