Kādu pienu dot bērnam pēc gada vecuma?

Kādu pienu dot bērnam pēc gada vecuma?

03. Jul 2014, 11:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt šķiet, ka sarežģītākais sākas ap mazuļa sešu mēnešu vecumu, kad māmiņām jādomā par piebarojuma ieviešanu mazuļa uzturā, bet izrādās, ka ir sarežģījumi arī ar gadu veca mazuļa uztura veidošanu. Piebarojums it kā ieviests, bet bērniņš joprojām ir aktīvs mammas piena vai piena maisījuma dzērājs.

Jau sen visiem ir zināms, ka arī Vispasaules Veselības Organizācija iesaka turpināt krūts ēdināšanu līdz divu gadu vecumam. Tāpat turpinam dot arī piena maisījumu kā krūts piena alternatīvu. Bet te atkal ir BET. Bērniņš it kā jau paaudzies - pats staigā, jau kaut ko saka, ar prieku ēd pieaugušo ēdienu.. Vai viņam var piedāvāt jau govs pienu?

Bērns līdz divu gadu vecumam vislabāk barības vielas uzņem ar piena olbaltumvielu palīdzību. Bet govs piens nespēj tikt galā ar šo uzdevumu, jo tas nav paredzēts bērnu uzturam. Krūts piens vai piena maisījums ir veselīgāks un labāk uzsūcas mazā cilvēka organismā.

Kāpēc tā?

Pirmkārt, svarīgi, lai šajā vecumā bērns saņemtu kalciju un D3 vitamīnu, kas nepieciešami bērna kaulu ū, bet govs piens un tajā esošie fosfāti tieši otrādi - veicina kalcija izdalīšanos un kauli kļūst mīkstāki.

Otrkārt, govs piens satur olbaltumvielas tādā daudzumā, ka tās ietekmē bērna nieru darbību.

"Pēc gada vecuma uzņemtā piena daudzums samazinās, un tā ir aptuveni piektdaļa no visa dienas uztura.

Bet piena produktu uzņemšana pēc gada vecuma kļūst daudzveidīgāka: biezpiens, piens, siers, jogurts, krējums, kefīrs.

Dienā jānotiesā būtu 400-550gr piena produktu dienā." stāsta pediatre Vizma Meikšāne.

Vai bērniem būtu jādzer piens pēc gada vecuma? Bez šaubām - JĀ! Bet izvēlieties adaptēto pienu, lai tas mazajam, augošajam organismam nāktu tikai par labu!

Māmiņu Klubs

20140701100822-97562.jpg