Kā pasargāt no sala bērna ādu?

Kā pasargāt no sala bērna ādu?

07. Jan 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neraugoties uz aukstajiem laika apstākļiem, arī ziemā ikvienam ieteicams vismaz stundu dienā pavadīt svaigā gaisā. Silts apģērbs un apavi ir obligāts nosacījums, dodoties ārā aukstumā. Savukārt par to, kā no sala un mitruma pasargāt atsegto bērnu sejas ādu, kas ir īpaši jutīga, stāsta „BENU Aptieka” farmaceits Vitālijs Mitrohins.

Dodoties ziemas pastaigā ar mazu bērnu, BENU aptieku farmaceits Vitālijs Mitrohins iesaka ieskatīties laika prognozē. Vēlams uzzināt ne tikai gaisa temperatūru, bet, ja iespējams, arī komforta (real feel) temperatūru (par to informē visi meteoroloģiskie dienesti). Jāņem vērā, ka salīdzinoši siltākos, bet mitros un vējainos laikapstākļos ir lielāks risks apsaldēties nekā aukstākā un sausākā laikā.

Tā kā zīdaiņa organisms savu temperatūru sāk labāk regulēt tikai pēc pirmā mēneša, tad jaundzimušos pie pastaigām vajadzētu radināt pakāpeniski, sākot no 15-20 minūtēm svaigā gaisā. Tomēr, ja temperatūra nokrīt zem desmit grādiem, ar jaundzimušo labāk ārā neiet. Pastaigas pamazām var sākt pagarināt pēc pirmā mēneša. Savukārt bērnu, kas vecāks par sešiem mēnešiem, vecāki var ratos vizināt arī ilgāk, jo mazulis atrodas kulbā, kuru ar elpu pats arī sasilda. Temperatūrai krītoties zem -20°C, kulbai priekšā vēlams aizklāt sedziņu, ko vajadzētu darīt arī vējainās dienās.

Āda uz bērna vaigiem ir ļoti plāna, tāpēc mitrā, vējainā un aukstā laikā apsaldējums to apdraudēt var pat tad, ja bērns ir silti saģērbts. Lai pasargātu sejas ādu, bērnam var uzvilkt īpašu sejas masku vai arī aptīt šalli tā, lai izelpotais gaiss nepaliek šallē un neveido mitrumu uz bērna zoda.

Kā pastāsta farmaceits, pieejami īpaši aukstam laikam paredzēti krēmi bērnu ādai, kas rada uz ādas aizsargslāni, kurš ādai saglabā augstāku temperatūru nekā apkārtējai videi. Šī aizsardzība pasargās bērnu, izejot pastaigā, turklāt lietot tos var gan bērni, gan pieaugušie. Krēms jāuzsmērē aptuveni 30 minūtes pirms došanās laukā.

 Jāatceras, ka āda satur daudz ūdens un arī liela daļa krēmu ir veidoti uz šķidruma bāzes, tāpēc ziemai jāizvēlas taukaināks krēms ar roņu taukiem līdzīgu konsistenci. Bērnu krēmam jābūt hipoalerģiskam, bez izteiktas smaržas un krāsvielām. Turpretī vēlamas ir tādas sastāvdaļas kā E vitamīns un pantenols, kas ādu kopj un saudzē.

Noteikti nevajadzētu aizmirst arī par lūpu saudzēšanu, ieziežot tās ar ziemai paredzētu lūpu zīmuļi, ko droši var uzziest arī zem deguna.