Kā un kad piedāvāt mazulim pirmo piebarojumu?

Kā un kad piedāvāt mazulim pirmo piebarojumu?

24. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmais piebarojums - viena no tēmām, kas izraisa ļoti daudz jautājumu. Kad sākt piedāvāt? Kā būtu pareizāk darīt? Un vispār - ko piedāvāt kā pirmo ēdienu? Meklēsim atbildes kopā!

Pirmkārt, jātiek skaidrībā par vecumu, kurā ir vērts mazuli iepazīstināt ar pirmo "pieaugušo" ēdienu. Jaundzimušajam pirmajos dzīves mēnešos vienīgais ēdiens ir krūts piens, kas nodrošina mazuli ar visu nepieciešamo, tāpēc bērniem pirmajos dzīves mēnešos patiešām neko citu arī nevajag. Par piebarojumu var sākt aizdomāties pēc mazuļa 6 mēnešu vecuma. Protams, dažkārt ārsti mazuļiem, kas tiek ēdināti ar mākslīgā piena maisījumu, iesaka iepazīties ar pirmo piebarojumu ātrāk - pēc 4 mēnešu vecuma.

Kāpēc pediatri iesaka tieši šajā vecumā uzsākt iepazīšanos ar piebarojumu? Mazuļiem palielinās nepieciešamība pēc papildus enerģijas, vitamīniem un minerālvielām. Mazulis pēc pusgada vecuma katru dienu vecākus priecē ar aizvien jaunām prasmēm, viņa attīstība turpina augt augumā.

Bet jāatceras, ka pārāk agri iepazīstināt mazuli ar ēdienu arī nav vērts, jo mazuļa gremošanas sistēma vēl nav nobriedusi, viņam vēl aizvien ir mēlītes izstumšanas reflekss, kā arī - bērniņš pats vēl neprot vertikalizēties. Mazuļa organisms pirms šī te vecuma nespēj vēl daudz ko uzņemt no tā, ko mēs viņam vēlamies sniegt, pat, ja tas ir vitamīniem un minerālvielām bagāts ēdiens, tas var izraisīt tikai dažādām organisma orgānu sistēmām kaitējumu.

Atceries, ka līdz 4 mēnešu vecumam mazuļa mēlīte nav spējīga tikt galā ar cietāku ēdienu, kakla muskuļi arī nav pietiekoši vēl attīstīti. Tāpēc nereti tas, ko dodam mazulim pirms laika nogaršot, tiek izstumts ārā vai pat atgrūsts.

Pieņemot lēmumu par bērniņa iepazīstināšanu ar piebarojumu, jāsaprot arī, ko piedāvāsim. Ir pediatriskais piebarojums un pedagoģiskais piebarojums. Uzzini, ar ko tie atšķiras!

Pediatriskais piebarojums - katrs jaunais produkts tiek piedāvāts nelielā daudzumā (5-10gr.). Uzmanīgi jāpavēro jaunā produkta panesamība. Ja bērnam nav alerģijas uz konkrēto produktu, tā daudzumu var palielināt 1-2 nedēļu laikā līdz ieteicamajai vienas ēdienreizes devai. Ēdiens jāgatavo biezeņa formā. Produktu ieviešana uzturā norit saskaņā ar speciālu kalendāru, kurā ir ietverta informācija par to, ko un kādā vecumā mazulis jau drīkst nogaršot.

Pedagoģiskais piebarojums — bērns tiek iepazīstināts ar pārtiku ēdienreizes laikā. Bērns iepazīstas ar ēdienu, izmantojot savu vienkāršo, dabīgo interesi par pārtikas produktiem. Piebarojums nenorit saskaņā ar kalendāru, bet ar bērna interesēm. Tas nav biezenis, bet vārīta/sautēta ēdiena gabaliņi.

Kuru no piebarojuma veidiem izvēlēties, jāizlemj pašiem, jo viss atkarīgs no katras māmiņas dzīves stila un uzskatiem, un tomēr, lēmums jāpieņem pēc tam, kad ir bijusi saruna ar pediatru par piebarojuma ieviešanu, lai spētu izvēlēties objektīvi labāko variantu bērniņam.

Labu apetīti!