Kurā vecumā bērniem parādās interese par Ziemassvētku pasākumiem un svinēšanu?

Kurā vecumā bērniem parādās interese par Ziemassvētku pasākumiem un svinēšanu?

13. Dec 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemassvētki un Jaunais gads ir svētki, kas patīk gan pieaugušajiem, gan bērniem. Ar bērniņa ierašanos ģimenē svētki iegūst īpašu burvību, jo katram no mums automātiski parādās iespēja nokļūt bērnībā un kopā ar saviem bērniem izdzīvot skaistas, spilgtas emocijas.

Tikai neskrieniet notikumiem pa priekšu, iesaka Māmiņu Kluba psiholoģe Alika Sorokina. Interese par kopīgu darbošanos, eglītes pušķošanu, Ziemassvētku pasākumu apmeklēšanu parādās parasti tikai ap četru gadu vecumu. Šajā vecumā bērni ir jau spējīgi sajust dažādas ģimenes tradīcijas un piedalīties tajās aktīvi.

Un tomēr, tas nebūt nenozīmē, ka līdz četru gadu vecumam, nav, piemēram, jāpušķo eglīte. Protams, tas ir jādara, vien jāatceras, ka mazam bērniņam tās parādīšanās mājās radīs vidi, kas piepildīta ar jauniem impulsiem, jauniem emocionāli pievilcīgiem objektiem.

Vecāki vēlas radīt svētku noskaņu, bet bērniņš var sākt mētāt eglīšu rotājumus, ķerties eglītes zaros, šūpināt to. Viņam aizrāda vienreiz, otrreiz, bet situācija nemainās. Un, protams, pozitīvu emociju vietā, rodas aizkaitinājums.

Lai tas tā nebūtu, jāapzinās, kādas sajūtas jūs gaidāt. Ja bērns ir pavisam mazs, tad viņa rīcība ir pilnībā normāla. Un cerēt, ka viņš pieslēgsies procesam, būtu neadekvāti.

Kamēr bērniņš ir mazs, vislabāk aprobežoties ar neliela izmēra eglīti un likt to tādā vietā, lai piekļuve tai būtu ierobežota. Teiksim vietā, kur bērns nevar pierāpot klāt un paraut eglītes rotājumus, kas pievērš viņa uzmanību. Šis ieteikums ir aktuāls līdz pat trīs gadu vecumam.

Ļoti svarīgi ir saprast: pašu tradīciju mēs saglabājam, tikai atkarībā no bērna vecuma mainām tās realizācijas formu, vadoties pēc bērna vajadzībām un iespējām, nevis pēc savām, pieaugušo vēlmēm.

Tas pats attiecas arī uz svētku pasākumu apmeklēšanu. Ja vecāki vēlas doties uz svētku pasākumu ar bērniņu, kas nav gatavs piedalīties notiekošajā, viņiem tas ir jādara bērna vietā - jārotaļājas, jāpiedalās svētku procesā, pretējā gadījumā, svētku noskaņojuma nebūs vispār. Svētki būs sabojāti, ja to dēļ ziedosiet bērna fizioloģiskās vajadzības, piemēram, dodoties uz pasākumu laikā, kad bērnam jādodas diendusā.

Alika Sorokina uzskata, ka vecākiem jāiemācās uzņemties atbildību par savām vēlmēm un cerībām: "Jūsu vēlme sagādāt prieku bērnam ir ļoti saprotama. Bet padomājiet, cik bieži jūs vadāties tieši pēc savām vēlmēm, nevis pēc bērna vēlmēm. Visam ir savs laiks. Vienkārši dažkārt jābūt pacietīgiem un jānogaida".

Māmiņu Klubs

kerstyna kerstyna 13. Dec 2016, 12:44

Mans 3gadnieks šobrīd ļoti interesējas par Ziemassvētkiem. Pie mums ziemu ātri nomainīja pelēkais un slapjais klimats. Puika stāv pie loga un saskumis saka man:
- Ziema aizgāja... vai Ziemassvētki būs?
Es atbildēju, ka ziema jau noteikti atgriezīsies un Ziemassvētki noteikti būs. Viņš diezgan aktīvi iesaistās, piemēram , apsveikumu taisīšanā, nu pārējā ģimene dabūs arī Kaspara zīmētas bildītes Ziemassvētkos.