Kā rīkoties, ja bērns ir saaukstējies un parādījušās iesnas?

Kā rīkoties, ja bērns ir saaukstējies un parādījušās iesnas?

24. Oct 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nepastāvīgi laika apstākļi, temperatūras svārstības un vēl neskaitāmi faktori var kalpot par iemeslu, kāpēc piezagušās iesnas un saaukstēšanās. Ko darīt?

Ja bērnu, jo sevišķi mazāku, ir piemeklējusi saaukstēšanās, ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu, kurš ieteiks vispiemērotāko terapiju, taču ir varianti, kā bērna pašsajūtu iesnu un saaukstēšanās gadījumā uzlabot mājas apstākļos līdz brīdim, kad saņemti ārsta norādījumi.

PĒRC RSV HIPERTONISKO SĀLS ŠĶĪDUMU 3% AR 10% ATLAIDI ŠEIT->>> 

ATLAIDE TIKS PIEMĒROTA, ievadot kodu MAMINUKLUBS

Atlaide spēkā līdz 2019.gada 31.oktobrim. 

Pēdējā laikā aizvien biežāk ārsti iesaka saaukstēšanās gadījumā izmantot inhalācijas, kas ir saudzīgs veids cīņā ar iesnām un klepu. Pozitīvākais, ka tagad inhalatori ir kļuvuši pieejami un nopērkami ikvienā aptiekā plašā cenu amplitūdā, tāpēc vairs nav vajadzības speciāli doties uz medicīnas iestādi – inhalācijas var veikt arī uz vietas mājās.

Kā strādā inhalators? Speciālā tvertnē jāielej šķīdumu un pēc aparāta ieslēgšanas tas ar kompresora vai arī ar ultraskaņas palīdzību šķidrumu pārvērš aerosolā. Tādējādi zāles ātri nokļūst organismā, neietekmējot citus orgānus. Inhalācijas lieliski atvieglo slimības gaitu un atvieglo bērna pašsajūtu, jo saaukstēšanās gadījumā var rasties elpceļu tūska un gļotādas bloķēšana, kas var izraisīt elpas trūkumu un apgrūtinātu elpošanu. 

Ko izmantot inhalācijām?

Ja saaukstēšanās ir tikai pirmajā posmā, ārsts ieteiks inhalācijām izmantot fizioloģisko šķīdumu jeb nātrija hlorīda (visvienkāršākā vārāmā sāls) šķīdumu ūdenī. Tādu var sagatavot mājās paši, taču aptiekās ir nopērkami jau gatavi šķīdumi, kas izgatavoti, ņemot vērā precīzas attiecības un nodrošinot tā sterilitāti. Piemēram, RSV hipertoniskais sāls šķīdums 3% ir dozēts vienreizējos iepakojumos, tāpēc tas ir ērti lietojams un uzglabājams, piedevām, to var izmantot arī kā šķīdinātāju ar citām inhalācijā paredzētām zālēm, ja ārsts tādas parakstījis.

Kā palīdz inhalācijas ar hipertonosko 3% sāls šķīdumu?

  • nodrošina elpceļu higiēnu;
  • samazina izdalījumu viskozitāti;
  • samazina elpceļu sieniņu pietūkumu;
  • rosina klepu un krēpas, lai vieglāk no bronhiem tiktu izvadītas gļotas.

Kā vēl bērnam palīdzēt saaukstēšanās gadījumā?

Vēdināt telpas ir svarīgi arī ziemā un rudenī, pat ja šķiet, ka ārā ir par aukstu. Labāk vēdināt telpas, uz īsāku brīdi atverot logu pilnībā, nekā ilgāku laiku to turot vēdināšanas režīmā.

Mitrināts gaiss nodrošināts labsajūtu ne tikai mazajam slimniekam, bet arī pārējiem ģimenes locekļiem. Lai varētu nodrošināt pastāvīgu mitruma līmeni mājoklī, var izmantot kādu no veikalos nopērkamajiem mitrinātājiem, atsevišķos iebūvēta arī gaisa attīrīšanas funkcija, kas attīrīs arī mājokļa gaisu. Lai mitrinātu gaisu, varat izmantot arī labi zināmo metodi - uz radiatoriem mājoklī uzklājot samitrinātus dvieļus. 

Šķidruma uzņemšana ir svarīga visu gadu, ne tikai vasarā. Raugies, lai bērns dzertu pietiekami daudz ūdens. Ja uz ūdens dzeršanu viņš ir grūtāk pierunājams, vari šo "ativitāti" padarīt interesantāku, pievienojot ūdenim sarkanās dzērveņu ogas, vai arī apelsīna, citrona šķēlīti.

Kājām jābūt siltumā. Gluži kā sen zināmajā teicienā "galvenais, lai kājas siltas", ir svarīgi, lai bērna kājiņas būtu siltumā. Ja noķer momentu, kad sāk parādīties pirmās saaukstēšanās pazīmes, var izmantot arī sildošas vanniņas kājām. Kāju sildīšana paplašinās asinsvadus un aktivizēs asinsriti, palīdzot atvērties degunam. Pēc siltās kāju vanniņas bērnu silti saģērb un sasedz.

RSV HIPERTONISKAIS SĀLS ŠĶĪDUMS 3%

PĒRC RSV HIPERTONISKO SĀLS ŠĶĪDUMU 3% AR 10% ATLAIDI ŠEIT->>> 

ATLAIDE TIKS PIEMĒROTA, ievadot kodu MAMINUKLUBS

Atlaide spēkā līdz 2019.gada 31.oktobrim. 

PAREDZĒTAIS LIETOJUMS: RSV hipertoniskais sāls šķīdums 3 % ir dozēts vienreizējos iepakojumos bez konservantiem un paredzēts izsmidzināšanai (inhalācijām caur nebulaizeru). Uzlabo elpošanu, izmantojot dažādus darbības mehānismus, kas veicina sekrēta izdalīšanos no elpceļiem:

  •  samazina sekrēta viskozitāti un elastību, pārraujot gļotādas jonu saites;
  •  samazina elpceļu sieniņu pietūkumu, absorbējot ūdeni no gļotādas un zem gļotādas;
  •  mazina elpceļu obstrukciju, izraisot klepu un krēpas, kas palīdz izvadīt gļotas no bronhiem.

RSV hipertoniskais sāls šķīdums 3 % īpaši paredzēts lietošanai visu vecumu pacientiem, kuri slimo ar bronhiolītu, akūtu bronhītu, cistisko fibrozi un hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS). Var izmantot arī kā šķīdinātāju ar citām inhalācijai paredzētām zālēm.

LIETOŠANA

Var izmantot kopā ar jebkura tipa smidzinātājiem (nebulaizeriem). Pirms lietošanas izlasiet lietošanas instrukciju.
Izmantojiet 4 vai 5 ml inhalāciju šķīduma saskaņā ar ārsta norādījumiem.