Kā novērst bērna ādas iekaisumu?

Kā novērst bērna ādas iekaisumu?

25. Sep 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Manam dēliņam ir iekaisusi kājas locītava – uz tās parādījies sauss, sarkans pleķis. Lietoju cinka ziedi, bet tā nepalīdz. Kāds varētu būt iekaisuma iemesls un kā to novērst?" Māmiņu Klubam jautājusi kāda no lasītājām.

Komentē Māmiņu Kluba eksperte, Latvijas Dermatoloģijas institūta klīnikas ārste dermatoloģe Kristīne Cīrule.  

Ja apsārtums izveidojies ceļgala iekšpusē, tas varētu būt vai nu alerģisks iekaisums, vai arī karstajā laikā, uz bērna ādas radušies izsitumi.  

„Protams, parastā cinka ziede ir laba, un tā dziedē, tomēr šajā gadījumā mazuļa jutīgajai ādai tā varētu būt bijusi pārāk blīva vai bieza. Tā kā mazuļa āda ir maiga, šis krēms apsārtumu varētu pat veicināt. Tādēļ parastās cinka ziedes vietā labāk lietot vieglus cinku vai dekspantenolu saturošus preparātus, kas labi uzsūcas ādā, piemēram, „Bepanthen” krēmu vai „PO cinku”,” iesaka dermatoloģe.

Šāda veida krēmus ieteicams lietot četras, piecas reizes dienā – tā tie efektīvāk mazinās ādas apsārtumu!

Jāņem vērā, ka tad, ja septiņu līdz desmit dienu laikā kopš krēma lietošanas apsārtums nepāriet, vajadzētu meklēt dermatologa palīdzību. Iespējams, iekaisuma mazināšanai nepieciešams lietot „Advantanu” – vieglu, hormonus saturošu līdzekli, kas iegādājams tikai ar ārsta recepti.

Tomēr kā rāda pētījumi, vieglas ekzēmas vai alerģiska iekaisuma gadījumā, parasti pietiek ar vieglu cinku vai dekspantenolu saturošu preparātu lietošanu, kas vairumā gadījumu palīdz izvairīties no hormonpreparātu nepieciešamības.

Vēl būtiski atcerēties, ka tik ilgi, kamēr bērna āda ir apsārtusi un iekaisusi, šo ķermeņa daļu nevajadzētu mitrināt ūdenī un kādu laiku būtu jāizvairās arī no mazuļa vannošanas.

Māmiņu Klubs

Kādus efektīvus preparātus, bērna ādas iekaisuma mazināšanai, esi izmantojusi tu?