Kā savu mājokli padarīt drošu bērnam?

Kā savu mājokli padarīt drošu bērnam?

21. Sep 2017, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulim augot, mazais pasaules pētnieks aizvien lielāku interesi pievērš lietām sev apkārt. Interesi bērnā raisa ne tikai vecāku sarūpētās rotaļlietas, bet it viss, kas atrodams mājās – sākot ar atvilktnēm un kāpnēm, beidzot ar elektrības rozetēm un gaismas slēdžiem.

Vecāku uzdevums ir nevis bērnu ierobežot, bet gan parūpēties, lai pasaules iepazīšana būtu droša un savlaicīgi novērst potenciālos draudus mazuļa veselībai. Kā savu mājokli padarīt drošu mazulim? Lūk, ieteikumi!

Ieraugi mājokli no bērna redzesloka!

Pat tad, ja šķiet, ka visi bīstamie priekšmeti ir nolikti bērnam nesasniedzamās vietās, atceries, ka mazulis pasauli redz no cita skatpunkta, jo lien un rāpo, tātad, pamana visu, kas atrodas tuvāk grīdai. Tas nozīmē, ka bērniņš ieraudzīs visas lietas, kuras vecāku acīm, iespējams, paliek nepamanītas. Tāpēc vecāku pirmais uzdevums ir izpētīt savu mājokli, iejūtoties bērna ādā, proti, izrāpojot visu mājokli, lai pamanītu potenciālās lietas, kas varētu apdraudēt mazuļa drošību. Tālāk un augstāk novietojiet visus suvenīrus, puķu podus un vāzes, uz laiku centieties iztikt bez galdautiem, jo tajos bērni mēdz ieķerties, novelkot tos no galda ar visiem uz tā esošajiem priekšmetiem.

Vēl viena lieta, kam notiekti ir jāpievērš uzmanība, ir galdu un citu mēbeļu asie stūri. Lai, sperot pirmos nestabilos soļus, līdzsvara zaudēšanas gadījumā bērns pret tiem atsitoties negūtu traumas, ieteicams izmantot stūru aizsargus.

Tiklīdz mazais pētnieks sāk pats pārvietoties, par vienu no interesantākajiem izpētes objektiem kļūst atvilktnes un skapīši. Lai izvairītos no situācijām, kad viss to saturs tiek izrevidēts, vērts gan atvilktnes, gan skapju durvis nostiprināt ar speciāliem klipšiem vai durvju saslēgiem. Tos ieteicams izmantot ne tikai, lai aizslēgtu dzīvojamās istabā esošo skapju durvis un atvilktnes, bet arī virtuves un vannas istabas skapīšus, kuros tiek glabāta sadzīves ķīmija, produkti, kuri ir bīstami bērna veselībai un kurus nav iespējams pārvietot uz augstākiem plauktiem, kuri nav bērnam sasniedzami.

20170910170327-46323.jpg

Sargā bērnu no elektrības!

Elektrības rozetes ir vēl viens vilinājums, kas kā magnēts pievelk bērnus. Tāpēc nodrošinies jau laikus, iegādājoties speciālus elektrotīkla kontaktligzdu vāciņus. Raugi, lai tie būtu neitrālā krāsā, pretējā gadījumā tie tikai vēl vairāk pievērsīs mazuļa uzmanību.

Domājot par savas atvases drošību, pievērs uzmanību mājoklī esošo sadzīves iekārtu vadiem – jebkurš vads var kļūt par iemeslu nopietnam negadījumam, ja bērns no iebāzīs mutē vai arī centīsies pārgrauzt. Tāpēc vienmēr, kad atslēdz telefonu, datoru vai jebkuru citu iekārtu no lādētāja, obligāti atvieno lādētāju no elektrības! Visiem vadiem mājoklī jābūt nostiprinātiem, lai bērnam aiz tiem nevarētu aizķerties kāja, vai arī bērns, paraujot vadu, nevarētu no galda noraut, piemēram, datoru vai jebkuru citu sadzīves iekārtu.

Uzmanīgi ar kāpnēm!

Ieraugot kāpnes, mazuļa pirmā doma noteikti būs censties tās par katru cenu iekarot. Pat ja pirmajā reizē vecākiem izdosies piefiksēt momentu, kad bērns cenšas uzrāpties pa kāpnēm, nākamajās reizēs zinātkārais cilvēciņš to var izdarīt neviena nepamanīts. Tāpēc, lai izvairītos no traumām, kas var rasties, bērnam cenšoties pievarēt pakāpienus, ieteicams kāpnes norobežot ar speciāli šim nolūkam paredzētiem vārtiņiem, kuriem nav ne turekļu, ne kāpšļu, līdz ar to mazulis tiem nevarēs pārrāpties pāri. Augstākai drošībai izvēlies vārtiņus, kuri paši automātiski aizveras, kas ļaus novērst iespēju tos netīšām atstāt atvērtus.

Raugi, lai durvīs netiktu ievērti pirksti!

Vienas no biežākajām sadzīves traumām bērnu vidū ikdienā ir mazo pirkstiņu ievēršana durvīs. Atlājis, ka durvis iespējams virināt un aizcērtot tās rada lielu troksni, bērnam gribas šo “rotaļu” atkārtot vēl un vēl, taču lielākoties tas beidzas ar durvīs iecirstiem pirkstiņiem. Lai iedzīvotos šādā traumā, bieži vien pat nav nepieciešama speciāla rotaļāšanās ar durvīm, jo bērni pārvietojas ātri, līdz ar to pieaugušais, verot ciet durvis, var pat nepamanīt, ka mazulis ieķēries durvju ailē.

No šādām situācijām iespējams izvairīties, izmantojot durvīm paredzētos pirkstu aizsargus un durvju aizturus. Pirkstu aizsargi neļaus durvīm pilnībā aizvērties, līdz ar to tiks novērsta bērna pirkstiņu ievēršana durvīs. Arī durvju aizturi pilda līdzīgu funkciju, nodrošinot, ka durvis nav iespējams aizcirst, līdz ar to, mazā pasaules pētnieka pirkstiņi būs pilnīgā drošībā.

20170911140807-73831.jpg

Mazuli jāzrauga nepārtraukti!

Ikdienas ritms pieprasa no mums spēju vienlaikus ar bērna pieskatīšanu pagūt paveikt arī daudzus citus sadzīviskus darbus – sākot ar maltītes pagatavošanu, beidzot ar mājokļa uzkopšanu. Bieži vien mammas izvēlas šos darbus paveikt brīdī, kamēr mazulis guļ, taču, atrodoties citā telpā, nav iespējams izsekot, vai bērns vēl aizvien mierīgi guļ, vai arī jau ir pamodies.

Lai varētu netraucēti paveikt mājas soli, par ikdienas sabiedroto daudzas ģimenes izvēlas rācijas un speciālus audio monitorus, kuri ļauj nepārtraukti pat no attāluma pieskatīt savu mazuli, pastāvīgi viņu uzraugot. Jāteic, ka mūsdienu tehnoloģijas ir straujiem soļiem gājušas uz priekšu un tagad vecāki savus mazuļus var uzraudzīt arī ar video novērošanas palīdzību. Tas nozīmē, ka laikā, kamēr bērns netraucēti istabā spēlējas, mamma var virtuvē gatavojot maltīti monitorā sekot līdzi viņa aktivitātēm.

20170910171213-75911.jpg

Uzraudzības sistēmas, ņemot vērā, ka tās var darbināt arī ar baterijām, iespējams izmantot arī ārpus mājokļa. Tas ļauj māmiņai mierīgi apdarīt mājas soli, kamēr mazulis dārzā ratos netraucēti guļ diendusu - ar Chicco bērnu uzraudzības sistēmu palīdzību māmiņa un tētis vienmēr būs sava mazuļa tuvumā.

20170911140932-87488.jpg

Par drošību jāgādā arī ārpus mājām

Drošības jautājums aktuāls ir ne tikai mājās, bet arī ārpus tās sienām.

Atklājis, cik pasaule ir aizraujoša, mazais pētnieks kļūst aizvien pārdrošāks un viņa gaita un solīši – aizvien ātrāki un raitāki. Tāpēc vecākiem nākas saglabāt nepārtrauktu modrību, lai izsekotu līdzi katram sava bērna solim. Ļaužu pilnās vietās tas var būt jo īpaši sarežģīti, jo viens solis un bērniņš var jau būt pazudis no redzesloka. Pēdējā laikā plašsaziņas līdzekļos aizvien biežāk dzirdam ziņas par maziem bērniem, kuri apmaldījušies. Pietiek vien ar to, ka vecāks uz pāris sekundēm novērš no bērna skatienu, lai mazais pasaules atklājējs jau būtu paguvis pagaist no redzesloka.

Tāpēc kā risinājumu iespējams izmantot drošības grožus, kuri ļauj ne tikai atbalstīt mazuli laikā, kad viņš sper pirmos soļus, bet arī pieskatīt viņu ļaužu pilnās vietās. 

Tava bērna drošībai

www.chicco.lv

20170909000516-74487.jpg