Kā un kad vajadzētu zīdaiņa gultiņu pret lielāku?

Kā un kad vajadzētu zīdaiņa gultiņu pret lielāku?

09. Dec 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav noteikta laika, kad zīdaiņa gultiņa būtu jāaizstāj ar gultu, bet lielākā daļa bērnu  no mazās gultiņas uz lielāku gultu pāriet vecumā no 1,5 – 3,5 gadiem.

Vislabāk ir pagaidīt, kamēr bērns būs aptuveni 3 gadus vecs, jo daži bērni nemaz nav gatavi veikt šo maiņu agrāk. Protams, mazais jāpārvieto uz gultu ātrāk, ja  bērns ir pārāk liels zīdaiņu gultiņai vai arī ir pārāk aktīvs, lai gulētu mazajā gultiņā. Un laikā, kad bērns būs apguvis podiņmācību, tad viņam vajadzēs izkļūt no gultas, lai aizietu uz tualeti.

Daudzi vecāki maina savam bērnam guļvietas, jo viņi uztraucas, ka viņu aktīvais, mazais staigātājs varētu izkāpt vai izkrist no šūpulīša, un tas ir patiešām bīstami. Vislabāk būtu necelt trauksmi, ja mazais ir izrāpies no gultiņas.

Nepārsteidzies un uzreiz nepērc gultu pēc tam, kad Tavs mazais pirmo reizi mēģinājis izrāpties no zīdaiņa gultas. Iespējams, mazais vēl nav gatavs gulēt lielajā gultā un tad tas nebūtu nepavisam droši gan pa dienu tur spēlējoties, gan naktī guļot, kad arī vecāki ir aizmiguši un nepieskata mazuli.

Lai bērns pēc iespējas ilgāku laiku gulētu zīdaiņu gultiņā, pērc pēc iespējas zemāku matraci, jo tad margas ir relatīvi augstākas un ir grūtāk tām pārrāpties pāri. Tāpat, iegādājoties gultiņu, jāpievērš uzmanība tam, vai ir iespējams izņemt gultas redelītes.

Vēl viens iemesls, kāpēc vecāki maina bērna guļvietas – gaidāms ģimenes pieaugums. Ja Tu esi šādā situācijā, tad šo pāreju no vienas guļvietas uz otru veic vismaz 6 – 8 nedēļas pirms dzemdībām. Tu taču vēlies, lai Tavs mazais staigātājs labi iejūtas jaunajā gultā pirms viņš redz, ka kāds cits ir iekārtojies „viņa” zīdaiņa gultiņā, vai ne?

Noteikti vari apsvērt domu par iespēju mainīt šīs guļvietas tad, kad jaundzimušajam būs 3 – 4 mēneši. Ja Tu esi tā nolēmusi, iekārto jaundzimušajam vietiņu pītā šūpulītī, tādējādi vecākajam bērnam būs laiks un būs daudz vieglāk pierast pie jaundzimušā un pie guļvietas maiņas.

Pārliecinies, ka Tu šo guļvietu maiņu veic laikā, kad bērns patiešām ir tam gatavs, nevis vienkārši par pamatu ņemt faktu, ka viņam jāatbrīvo gultiņa jaundzimušajam.

Daži bērni viegli pielāgojas šīm pārmaiņām, bet citiem tās ir lielas mokas. Katrs bērns ir savādāks. Tas nav nekas neparasts, ja pirmdzimtais pretojas guļvietu maiņai. Iespējams, viņš ir pārāk pieradis pie savas gultiņas un visām asociācijām, kas saistītas ar to. Šī guļvietas maiņa ir tikai viena no daudzajām pārmaiņām mazuļa dzīvē.

Tā var sakrist ar podiņmācības laiku, sākšanu iet bērnu dārzā vai kādu citu jaunu prasmju apguvi. Ja ir gaidāms ģimenes pieaugums, Tavs pirmdzimtais var izjust īpašumtiesības uz savām mantām, ieskaitot savu gultiņu. Bērnam, kurš nav pirmdzimtais, ir vieglāk veikt šo guļvietas maiņu, jo viņš grib būt tāds pats kā viņu vecākais brālis vai māsa. Viņi vēlas pāriet no zīdaiņa gultiņas, kas ir „maziem bērniem”,  uz „lielo bērnu” gultu. Tomēr daži mazuļi, kuri sāk jau staigāt, neatkarīgi no tā vai tas ir pirmdzimtais, vai nē, vēl tikai gatavojas pieņemt šo jauno statusu.

Kā palīdzēt iejusties jaunajā gultiņā?

Lai atvieglotu šo pāreju, novieto jauno gultu tajā pašā vietā, kur atradās iepriekšējā gulta. Ja pārliec mazo gulēt uz lielo gultu, varbūt nesteidzies ar palagu un segu nomaiņu. Tavs bērns, iespējams, vēlēsies turpināt gulēt ar savu iepriekšējās gultiņas segu, pat tad, ja tā ir par mazu. Neaizmirsti uzlikt arī drošības margas, lai Tavs nu jau lielais mazulis neizkristu no gultas.

Radi savā bērnā sajūsmu par to, ka nu viņš gulēs „lielo bērnu gultā”. Ja Tu pērc jaunu gultu, tad ņem bērnu līdzi uz veikalu. Bet ja Tu to pērc lietotu, tad uzsver, kam tā gulta bija pirms tam, protams, ja tā piederēja kādam, ko Tavs bērns pazīst. Piemēram: „Šī bija brālēna Jura gulta un tagad tā ir tavējā! Tu jau esi gandrīz tik pat liels, kā viņš!” Ļauj savam bērnam izvēlēties jauno gultas veļu ar viņa iecienītajiem pasaku varoņiem un iedrošini viņu parādīt viņa „lielā bērna gultu” draugiem un ģimenes locekļiem.

Vēl vien stratēģija, kā atvieglot bērna šķiršanos no savas zīdaiņa gultiņas, ir izmantot īpašās bērnu gultas. Tajās ir samērā neliels matracis, bet izskatās kā lielo bērnu gulta. Daudzas šādas gultas ir aprīkotas ar drošības margām, un tās ir pieejamas dažādās tēmās un figūrās, piemēram, automašīna, vilciens vai rozā princešu gulta.

Ja Tu konstatē, ka guļvietu maiņa ir notikusi pārāk agri, un jūsu mazulis ir nomākts, nepadodies uzreiz. Iedrošini savu bērnu izmēģināt gultu. Ja bērns pēc pāris dienām joprojām ir izmisis, tad novieto atpakaļ viņa veco gultiņu!

Daži mazuļi vienkārši nav gatavi gulēšanai lielā gultai. Bērnam ir nepieciešama noteikta apziņas attīstība, lai saprastu, ka gultai ir iedomātas robežas, kurās ir jāpaliek. Ja Tu konstatē, ka mazajam gulētājam pēkšņi ir vajadzīgs ilgs laiks, lai aizmigtu, ka nakts laikā viņš vairākas reizes izkrīt no gultas vai klīst apkārt pa māju, tad, visticamāk, mazulis vēl nav gatavs gultai. Tāpat kā podiņmācībā dažreiz ir nepieciešams pakāpties soli atpakaļ un atkal lietot autiņbiksītes, tad arī šajā gadījumā – noliec atpakaļ zīdaiņa gultiņu un mēģini atkal vēlāk. Tikai pārliecinies, ka šūpulīša nolikšana atpakaļ nav atpakaļsolis attīstībā vai sods.

Nobeigumā, atceries, ka guļvietu maiņa ir arī pārmaiņas Tavā dzīvē. Tā ir vēl viena zīme, ka Tavs  mazulis pieaug.

Māmiņu Klubs

Kad Tavs mazais nomainīja zīdaiņa gultiņu pret lielāku?