VIDEOpadoms: Kā rīkoties, ja bērns aizrijas?

11. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinot tēmu par bērnu aizrīšanos, apskatīsim, kā pareizi sniegt pirmo palīdzību zīdainītim un nedaudz lielākam bērnam.

Ja bērns ir aizrijies, ir jārīkojas operatīvi un jāpalīdz bērnam atklepot svešķermeni, lai atbrīvotu elpceļus.

Ja aizrijies ir zīdainītis

Ja aizrijies ir zīdainītis, viņš jāsagriež uz sāniem un jāieliek mutē pirksts, lai pavērtu vaļā mutīti. Tad zīdainītis jānovieto ar vēderu uz viena no pieaugušā cilvēka augšstilbiem tā, lai mutīte tiktu vērsta uz zemi un galviņa nedaudz uz leju. Lai dabūtu ārā svešķermeni, jāizpilda pieci diezgan spēcīgi uzsitieni starp lāpstiņām un pēc tam jāpārbauda, vai procedūra ir izdevusies un svešķermenis ir iznācis. Ja viss ir izdevies, jāiztīra mazulim mute. Ja svešķermenis joprojām atrodas mazuļa elpceļos vai barības vadā, bērns jāpārvieto uz otru roku, šoreiz ar muguru uz roku un skatu uz augšu, galviņu nedaudz vērstu uz leju. Netiešās sirds masāžas vietā jānovieto trīs pirksti, kuri jāsagriež uz augšu, lai varētu veikt piecus grūdienus uz krūškurvi. Pēc šīm darbībām jāpārbauda, vai izdevies atbrīvot bērna elpceļus no svešķermeņa. Ja tas ir izdevies, bērna mutīte jāiztīra, ja nē – jāatkārto palīdzības sniegšana, balstot zīdainīti uz augšstilba ar sejiņu uz leju un tad atkal uz rokas ar sejiņu uz augšu.

Pirmās palīdzības sniegšana gadu veciem un vecākiem bērniem

Ja aizrijies ir bērns, viņam jāļauj izklepoties. Ja klepus kļūst neefektīvs (nekas netiek atklepots), jāveic paņēmiens – uzsitiens starp lāpstiņām. Jānometas ceļos aiz bērna muguras, lai izlīdzinātos auguma starpība, ar vienu roku jātur bērns pie krūtīm, jāsaliec gandrīz taisnā leņķi uz priekšu un jāveic pieci uzsitieni starp lāpstiņām virzienā uz priekšu, uz pleciem. Sitieni jāizpilda saudzīgi, bet efektīvi. Pirmajos trijos līdz piecos uzsitienos būs lielākā iespējamība atbrīvot elpceļus no svešķermeņa. Ja atbrīvojas elpceļi un bērniņš sāk elpot un klepot, jāļauj viņam izklepoties, lai svešķermeni pilnībā dabūtu ārā. Ja uzsitieni starp lāpstiņām nav līdzējuši un svešķermenis joprojām atrodas elpceļos, jāveic paņēmiens – grūdiens paribē. Bērns jānovieto sev priekšā ar muguru pret pieaugušo un skatu uz priekšu, uz leju. Rokas jāapliek bērnam apkārt. un vienas rokas dūre jānovieto zem ribu loka – starp nabu un ribu loku. Šādā pozā jāveic pieci grūdieni uz sevi, uz augšu. Ja bērns ir lielāks, pieaugušajam jāatrodas stāvus, bet cietušajam bērnam pēc iespējas vairāk jānoliecas uz priekšu.

Ja bērnam vai zīdainim svešķermeni neizdodas atklepot un viņš zaudē samaņu, jārīkojas pēc atdzīvināšanas pasākumu principiem, jāpārbauda elpošana un sirdsdarbība, nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, jāuzsāk elpināšana un netiešā sirds masāža.

Šos paņēmienus ieteicams patrenēties uz manekeniem, nevis uz bērniem, jo tie var būt traumatiski bērnam, tomēr jāatceras, ka ārkārtas situācijā tie var glābt bērna dzīvību!

Neskaidrību vai svarīgu, ar bērna veselību saistītu, jautājumu gadījumos, ir iespēja zvanīt uz Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta izveidoto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās 17.00-8.00, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti) un saņemt kvalificētu mediķa padomu un konsultāciju vienkāršos saslimšanas gadījumos vai svarīgos medicīniskos jautājumos. Ārkārtas gadījumos, lai izsauktu neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvaniet uz tālruņa numuru 113.

Veselības ministrijas

informatīvais materiāls

20121207115207-56706.jpg

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 11. Dec 2012, 09:40

Noskataties šo! Jo kad nelaime notiek, nav laika meklēt informāciju. Pirmās palīdzības sniegšanai jābūt galvā!