Kā reaģēt uz konfliktu bērnu laukumā?

Kā reaģēt uz konfliktu bērnu laukumā?

22. Feb 2014, 10:43 Banija Banija

Pavasaris jau tepat aiz durvīm un arī mammas ar savām atvasēm vairs neslēpjas mājās, visi dodas laukā. Arī mēs. Piektdien bijām aizgājuši līdz Velnezeram Juglā, kuram blakus iekārtots jauks bērnu laukumiņš. Ir šūpoles, ir slidkalniņš un cita veida atrakcijas, taču ne par to ir šis stāsts... Stāsts ir par kādu situāciju, kuru novēroju.

Kāds bērniņš uz laukumiņu līdzi sev bija paņēmis rotaļu mašīnīti, taču, joņojot pa laukumu, par to pavisam aizmirsa. Rotaļlietu pamanīja kāds cits puisēns, ņēma to rokā un aizrautīgi spēlējās. Pienāca brīdis, kad rotaļlietas īpašniekam mamma paziņoja, ka jādodas mājās, lai paņem savu mašīnīti un nāk pie rokas. Mazais puika devās pie otra puisēna un centās viņam no rokām izraut rotaļlietu. Nesekmīgi. Tad nu talkā nāca puisēna mamma, kura uz mazo sāka krievu valodā, skaļā balsī bļaut (nepārspīlējot), lai atdod mantu, tā nav viņa... Lai arī mamma kliedza skaļā, ļoti neapmierinātā balsī, mazais zēns ar mašīnīti rokās izskatījās ļoti apmulsis un nemaz nedomāja atdot rotaļlietu. Kādēļ? Izrādās, viņš nesaprot krievu valodu, tādēļ arī uz komandu, ka manta jāatdod, nemaz nereaģēja. Tad zēnam klāt piesteidzās viņa vecmāmiņa, kura, kā izrādās, bija aizrunājusies ar kādu citu sievieti, un palūdza, lai manšīnīti atdod otram puikam. Protams, ka mazais mašīnīti atdeva un nelielais jandāliņš bija galā.

Mašīnītes īpašnieks ar savu mammu celā gaitā aizsoļoja projām, bet es paliku domājot, kā rīkoties šādās situācijās? Vai Tu jauktos iekšā jandāliņā? Varbūt teiktu bērna mammai, lai viņa nekliedz uz svešu bērnu? Varbūt censtos mazajam puisītim ieskaidrot, ka tā nav viņa mašīnīte, tādēļ ir jāatdod to tās īpašniekam?

lauvinja lauvinja 22. Feb 2014, 13:36

Vispirms jau pateiktu mamašai, ka nav jākliedz, ja viņa ir pakurla, tas nenozīmē, ka citi tādi ir, un palūktu mazajam, lai atdod mašīnīti.

Vispār jau savam mācīju, ka var spēlēties ar citu bērnu mantām, ja pirms tam plaūdz atļauju un tās īpašnieks piekrīt iedot to paspēlēties. Jā, piekrītu, ka nevar ņemt citu mantas bez atļaujas, bet tas nevienam nedod tiesības kliegt uz kādu citu, īpaši uz mazu bērnu!

Saulite21 Saulite21 22. Feb 2014, 11:38

Es parasti ja aizeju ar delu speleties un lidzi nem mantas,tad ar vienu aci veroju delu ar otru mantas. Ja gadijuma grib nemt kads bernins,tad atlauju,bet ari paskaidroju ka ta manta ir musu un velak bus jaatdod. Bet ir ari reizes ka redzu delam apnika ar tam mantam speleties,tad savacu uzreiz maisina.
Bet ka rikotos tada situacija- noteikti uzmekletu ta bernina mammu uz kuru kliedz. Nav pieklajigi kliegt uz citu bernu un domaju ka vinai pat nebija tiesibas kliegt.

Druxis Druxis 22. Feb 2014, 11:37 stalker

Mmm, cik tieši 😀