Kā ziņot zāļu (vakcīnu) blaknēm elektroniski?

Kā ziņot zāļu (vakcīnu) blaknēm elektroniski?

24. Apr 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai veicinātu pacientu iesaistīšanos ziņošanā par zāļu (vakcīnu) blaknēm un atvieglotu informācijas iesniegšanu, Zāļu valsts aģentūra (ZVA) nodrošina iespēju iesniegt ziņojumu elektroniski.

Lai to paveiktu, jāatver ZVA mājaslapa www.zva.gov.lv. Aktivizējot baneri „Atklāj zāļu otru pusi”, informācijas iesniedzējs tiks novirzīts uz ziņojumu iesniegšanas sadaļu, kur, izvēloties Pacienta ziņojuma e-veidlapu, notiks lietotāja autentifikācija, izmantojot Latvijas valsts portālu www.latvija.lv. Pēc autentifikācijas tiks atvērta aizpildāmā veidlapa.

Pacienta ziņojuma veidlapā ir jāsniedz iespējamās zāļu blaknes apraksts, tostarp minot cēloni, simptomus un sekas, kā arī tiek lūgts aizpildīt kontaktinformācijas laukus, lai nepieciešamības gadījumā iegūtu papildu informāciju un varētu precīzāk izvērtēt iespējami konstatēto zāļu blakni. Ziņojumā par zāļu blakni sniegtajai informācijai tiek garantēta drošība un konfidencialitāte.

ZVA eksperti analizē šos ziņojumus, lai pārliecinātos, ka zāļu ieguvumi joprojām daudzkārt pārsniedz riskus. Visi saņemtie ziņojumi tiek ievadīti gan ZVA zāļu blakņu ziņojumu datu bāzē, gan Eiropas Zāļu aģentūras blakņu ziņojumu datu bāzē „EudraVigilance”, un Pasaules Veselības organizācijas zāļu blakņu ziņojumu datu bāzē.

Zāļu valsts aģentūra aicina zāles lietot saskaņā ar ārstniecības personas vai farmaceita ieteikumiem, kā arī zāļu lietošanas instrukcijās noteiktajām norādēm.

Raksturojot zāļu blakņu ziņojumu skaita izmaiņas, līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2013. gadā bija vērojams stabils zāļu ziņojumu skaita pieaugums. ZVA saņēma 375 ziņojumus (2012. gadā – 312) par novērotām zāļu blaknēm.