Kā tikt galā ar nekārtīgu ēdāju

Kā tikt galā ar nekārtīgu ēdāju

17. Mar 2017, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa barošana var veidot diezgan nekārtīgu vidi, ja mazais ēdājs sāk lidināt ēdienu pa gaisu. Tomēr ir kāds mierinājums vecākiem- līdzīgi kā citas kaitinošās mazuļa uzvedības iezīmes, tās ar laiku pāries. Kamēr jāpiedzīvo, visai netīra ēdināšanas pieredze, ieskaties noderīgos padomos. Konsultēja pediatre Anna Birka, psiholoģe Diāna Zande.

Esi gatava ļaunākajam

Ja māmiņa ir sagatavota, ka mazulis būs cimperlīgs ēdājs vai kārtējo reizi pamēģinās, cik tālu lido kartupeļa gabaliņš, būs vieglāk to pieņemt. Kā mierina eksperti- tā nav tikai dažu bērnu īpaša pazīme, tā ir vienkārši attīstības fāze, kura jāizdzīvo. Iepazīstot jaunas garšas, jaunus ēdienu, bērnam rodas interese par to, kāda ir to tekstūra un kāda ir sajūta, kad biezenītis tiek saspiests starp pirkstiem. Tieši šī iemesla dēļ ēdiena mētāšanu, izsmērēšanu pa galdu, sakošļāšanu un izspļaušanu vajadzētu uzskatīt par visai normālu darbību, jo ne jau ar pirmo reizi ēdienu var trāpīt mazajā mutē lielajā mācīšanās procesā. Ja māmiņai jāizdara izvēle par to, vai ļaut mazajam ēst pašam vai pašai barot bērniņu, mēs iesakām pirmo variantu. Galvenais ir labs traipu tīrītājs un tad neviens traips neliksies kā bieds!

Pēc iespējas īsākas maltītes

Lai izvairītos no lielas nekārtības, māmiņai jāsagatavo viss ēdiens pirms  mazulis tiek apsēdināts pie galda. Un, protams, ja mazulis tikko panašķējies ar cepumu,lai īsinātu laiku līdz maltītei, nebūs iespējams viņu pierunāt ko apēst, tāpēc arī izsalkums ir svarīgs aspekts, lai mazulis kārtīgi paēstu. Kad mazulis ir paēdis, svarīgi uzreiz aiznest ēdienu, lai viņš nesāktu ar to spēlēties.

Pēc iespējas mazākas porcijas

Ja mazulis patīk mest ēdienu uz grīdas, māmiņai vajadzētu pasniegt pēc iespējas mazākas porcijas vienā reizē, jo vienmēr taču pastāv iespēja papildināt porciju. Tāpat nevajadzētu iesaistīties spēlītēs, kad mamma ceļ no grīdas augšā visu,ko bērns ir nometis, jo šādi viņš var sākt manipulēt ar vecākiem. Labāk visu nekārtību savākt pēc maltītes.

Šķīvīši, bļodiņas, mācību krūzītes mazulim

Arī galda piederumiem un traukiem ir nozīme ēdināšanas procesā. Ja šķīvim, bļodiņai ir piesūcekņi apakšā, tad tas var būt risinājums reizēs, kad mazulis mēģina bļodiņas saturu izgāzt uz barošanas krēsliņa.

Tāpat jāpadomā,  kādu mācību krūzīti bērnam piedāvāt- vai tā būs parastā krūze, kas sākotnēji māmiņai pašai jāpietur vai tā būs īpašā mācību krūzīte,no kuras bērns var dzert patstāvīgi.Ēdiena saturs un forma

Ēdieni, kas ir biezāki pēc savas tekstūras, retāk kritīs nost no karotes. Tāpat var lieti noderēt ēdiens, ko mazulis var satvert pirkstiņos, ja biezenīšiem tiek teikts kategorisks nē- piemēram, iztvaicēti kartupeļa, burkāna, cukini gabaliņi vai svaigi gurķi vai tomāti.

Dubultais komplekts

Zināms, ka bērniem patīk izrādīt savu neatkarību un pieaugot šī vēlme tikai palielināsies. Tieši šī iemesla dēļ ir vērts sagatavot vēl vienu trauku un galda piederumu komplektu un kamēr māmiņa baro bērnu, viņš ar savu karotīti un bļodiņu var darboties pats.

Pacietība, pacietība un vēlreiz pacietība

Lai gan nemitīgā mājas uzkopšana māmiņai var radīt stresu, jācenšas būt pacietīgai un izprotošai, jo galu galā, mazulis taču citādāk nespēs iemācīties ēst pats, ja māmiņa viņam to neļaus! 

Māmiņu Klubs