Kā rīkoties, ja mazulis aizrijas un kā veic mākslīgo elpināšanu bērnam?

21. Jun 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir klāt, un tāpēc vajadzētu biežāk uztraukties par mūsu bērnu drošību un veselību. Vairāk par to, kā rīkoties ārkārtas situācijās, pastāstīs Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes ārsts Roberts Fūrmanis.

Cik daudz jāsaskaras ar gadījumiem, kad jāpalīdz maziem bērniem?

Izsaukumi ir pietiekoši daudz, gada laikā tie ir ap 30-33 tūkstošiem gadījumu saistībā ar bērniem. Kopējais izsaukumu skaits bērniem ir ap 50 tūkstošiem gadā.

Vai vecāki zin, kā rīkoties nelaimes gadījumā?

Ļoti dažādi, jo vecāki bieži vien apjūk, sevišķi mammas. Nostrādā mātes instinkti, kas saka – bērnu vajag pasargāt, bet tomēr rodas stress, panika un ir neziņa, kā darīt.

Biežākās bērnu traumas:

  • Apdegumi
  • Applaucējumi
  • Lūzumi
  • Sasitumi
  • Aizrīšanās

Kādas ir vecāku pirmās darbības, kad zīdainis aizrijas?

Vislielākā riska grupa ir bērns no 1-3 gadu vecumam. Mazākiem bērniem ir jāskatās, ko dod, kā dod, cik smalka ir barība. Jānovērtē, vai bērns pats var atklepot. Vairumā gadījumu bērni paši tiek galā atklepojot. Bet, ja situācija kļūst smagāka un bērns pats nevar tikt galā.  

  1. Jāskatās, kā bērns tiek galā pats. Ja klepus ir, bērns tver gaisu un pats var tikt galā. Bet, ja klepus ir neefektīvs, bērns nevar ievilkt gaisu.
  2. Vecākam jāapsēžas uz cieta pamata, bērniņš jāpaņem uz savas rokas. Rādītājpirksts jāieliek mutītē, lai tā būtu atvērta, un tad ir 5 grūdoši sitieni jāizdara starp lāpstiņām virzienā uz galvu. Sitienam ir jābūt virzošam. Bērniņš ar punci uz mammas/tēta rokas.
  3. Kad ir veikti 5 sitieni, turot bērna galviņu uz leju, paskatamies, vai ir kas redzams. Pirkstus mutē neliekam bērnam, jo svešķermeni var iestumt dziļāk.
  4. Zem ribu loka, kur ir saules pinums,  - 5 uzspiedieni virzienā uz galvu. Spiediens rodas plaušās un ar tā palīdzību svešķermeni var izstumt ārā.

Ja līdz ātrās palīdzības atbraukšanai ir ilgs laiks, jāveic elpināšana, mākslīgā sirds masāža

Tā nav rutīnas situācija gan vecākiem, gan arī neatliekamās palīdzības dienestu darbiniekiem. Ja viss uzsākts savlaicīgi, var bērniņam palīdzēt.

  1. Jāsaprot, vai bērniņš ir pie samaņas vai bezsamaņā. Kairinām bērniņu – pēdas, vaidziņus. Ja kontakta ar bērniņu nav, jāsauc pēc palīdzības.
  2. Pārbaudam elpošanu klausoties ar ausi, jūtot ar vaigu un redzot ar aci bērniņa elpošanas kustības. Galviņai jābūt atliektai.
  3. Ja elpošanas nav, elpošanas centrs ir jāstimulē. 5 ieelpas – mute deguns mute. Vecākiem bērniņiem – tikai mutīte.
  4. Ja bērniņam ir sirdsdarbība, parādīsies dzīvības pazīmes – klepus, kustības, var atjaunoties elpošana. Ja 10 sekunžu laikā nav nekādu pazīmju, jāuzsāk sirds masāža.
  5. Bērniem līdz gada vecumam sameklējam, kur ir krūšu gali, krūšukurvim liekam pa vidu 3 pirkstus, atlaižam vidējo pirkstu un 30 reizes veicam uzspiedienus un tad 2 ieelpas.
  6. Sagaidam mediķus!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Roberts Fūrmanis

Latvijas dzīvības glābšanas asociācijas prezidents, pasniedzējs, anesteziologs, reanimatologs
Roberts Fūrmanis Vecāku skolā