Kā pasargāt mazuli no biežām ausu sāpēm?

Kā pasargāt mazuli no biežām ausu sāpēm?

27. May 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži sāpošas austiņas bērna pirmajos dzīves gados daudziem vecākiem ir nopietns pārbaudījums, jo slimība nereti sākas brīvdienās, naktīs vai ceļojuma laikā, kad saziņa ar ārstu ir apgrūtināta. Viens no mikroorganismiem, kas visbiežāk izraisa nepatīkamo vidusauss iekaisumu, ir pneimokoks jeb Streptococcus pneumoniae. Tā ir pasaulē plaši izplatīta baktērija, kas izraisa arī plaušu karsoņus, meningītu un smagākos gadījumos – pat asins saindēšanos un citas nopietnas slimības. Kā bērnam vislabāk palīdzēt?

Baktērija, kas var kļūt agresīva

Līdz trīs gadu vecumam Eiropā trīs ceturtdaļas bērnu vismaz vienu reizi izslimo akūtu vidusauss iekaisumu, bet vairāk nekā trešdaļai bērnu šī infekcija atkārtojas, liecina statistikas dati. Savukārt līdz septiņu gadu vecumam akūts vidusauss iekaisums piemeklē pat 90% bērnu. Eiropā vidusauss infekcijas ir galvenais iemesls, kāpēc līdz trīs gadus veci bērni dodas pie ārsta un arī biežākais iemesls, kapēc bērniem tiek veiktas ķirurģiskas manipulācijas.

Daudzi vecāki būs pārsteigti uzzinot, ka baktērija Streptococcus pneumoniae dzīvo ļoti daudzu cilvēku organismā, ikdienā neliekot par sevi manīt. Aizdegunē tā mājo 5 - 10% veselu pieaugušo un 20 - 40% veselu bērnu. Taču noteiktos apstākļos – pie akūtām elpceļu saslimšanām, alerģijām vai tml., labdabīgais „kolonizators” var kļūt agresīvs un mikroorganismi var izraisīt akūtu vidusauss iekaisumu, deguna blakusdobuma iekaisumu un citas slimības.

Mazi bērni slimo visbiežāk

Kaut gan pneimokoka nēsātājs pats ir vesels, viņš var nopietni var apdraudēt apkārtējo veselību, jo infekcija līdzcilvēkiem tiek nodota šķaudot, klepojot vai paspiežot roku. Ja „saņēmēja” imunitāte kādu iemeslu dēļ ir novājināta un nespēj ar pneimokoku cīnīties, var attīstīties infekcija. Visbiežāk no pneimokoka cieš mazi bērni vecumā līdz 2 gadiem, kā arī gados vecāki cilvēki.

Pneimokoka baktērija pēc formas atgādina graudu, ko klāj apvalks, kas neļauj organismam to tik viegli iznīcināt. Turklāt pastāv vairāk nekā 90 pneimokoku veidi jeb serotipi, kas atšķiras pēc agresivitātes, izraisītās slimības smaguma, jūtības pret antibiotikām u.c.

Lai nebūtu jālieto antibiotikas

Lai bērniemar vidusauss iekaisumu novērstu nopietnas komplikācijas - deniņu kaula aizauss paugura iekaisumu un kurlumu, visbiežāk ārstēšanai tiek izmantotas antibiotikas. Medicīnas dati liecina, ka bērniem līdz 15 gadu vecumam antibiotikas tiek lietotas trīs un vairāk reižu biežāk nekā jebkurā citā vecuma grupā. Piemēram, ASV vien šim iemeslam ik gadu izraksta 20 miljonus antibiotiku recepšu. Ja 1960. gados gandrīz visi Streptococcus pneumoniae celmi bija jutīgi pret penicilīnu, šodien galveno vidusauss iekaisuma baktēriju rezistence pret antibiotikām ir ievērojami palielinājusies, it īpaši valstīs ar lielu antibiotiku patēriņu. Kā zināms, arī Latvijā antibiotiku nepareiza lietošana un ar to saistītā antibiotiku rezistence izraisa arvien lielākas bažas mediķu ārstu vidū.

Lai pasargātu bērnu no akūtiem vidusauss iekaisumiem un citām pneimokoku izrasītām slimībām, vecākiem jāzina, ka Latvijā jau no 2010.gada vakcinācijas kalendārā ir iekļauta vakcinācija arī pret pneimokoku infekciju. Vecāki, kuriem pirmais bērniņš ir slimojis ar biežiem vidusauss iekaisumiem, ļoti novērtē iespēju pasargāt nākamos bērnus no šīm problēmām ar vakcinācijas palīdzību, novērojuši ģimenes ārsti.

Vakcinācijas kurss sastāv no trīs potēm, kas tiek veiktas 2, 4 un 12-15 mēnešu vecumā, nodrošinot imunitāti pirmajos dzīves gados, kad saslimšanas, komplikāciju un arī mirstības risks ir visaugstākais. Valsts apmaksātā vakcinācija tiek veikta līdzpiecu gadu vecumam, bet vēlāk pret pneimokoku infekciju var potēties par maksu. Valsts apmaksātā vakcīna pasargā pret desmit pneimokoku paveidiem, tai skaitā tiem, kas izraisa vidusauss un deguna blakusdobumu iekaisumus, pneimonijas, kā arī smagākas un retāk novērojamas slimības - meningītu, sepsi, sirds bojājumus, kaula smadzeņu un mīksto audu infekciju.