Kā mainījās Tavas ģimenes ēdienkarte?

Kā mainījās Tavas ģimenes ēdienkarte?

05. Nov 2013, 12:21 Banija Banija

Kā ir mainījusies Tavas ģimenes ēdienkarte pēc tam, kad mazulis ir sācis ēst „lielo cilvēku” ēdienu?

Atzīšos godīgi, ka vēl tad, kad mazais pārtika tikai un vienīgi no piena, sāku jau prātot, kādus ēdienus varēšu gatavot, jo ir produkti, ko labāk nedot u.tml. Bija brīži, kad iestājās neliels uztraukums, jo daktere teica, ka tāda gaļa nav laba, tādas zivis arī ne, tādēļ nedaudz panervozēju, ko tad mēs īsti ēdīsim tad, kad Robis būs jau nedaudz paaudzies. Tomēr tagad šķiet, ka satraukumam īsti nebija iemesla, jo viss norisinājās pats no sevis...

Mūsu ikdienas ēdienkartē goda vietā atrodas dažādas biezzupas, jo tās ir ne tikai vienkārši pagatavojamas, bet garšo arī visiem ģimenes locekļiem, tai skaitā arī pašam mazākajam ēdājam (secināju, ka tas noteikti tādēļ, ka nav jāpiepūlas ar ēdiena košļāšanu). Tāpat arī topā ir dārzeņu sautējumi ar gaļu. Un, atšķirībā no dakteres norādījumiem, ka līdz gada vecumam cūkgaļu ne un ne, to Robis nogaršoja jau labu laiku pirms savas lielās jubilejas un atzina par labu esam. Tāpat arī lasi, kas it kā ir paredzēts nedaudz vecākiem bērniem.

Vienīgais, ko ņemu vērā gatavošanas procesā, ir garšvielu pievienošanas brīdis. Ēdienu gatavoju bez garšvielām un, kad tas gatavs, sagatavoju porciju dēlēnam, un pēc tam pievienoju garšvielas jau lielajam katlam.

Varbūt Tu, Māmiņu kluba lasītāj, vari padalīties savās receptēs, kuras realizē virtuvē, un kuras par labu esam atzinuši arī Tavi mazie, gadu sasniegušie ziķeri?

Viena no manām favorītēm ir puķkāpostu biezzupa. Pagatavošana pavisam vienkārša:

  1. Rozetītēs sadala puķkāposta galviņu.
  2. Puķkāpostu 10 minūtes pavāra 800ml lielā ūdens daudzumā.
  3. Tad tam pievieno 150g saldo krējumu un visu sablenderē.
  4. Biezzupu uzvāra un viss – tik vienkārši!
  5. Lai zupai piešķirtu papildus garšas nianses, tai pievienoju muskatriekstu, pa virsu uzlieku dažas zilā siera piciņas. Protams, sāls un pipari pēc garšas. :)
cecii cecii 05. Nov 2013, 14:37 Bruņurupuce

Vienam zobi straujā tempā sāka nākt 4 mēnešos, piebarot uzsāku 6,5 mēn, var teikt, ka no 7mēn. Otram pirmais zobs tikai 9mēn., piebaroju no 6mēn. Un nebija īpaši nekāda atšķirība, ir vai nav zobu. Nokost labi var arī ar smaganiņu, it sevišķi vārītus dārzeņus.

cecii cecii 05. Nov 2013, 12:36 valmora

Es pielāgoju bērna vadītu ēšanu pa savam. Pirmos vārītos dārzeņus devu gan ar karotīti sakasot, gan gabaliņos rokā. Vasarā ogu laikā devu visas veselas ogas - zemenes, upenes, plùmes, jāņogas, tagad ābolus, neko nekad neesmu smalcinājusi. Brokastu putras jau no sākuma devu pilngraudu, ar gabaliņiem. Tik ilgāk pavārīju, lai mīkstāk. Pārsvarā mazais ēda ar rokām pats, no 11 mēn. pats ar karoti. Gaļu gatavoju tā, ka lielāku daudzumu samalu, tad sagatavoju bumbiņas, izcepu un sasaldēju. Pēc tam tās bumbiņas ērti pievienot jebkuram ēdienam un mazais var ērti paņemot rokā. Tā kā paši ne dienas neiztiekam bez dārzeņiem, tad bērni attiecīgi ēda to pašu. Vienīgais, šad tad ēdam makaronus, bērnu dēļ pārgājām uz kvalitatīvākiem pilngraudu. Šobrīd vienīgais ēdiens ko atsevišķi gatavoju mazajam ir vārīts ķirbis. To tīrā veidā viņš vienīgais ēd. Pārējā ēdienkarte mums sakrīt.

cecii cecii 05. Nov 2013, 11:02

Ja godīgi, pilnīgi neko neesam mainījuši, bērni ir pielāgojušies mums. Èd to pašu ko mēs jau no 6-7mēn. vecuma. Biju jau iespringusi par pirmo piebarojumu, jautāju dakterei ko labāk, ar kuru gaļu sākt-teļu, trusi utt. Tad viņa mani tā forši atsēdināja. Doma tāda, nav ko izlikties labākiem, lai bērns ēd to pašu ko jūs. Te gan jāpiebilst, ka sāli, pusfabrikātus, majonēzi, kečupu un tādas lietas mēs nelietojam gadiem.