Kādas rotaļlietas izvēlēties vanniņai?

Kādas rotaļlietas izvēlēties vanniņai?

04. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavuprāt, vai mazulim vannošanas laikā ir vajadzīgs vēl kaut kas, izņemot ūdeni un ziepes? Protams, rotaļlietas, lai vannošanās būtu vēl jautrāka!

Ja pirmajās dzīves nedēļās un mēnešos vannošanās vairāk saistīta ar higiēnas procedūras veikšanu un ikvakara rituālu, kas vēsta par drīzo gulētiešanu, ar katru dienu aizvien vairāk mazulis vēlēsies ūdenī uzturēties vēl mazu brītiņu, lai paplunčātos. Un šeit lieti noderēs rotaļlietas ūdenim.

Ieskaties un smelies idejas, kādas rotaļlietas vanniņā mazajam patiks.

Visas ūdenim paredzētās rotaļlietas iedalāmas pēc materiāla, no kāda tās izgatavotas. Tas arī nosaka rotaļlietas lietošanas īpašības un funkcijas.

Gumijas rotaļlietas. Vispopulārākā to vidū noteikti ir visparastākā gumijas pīlīte. Izvēloties bērnam gumijas rotaļlietu, raugies, lai tai nebūtu atverīšu un caurumu, pa kuriem tajā varētu iekļūt ūdens. Laika gaitā, ūdenim uzkrājoties rotaļlietā, tas radīs labvēlīgu vidi pelējuma attīstībai. Ja redzi, ka pīlītei vēders no iekšpuses kļūst melns un to nav iespējams vairs izmazgāt, laiks no šīs rotaļlietas atvadīties. Idejai - ja nu tomēr jūsu rokās nonāk kāda gumijas rotaļlieta ar caurumiņu, varat to aizlīmēt ar līmes pistoles palīdzību.

Plastmasas rotaļlietas. To klāsts veikalos ir ļoti plašs. Sākot no dažādiem trauciņiem un laiviņām, beidzot ar uzvelkamajām rotaļlietām. Pēdējās drīzāk paredzētas vecākiem mazuļiem, jo jaunākajiem var nepatikt skaņa, kuru izdod rotaļlieta, vai arī to aktīvās kustības. Taču lielāki bērniņi par uzelkamu pīlīti vai arī haizivi noteikti būs sajūsmā.

Rotaļlietas ar piesūcekni. Iespējams, tavs mazulis nemaz nav tik lielā sajūsmā par vannošanos, tāpēc daudz lapbprātāk no ūdens rāptos ārā pēc iespējas ātrāk. Lai tomēr novērstu viņa uzmanību no vannošanos, piesaistot to ar kādām interesantām detaļām, vari izmantot speciālas vannai domātas rotaļlietas ar piesūcekni. Mantiņas piesūcekni vari pielipināt pie vannas malas un jaunā aktivitāte noteikti novērsīs mazuļa uzmanību no vannošanās procedūras.

Makšķeres ar zivtiņām. Noteikti esi šāda veida rotaļlietas manījusi veikalos. Zini, ka tās palīdzēs mazulim attīstīt koordināciju un smalko motoriku. Foršākais, ka mazais makšķernieks var nodoties zivtiņu makšķerēšanai ne tikai vannā, bet arī siltākā dienā, piemēram, mājas pagalmā, kad mamma turpat novietojusi bļodiņu ar ūdeni, tajā “ielaižot zivtiņas”.

Vairāk pildīs citas funkcijas, taču tik un tā var padarīt vannošanos jautrāku

Vannas ieliktņi. Lai gan pārsvarā domāti tam, lai mazulis nesaskartos ar vannas virsmu, tas var būt izgatavots gan dažādu dzīvnieciņu formā, gan ar dažādām faktūrām, kuras mazulim labpatiksies pataustīt, lai iepazītu jaunas sajūtas.

Piepūšamās rotaļlietas. Dažāda veida bumbiņas, arī piepūšamie riņķi, aproči. Tās lielākoties izmanto nevis lai rotaļātos, bet gan bērna drošībai, visbiežāk tad, ja dodas uz baseinu, kādu atvērta tipa ūdenstilpni vai arī vannojas lielajā vannā, jo tās aizņem daudz vietas.

 

Ja esi no tiem, kuri domā, ka vannošanās nav apvienojama ar rotaļāšanos, zini, ka, izvēloties atbilstošas vannas rotaļlietas, ar to palīdzību bērnā vari radīt lielāku interesi par ūdeni, veicināt mazuļa fizisko attīstību un attīstīt koordinācijas prasmes.