Kā sagatavot divgadnieku brāļa/māsas piedzimšanai

Kā sagatavot divgadnieku brāļa/māsas piedzimšanai

30. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Plānojot bērnus ar mazu gadu starpību un divi gadi noteikti ir maza starpība, jāzina, kā sagatavoties šim nozīmīgajam brīdim un jāzina,kā sagatavot divgadnieku. Ieteikumos dalās psiholoģe un Māmiņu Kluba vecāku skolas pasniedzēja Diāna Zande.

Kā pateikt, ka ģimenē pievienosies vēl viens bērniņš un kā runāt ar divus gadu veco bērniņu bērniņu par bērniņa ienākšanu ģimenē? 

Divgadnieka vārdu krājums jau ir tik attīstīts, ka viņs izpratis, ka bēbītis aug mammas punci. Ja bērns sāk spēlet lomu spēles, tad viņam būs vieglāk izprast to,kas notiks,kad mazulis būs ienācis pasaulē. „Protams, daudz labāk izprotams mazajam par notiekošo māmiņas puncī būs tad, kad būs skaidri saskatāmi pierādijumi tam- briestošais puncis,” piemitina psiholoģe Diāna Zande. 

Bērniem patīk izklāstīt jaunumus visai pasaulei, tāpēc māmiņa nevar gaidīt, ka divgadīgs bērns paturēs šo faktu noslēpumā. Un tāpat, ja esi pateikusi saviem tuviniekiem un draugiem par gaidāmo priecīgo notikumu, diez vai ilgi izdosies turēt noslēpumā no  bērna, ka viņam drīz būs māsiņa vai brālītis. Psiholoģe Diāna Zande iesaka šo jauko ziņu pateikt aptuveni vienlaicīgi gan bērnam, gan arī apkārtējiem, jo labāk, lai bērns šo ziņu uzzina no mammas vai tēta, nevis no kaimiņiem. 

„Ja māmiņai jāpaskaidro, kāpēc viņai ir slikta dūša, sāpes, nogurums, pirms atklāj, ja gaida bērniņu, ir pavisam normāli, ja viņa bērnam stāsta, ka mamma ir nogurusi vai vienkārši nejūtas labi,” iesaka psiholoģe. „Jebkurā gadījumā nevajadzētu saistīt šos simptomus ar grūtniecību, lai bērns nesāktu vainot bēbīti māmiņas sliktajā pašsajūtā.” 

Izvēloties īsto brīdi, kad paziņot jaunumus, jāskatās, lai bērns būtu mierigs un viņš nepiedzīvotu citas strespilnas situācijas, piemēram, nesāk apmeklēt bērnudārzu vai nav saaukstējies. „Mierīga, harmoniska vide būs īsta vieta un laiks, lai pastāstītu, kas tagad notiks un atbildētu uz jautājumiem, ja tādi būs radušies,” atzīst psiholoģe.

Kad šis grūtais uzdevums ir veikts, māmiņai vēl būs vairāki mēneši, lai sagatavotu bērnu gaidāmajam notikumam.

Jāsaprot, ka bērns visu laiku negribēs runāt par gaidāmo mazuli un nedomās par to visu laiku pretēji māmiņai, kura piedzīvo ķermeņa izmaiņas un grūtniecības norisi. Divgadīgs bērns jau var sākt uzdot jautājumus par to,ko mazulis vēdera dara: „Vai viņš kustas?”
Savukārt māmiņa var uzdot jautājumus par to,ko bērns domā: „Kā Tu domā, ko viņš tur dara?” Bērniem parasti ir sava atbilde, kad viņiem tiek uzdots jautājums. Ja arī bērnam ir fantāzija par to, kas un kā notiek, šis brīdis nav īstais, kad to izlabot vai atzīt, ka tā gluži nav.

Sajūtot kustības, māmiņa var ļaut pieskarties puncim, var kopīgi dziedāt dziesmas; tāpat interesantas un pieredzes bagātas bērnam varētu būt vizītes pie ārsta.

„Runājot par mazuli, vajadzētu uzturēt pozitīvu gaisotni,” iesaka psiholoģe. „Noteikti nevajadzētu nemitīgi sūdzēties par sliktu pašsajūtu grūtniecības dēļ.”

Kā palīdzēt divus gadus vecam bērnam saprast, kāda būs ikdiena, kad bēbītis ieradīsies pasaulē?

Divu gadu vecumā bērns nespēj iztēloties, kāda būs ikdiena turpmāk, kad bēbītis  būs ieradies pasaulē. Viņam var stāstīt, ka sākumā nebūs iespējams ar mazulīti spēlēties,bet noteikti varēs samīļot rociņas, kājiņas, papaijāt. Tāpat noteikti nevajadzētu uzburt pārāk idealizētu ainiņu,ka mazulis tikai ēdīs un gulēs,jo bēbītis arī raudās, nespējot pirmajos mēnešos pateikt, kādas ir viņa vajadzības un vēlmes.

„Ikviens no mums ir bijis mazs un izbaudījis bērnību, tāpēc māmiņa var sameklēt kādas bildes no gaidību laika un laika,kad bēbītis bija tikko nācis pasaulē,” iesaka psiholoģe. „Noteikti jāpiemin, cik laimīga māmiņa bija, kad pirmo reizi rokās turēja mazuli, jo arī ar šo bērniņu pirmās dienas un nedēļas prāts būs nodarbināts tikai ar jaundzimušo.”

Ja draugu vai radu bērniem ir mazulis, noteikti jādodas kopā to apciemot. Ja bērns nav pieradis pie citu bēbīšu klātbūtnes vai nav redzējis,kā māmiņa tur rokās citu mazuli, sākumā varētu būt visai spēcīgas emocijas. „Šāda veida pieredze, kad laiks tiek pavadīts arī ar citām ģimenēm, kurās ir bēbīši, var sniegt divgadīgajam apziņu, ka neskatoties uz to,ka rokās tiek turēts cits mazulis, māmiņa un tētis joprojām mīl un rūpēsies par savu bērnu,” turpina psiholoģe Diāna Zande. „Kad māmiņa tur citu mazuli, noteikti vajadzētu aicināt divgadnieku klāt un mēģināt mācīt komunikāciju ar zīdainīti.”

Kā kopīgi sagatavoties bērniņa ienākšanai ģimenē?

Ja bērns ir ieinteresēts, aicini palīdzēt vienkāršos darbiņos, piemēram, „Kur mēs liksim mazuļa gultiņu?” „Kā Tu domā, vai mums jāiegādājas baltas vai dzeltenes zeķītes?” Tāpat māmiņai jāļauj paspēlēties ar zīdainim iegādātajām lietām un jāizpako tās no iepakojuma. Tas palīdzēs viņam justies noderīgam un izjust kopības sajūtu šajā Lielajā Gatavošanās procesā.

Ja ir paredzēts, ka divgadnieks gulēs savā istabā, kad ģimenē ienāks jaundzimušais, noteikti vajadzētu to darīt pēc iespējas drīzāk, lai bērns nedomātu, ka jaundzimušais ieņem viņa vietu māmiņas un tēta istabā. „Labi ir tas, ka divgadniekam būs mazāk lietu,ko dalīt, salīdzinot ar situāciju,ja starp bērniem būtu gada starpība,” uzskata psiholoģe. „Tā kā divgadniekam dalīšanās ar lietām nav stiprā puse, viņš nevēlēsies dalīties ar lietām vai rotaļlietām, kas ir viņa, pat tad, ja viņš ar tām nav ne reizi spēlējies.”

Bērns neilgi pirms dzemdībām var kļūt diezgan kaprīzs, jo māmiņas puncim augot lielākam, tuvojoties dzemdību datumam, māmiņa kļūst mazāk enerģiska, koncentrējoties vairāk uz dzemdībām un veltot  mazāk laika divgadniekam. „Tas ir pavisam normāli, ja bērns sāk uzvesties kā bēbītis, jo šādā veidā viņš var iejusties bēbīša lomā un izjust, kā tas ir- būt savas māmiņas bēbītim. Mīlestība un rūpes šajā laikā palīdzēs viņam atgūt pašpārliecinātību un sagatavoties lielā brāļa vai lielās māsas lomai.”

Tāpat jāatceras, ka nevajadzētu ģimenē ieviest radikālas pārmaiņas, tuvojoties otrā bērniņa ienākšanai pasaulē, piemēram, nepārvākties uz citu mājokli, neuzsākt mācības bērnudarzā, nespiest iet uz podiņa vai atradināt no māneklīsa, ja viņš to joprojām lieto. Bērnam palīdzēt varētu arī regulārs režīms, ko vajadzētu ievērot pēc iespējas precīzāk.

„Pēdējās nedēļās vajadzētu pēc iespējas vairāk laika pavadīt divatā ar divgadnieku,” uzsver psiholoģe. „Tas var būt nozīmīgs solis māmiņas un bērna attiecībās pirms ģimenē tiek piedzīvotas pārmaiņas.”

Māmiņu Klubs

Diānas Zandes seminār ONLINE

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā