Kā palīdzēt bērnam aizlikta deguna gadījumā

Kā palīdzēt bērnam aizlikta deguna gadījumā

15. Dec 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizlikts deguns, kas var rasties dažādu iemeslu dēļ – mainīgi laikapstākļi, ārēji faktori, baktērijas un vīrusi, alerģija, organisma saslimšana - nav nekas patīkams, jo traucē elpot, ir grūti gulēt, bieži vien nav arī apetītes. Tāpēc var izmantot dažādas metodes kā cīnīties ar aizliktu degunu.

Kā pie jebkuras saslimšanas, vēlamas pastiprināti uzņemt šķidrumu – tas var būt ūdens vai zāļu tējas. 

Ja bērnam nav temperatūra, ar viņu var doties pastaigās ārā, jo svaigs gaiss var atvieglot elpošanu. Arī iekštelpās jābūt svaigam un pietiekoši mitrinātam gaisam – istabas jāvēdina un nepieciešamības gadījumā var izvietot mitrus dvieļus, ja gaiss ir pa sausu. Tomēr pārlieks mitrums telpās arī nenāk par labu. Svarīgi, lai telpas būtu pietiekami siltas un bērnam būtu ērts un silts apģērbs, īpaši kājās jābūt siltām zeķītēm. 

Tā kā aizlikta deguna gadījumā naktī ir vēl grūtāk elpot, svarīgi pacelt galvgali augstāk nekā citkārt. To var izdarīt ar nelielu papildus spilventiņu vai salocītu, sarullētu dvieli.

Lai degunam būtu vieglāk elpot un pašattīrīties, to vēlams skalot ar fizioloģisku, sterilu jūras ūdeni – kas mitrina, atvieglo tūsku, palīdz veseļoties. 

Ja ārsts izrakstījis medikamentus, pilienus, tad tie jālieto atbilstoši ārsta norādēm. 

20161116092659-97709.jpg

www.quixxbaby.lv