Kā pareizi tīrīt ausis?

Kā pareizi tīrīt ausis?

18. Aug 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ausu tīrīšanai būtu jābūt daļai no ikviena cilvēka ikdienas higiēnas, taču nepareiza ausu tīrīšana var tām nodarīt vairāk slikta nekā laba. Tāpēc „BENU Aptieka” farmaceite Jūlija Kovaļova sniedz padomus par to, kā pareizi tīrīt ausis.

Lai gan ausu tīrīšana šķiet itin vienkāršs uzdevums, diemžēl daudzi cilvēki to dara nepareizi. Tā, piemēram, ausu sēra pilnīga iztīrīšana no ausīm var tām kaitēt, jo sērs nepieciešams ausu kanālu mitrināšanai un aizsargāšanai pret mikrobiem. Līdz ar to delikātais maņu orgāns kļūst uzņēmīgs pret dažādām infekcijām, kas var izraisīt iekaisumus un citas kaites.

Kā pareizi tīrīt ausis?

Kā skaidro „BENU Aptieka” farmaceite Jūlija Kovaļova, parasti ausu kanāli var nodrošināt sev pašattīrīšanos, kas nozīmē, ka tīrīt tos ar papildlīdzekļiem nav nepieciešams. Turklāt pat tik bieži lietotie vates kociņi var nodarīt ausīm kaitējumu, jo ausu sērs ar tiem tiek iestumts dziļāk ausu kanālā. Tomēr reizēm ausu sērs var uzkrāties pārlieku lielā daudzumā, kā rezultātā izveidojas tā sauktie sēra korķi. Palielināta ausu sēra daudzuma gadījumos auss ārējā daļa būtu jātīra ar maigu auduma gabaliņu. Talkā šādos gadījumos var ņemt arī ausu pilienus, kas šķīdina sēru. Tāpat var lietot arī bērnu eļļu, olīveļļu vai citu maigu eļļiņu, tomēr palīdzēt var pat vienkārši tīrs vai viegli sālīts ūdens. Ja nav bojāta auss bungādiņa, auss tīrīšanu ar ūdeni var veikt mājās. Noliecot galvu uz sāniem, ar pipeti vai vates gabaliņu, dažus pilienus ūdens vai eļļas iespiež auss kanālā. Lai sērs varētu iztecēt, guļus stāvoklī vēlams palikt aptuveni divas minūtes. Dažas dienas veicot šo procedūru, sēra veidošanās ausīs atgriezīsies normas robežās. Tomēr farmaceite atgādina, ka pavisam droši būtu vērsties pie ārsta, kas ieteiks piemērotāko ārstēšanās metodi.

Būtiski atcerēties arī to, ka ausis sevi attīra ķermeņa kustību iespaidā. Vecais ausu sērs tiek no ausu kanāla tiek izvadīts košļājot, runājot vai jebkādā citā veidā, kustinot žokli.

No kā izvairīties, tīrot ausis?

Ausu sērs neveidojas ausu kanāla dziļākajā daļā, līdz ar to ausu speciālistam, redzot sēru, kas krājas uz bungādiņas, ir skaidri redzams, ka cilvēks ausu tīrīšanai izmantojis nepiemērotas metodes un priekšmetus. Turklāt sēra uzkrāšanās uz bungādiņas nereti var būt par iemeslu pavājinātai dzirdei. Lai izvairītos no šīs problēmas, farmaceite J.Kovaļova iesaka ausu tīrīšanā neizmantot vates kociņus vai citus tievus un spicus priekšmetus, kas ausu sēru tikai iestums dziļāk ausu kanālā.