Kā izvēlēties labu bērnudārzu

Kā izvēlēties labu bērnudārzu

02. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir zināms ikvienam tas, ka bērni aug ātri, un, protams, ne tikai sveši bērni, bet arī savējie. Pienāk brīdis, kad visa ģimene ir pārmaiņu priekšā - bērnam jādodas uz bērnudārzu.

Bērnudārza izvēle ir samērā sarežģīta, tāpēc steigties nevajadzētu. Psihologi, metodiķi un apdomīgi vecāki ir vienisprātis: vislabākais laiks, kad bērnam būtu jāsāk doties uz dārziņu ir vecumā ap 3 gadiem. Bet ikdienā sastopamies ar visai ierastu situāciju, kad vecākiem tomēr agrāk ir bērniņš jālaiž uz dārziņu. Un tad vēl jo vairāk jāpievērš īpaša uzmanība bērnudārza izvēles jautājumam.

Ir vienkāršas lietas, kas, protams, ir pašas par sevi saprotamas: meklējam ne tikai dārziņu ar izdevīgu atrašanās vietu, bet arī audzinātājas, kurām ir mūsu prasībām atbilstošas profesionālās kvalitātes. Galu galā, der apjautāties par atsauksmēm arī citiem vecākiem. Un tieši no tā, kāda būs bērna pirmā audzinātāja, būs atkarīgs tas, kāds tad būs bērna sākums konkrētajā dārziņā.

Vēl viena svarīga lieta: nevajag nekad domāt, ka jo prestižāks nosaukums ir bērnudārzam, jo, pavisam noteikti, tajā viss būs mājīgāks un uz bērnu vērstāks. Tas tā nav vienmēr.

Protams, izvēlēties kādu no tuvumā esošajiem pašvaldības bērnudārziem vai privātdārziņiem, vai pat bērnudārzu ar kādas konkrētas pedagoģijas atbalstu, ir tieši vecāku ziņā.

Pamatā pašvaldības dārziņu vecāki izvēlas tā, lai tas būtu tuvāk mājām. Par tādu dārziņu nav dārgi jāmaksā, un arī tas ir izdevīgi. Grupiņā te var būt pat 25 bērniņi. Tādu iestāžu finansējums ir neliels, tāpēc arī rotaļlietu tur noteikti nebūs daudz, un, protams, arī ēdienkarte dārziņā būs visai viekārša.

Privātā pirmsskolas izglītības iestādē izdevumi vecākiem būs lielāki, bet papildus ierastajai izglītības programmai, te būs vairāk papildnodarbību, kā arī bērns, atkarībā no konkrētās iestādes, izglītības novirziena, varēs apgūt arī dažādas citas prasmes un iemaņas.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties bērnudārzu?

  1. Atrašanās vieta. Bērnudārzs, līdz kuram jābrauc vairāk kā pusstunda, visdrīzāk nebūs tas ērtākais variants. Nogurdinošais brauciens sabiedriskajā transportā vai automašīnā no rīta ar sēdēšanu sastrēgumos nepatiks ne jums, ne bērnam.
  2. Personāls. Bērnudārza izvēle nereti nozīmē arī piemērota personāla izvēli. Galu galā, jūsu bērns šajā iestādē būs visu dienu. Tāpēc ir svarīgi jau savlaicīgi iepazīties ar audzinātājām, un arī ar bērniem, kas būs bērna grupiņā. Ir jāsaprot, vai dārziņā ir noteikta dienas kārtība, kā audzinātājas rūpējas pret bērniem, kāda ir viņu vispārējā attieksme, un kā viņas reaģē uz bērnu sūdzībām un lūgumiem. Par personālu vairāk var uzzināt, apajutājoties citiem vecākiem, kam ir pieredze konkrētajā bērnudārzā. Bet, protams, noskaidrot arī der, cik palīgu ikdienā ir audzinātājai uz vienu grupu. Ir bērnudārzi, kuros ir tikai viena audzinātāja, bet divas auklītes. Ir bērnudārzi, kur grupiņai ir 2 vai pat 3 audzinātājas un 1 auklīte.
  3. Тeritorija. Bērnudārza teritorijai ir jābūt ierobežotai un aizveramai. Galu galā, bērni ir ļoti ziņkārīgi, un viņu drošība gan vecākiem, gan audzinātājām ir pirmajā vietā. Ļoti labi, ja dārziņa teritorijā iespējamas ne tikai pastaigas, bet arī rotaļas.

Iekštelpas. Katrā bērnudārzā ir jābūt vietiņai, kurā bērni vingro, klausās mūziku un guļ. Protams, jābūt arī visam pirmās palīdzības sniegšanai, ja tādu kādreiz nākas sniegt. Svarīgi, ka bērnu diendusu nekas nevar iztraucēt. Jāieskatās arī grupā, un būtu vēlams pievērst uzmanību grupas mēbelēm. Tām jābūt bērniem ērtām un drošām. Ideāli, ja tiek ņemtas bērnu vecumposmu īpatnības gan mēbeļu, gan vides iekārtojuma, gan rotaļlietu ziņā. Rotaļlietām ir jābūt tikai un vienīgi kvalitatīvām, un ļoti labi, ja bērniem ļauts rotaļās izmantot arī dabas materiālus, kas lieliski attīsta fantāziju.

  1. Runājot par rotaļlietām, ir svarīgi, ja tās attīsta bērna loģiku, motoriku un atmiņu
  2. Svarīgākais attiecībā uz nodarbību gaitu ir ne tikai ierastā iepazīšanās ar apkārtējo pasauli, bet arī iespēja būt kustīgiem, iespēja piedzīvot lomu rotaļu prieku, un iespēja dabīgi attīstīt runu. Bērnam jāapgūst arī skaitļi, jāmācās zīmēt, aplicēt, konstruēt, jāiepazīst mūzikas un kustību pasaule. Vislabāk, ja tas notiek rotaļu veidā.

Ideāli, ja bērnudārzā ir iespēja pabūt nodarbībās un pavērot, kā konkrētajā vietā vispār norit nodarbības. Vai bērni saprot audzinātāju? Vai izpilda viņas norādījumus? Vai audzinātāja kliedz uz bērniem? Vai izskaidro papildus, ja kāds kaut ko nav sapratis?

  1. Uzturs. Uzturam jābūt pilnvērtīgam un daudzveidīgam, tā tomēr ir bērna veselības ķīla. Svarīgi, lai bērns dārziņā nebūtu izsalcis, bet nedrīkst arī būt tā, ka viņu baro ar varu. Uzzini, vai iespēja individuāla iespēja, ja bērnam ir no kādiem produktiem alerģija.

Kritēriji attiecībā uz to, vai bērnudārzs ir labs vai ne tik labs, lai paliek vecāku pašu ziņā. Bet, lai arī kādi būtu konkrēti jūsu kritēriji, jābūt pārliecinātiem par to, ka bērna izglītības iespējas tiek realizētas, viņš ir drošībā un par viņu ik dienas rūpējas cilvēki, kam patiesi bērni patīk.

Meklējam vislabāko dārziņu savam bērnam

  1. citu vecāku atsauksmēm ir nozīme! Tieši viņi var pastāstīt, cik labi par bērniem konkrētā vietā rūpējas, vai bērni audzinātājām patīk, kā arī viņi var pastāstīt par dārziņa iekārtojumu, tur esošajām rotaļlietām un dažādiem citiem svarīgiem sīkumiem, par kuriem neviens cits jums nemaz nepastāstīs
  2. pievērsiet uzmanību dārziņa teritorijas tīrībai un drošībai!
  3. iepazīstieties ar personālu, izpētiet apstākļus, kuros atradīsies jūsu bērns visas dienas garumā. Svarīgs ir telpu mājīgums, iekārtojums atbilstoši bērna vecumam. Tāpat svarīga ir audzinātāju kompetence.

Atrast savam bērnam labāko dārziņu nav nemaz tik viegli. Bet jāatceras, ka uz dārziņu dosies tieši bērns, nevis jūs. Jācenšas ņemt vērā bērna vēlmes un vajadzības, un tieši tad izvēlē nekļūdīsieties, jo bērni ļoti labi jūt apkārtējo attieksmi pret sevi, un ar prieku dodas uz tādu pirmsskolas iestādi, kurā viņus sagaida mīļi un silti.

Māmiņu Klubs

Ja jums rodas papildus jautājumi, rakstiet: sandra.livmane@maminuklubs.lv vai zvaniet 67350750!