Kādas rotaļlietas izvēlēties mazulim pirmā dzīves gada laikā

Kādas rotaļlietas izvēlēties mazulim pirmā dzīves gada laikā

29. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā Tu domā, vai ir iespējams pirmā dzīves gadā laikā iztikt bez skanošām, grabošām, ņirbošām, bērnu preču veikalā iegādātām rotaļlietām? Fizioterapeite Klaudija Hēla uzskata, ka var!

ROTAĻU NODARBĪBAS AR KLAUDIJU HĒLU->>

Veikalu plauktos bērnu preču piedāvājums, tai skaitā rotaļlietu, ir varen plašs- ņirbošas, dziedošas, skanošas rotaļlietas, kuras piesaista bērna uzmanību un vecāki nodomā,ka tas ir tieši tas, kas vajadzīgs  viņa bērnam.

„Pirmajā dzīves gadā noteikti vajadzētu izvairīties no rotaļlietām, kas pašas spīd, laistās un izklaidē pašas, tai skaitā aktivitāšu centriem, jo rotaļlietas karājas virs galvas priekšā un sānos, bet tikt laukā no turienes nav iespējams,” stāsta fizioterapeite Klaudija Hēla. „Bērniņam no dzimšanas līdz 2 – 2,5 mēnešiem rotaļlietas vispār nav vajadzīgas vai ir nepieciešamas ļoti maz, jo  svarīgāka ir vecāku klātbūtne.”

Izvēloties piemērotākās spēļlietas, svarīgi ievērot bērna vecumu un spējas, ko bērns pašreiz var izdarīt. Aptuveni divu trīs mēnešu vecumā- kad zīdainis atklāj savas rociņas, vecāki var piedāvāt kādu auduma gabaliņu, kas var atrasties uz pakaviņa vai bērnam blakus.Vēlāk šajā auduma gabaliņā var ievērt arī aizkaru riņķi.

„Kad bērns apzināti sāk tvert rotaļlietas, tad var piedāvāt viņam nevis skanošas, grabošas rotaļlietas, bet gan tādas, ko viņš pats var paņemt, aptaustīt, ielikt mutē, piemēram, burciņu vāciņi, plastmasas bļodiņas dažādos izmēros, koka klucīšus dažādos izmēros,” rotaļlietu izvēli ap četru mēnešu vecumu raksturo Klaudija Hēla. „Izmērā mazākus klučus ļoti labi var satvert un iebāzt mutē pagraušanai. Noderīga var izrādīties arī badmintona mušiņa. Šīs visas ir vieglas rotaļlietas, ar kurām bērns pats var darboties un nav jābaidās, ka bērns varētu savainoties, jo bērns tik agrā vecumā vēl īsti  nespēj koordinēt savas kustības.”

Lielākam bērnam, kad viņš sāk pārvietoties lienot vai rāpojot, var piedāvāt bumbas, kuras ripo gan ātri, gan lēni. Tāpat bērnam var piedāvāt dažāda dziļuma bumbas, kurās var kaut ko ielikt un izņemt.

„Noderīga lieta ir arī katli, pa kuriem var sist, piemēram, ar koka karotēm, kas ir ikvienās mājās un nebūtu jātērē nauda,” risinājumu ar virtuves piederumiem iesaka fizioterapeite.

Noteikti labs fiziskās attīstības veicinātājs ir dažāda veida, lieluma un dziļuma kastes vai koferi, kur bērns var ielīst un pēc tam līst laukā. Arī pītie grozi būs labs kastu aizstājējs. Klaudija Hēla iesaka ideju rotaļām: „Ja grozu vai kasti apgāž otrādi, tad uz kastes var ko uzlikt vai bērns pats var uzrāpties uz kastes vai groza.”

Arī bērna gultas matraci vai autiņbiksīšu pakas ap 5 mēnešiem var izkārtot uz grīdas, lai bērns var līst uz matrača un pēc tam lejā, šādi veidojot dažādus šķēršļus telpā, trenējot  bērna līdzsvara izjūtu un uzlabojot fiziskās prasmes. 

Taujāta par atklājumu rotaļlietu klāstā no saimniecībā pieejamām lietām, fizioterapeite atklāj, ka deviņos desmit mēnešos TOP rotaļlieta ir mušu pletne, kuru vispirms var iztaustīt un pēc tam dzenāt rotaļlietas un bumbas.

„Tās it kā ir ikdienišķas un vienkāršas lietas, bet viss ģeniālais ir vienkāršs,” zina fizioterapeite Klaudija Hēla.

Grabošas un transformējas rotaļlietas vecāki var izgatavot paši no mājās pieejamām lietām- piemēram, lietojot plastmasas pudeles un ieberot tajās iekšā pupas, zirņus, rīsus un citus priekšmetus. „Tikai vienmēr gribu atgādināt par drošību – tā ir pirmajā vietā!” atgādina fizioterapeite. „Ja redzat, ka bērns prot atskrūvēt pudeli, vairs neizmantojiet šo rotaļlietu vai meklējiet citu risinājumu, aiztaisot pudeles korķi.”

Variācijas ar pašgatavotām rotaļlietām

Fizioterapeite uzskata, ka labāk iegādāties koka klucīšus, kas ir dārgāki par krāsainām mirgojošajām rotaļlietām, bet tie būs lietderīgāki un derēs ilgākam laikam. Savukārt spīguļojošās rotaļlietas būs derīgas īsāku laiku, jo bērns nezina, ko ar to īsti iesākt un viņam ātri apnīk. Tāpat jāpiemitina, ka pašgatavotajām un vienkāršajām rotaļlietām ir plašs pielietojums, piemēram, bļodu var uzlikt galvā, tajā var iekāpt, uz tās var ko uzlikt vai ko ielikt iekšā.

Ideja pašgatavotai rotaļlietai

Vajadzīgs:

  • Kurpju kaste
  • Šķēres
  • Dažāda izmēra, lieluma klucīši un bumbas

Pagatavošana:

Ņem šķēres, izgriez 2 caurumus- mazāku un lielāku. Mazākajā caurumā derēs mazākās bumbas; lielākajā- lielākas. Ja ir iespējas, var izgriezt dažādu formu caurumus, kādi ir mājās pieejamie kluči- trijstūrveida, četrstūra.

Pastāsti par TOP rotaļlietām savās mājās!

ROTAĻU NODARBĪBAS AR KLAUDIJU HĒLU->>

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā