Kā izvēlēties bērna gultiņu?

Kā izvēlēties bērna gultiņu?

21. Apr 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaundzimušā gultiņa parasti tiek iegādāta mazliet pirms viņa nākšanas pasaulē. Daudzi jaunie vecāki galvenokārt pievērš uzmanību gultiņas izskatam. Bet par košu toņu gultiņām daudzi maksā pārmērīgi augstas cenas, pat nepainteresējoties, no kā šis krāsotais brīnums ir izgatavots.

Izvēloties bērnu gultiņu, aprobežoties ar "skaistumu" vien nevajadzētu. Jāpievērš uzmanība vairākām lietām. 

Gultiņai jāelpo

Ienāc bērnu preču veikalā - acis skrien uz visām pusēm: te ir tik daudz kā, un reizēm aizmirsti, kāpēc vispār šurp atnāci. Ir tik daudz un dažādu bērnu gultiņu: ir gan šūpulīši, gan gultiņas -"mājiņas" - ar kaut ko līdzīgu jumtiņam, ir gultiņas "eirostandarta" stilā - nokrāsotas baltā krāsē, ir pat tādas, kas pretendē uz gotu stilu, ir arī vienkāršas gultiņas. Nepērciet neko pirmo emociju iespaidā!

Tiklīdz pirmais uztraukums apdzisis, apdomājiet savas finasiālās iespējas un ķerieties pie preču rūpīgas apskates.  Vispirms pievērsiet uzmanību materiālam, no kura izgatavota gultiņa. Pats labākais visos laikos ir vienmēr bijis dabīgais koks.  Koks ir ekoloģiski tīrs materiāls, kas ne tikai pats "elpo", bet ļauj arī citiem "elpot". To ir viegli tīrīt un pateicoties tam, gultiņu ir viegli uzturēt tīru. 

Kam vēl pievērst uzmanību

Ērta un plata gultiņa - ideāls variants. Bez tam, tai jābūt diviem vai trim regulējamiem līmeņiem. Gultiņas augstumam nav nozīmes, ja runājam par jaundzimušo. Pagaidām labāk, lai tā nebūtu pārāk dziļa, jo tad tajā ir ērtāk nolikt mazo gulēt, nepamodinot viņu. Bet, kad bērns ir paaudzies un sāk celties kājās, gultiņas dziļums ir jāregulē, lai mazais cilvēciņš, iepazīstot pasauli ap sevi, neizkristu no gultiņas. Attālumam no matrača līdz augšējai līstītei jābūt apmēram 66 cm.

Ir gultiņas, kam vienu sānu var pazemināt par vēl 10 cm. Tas ir ērti gan mazulim, gan mammai, kas mazo rokās šūpina. Mazuli ir vieglāk ielikt gultiņā, neradot viņam nekādas neērtības. Arī mammas mugura būs pateicīga par šādu nolaižamo maliņu. Bet pēc tam sāns ir jāpaaugstina atpakaļ, lai zinātkārais bērniņš neizkristu.  

Gultiņa var būt arī uz riteņiem. Tas ir ērti, ja gultiņa jāpārvieto, piemēram, uz citu telpu. Daži modeļi ir tādi kā šūpulīši, ko var pārvietot. Tāda gultiņa noteikti patiks jūsu mazulim un viņš kādu laiku varēs gulēt un baudīt šo šūpošanās procesu, līdz pat iemigšanai. 

 Labi, ja vismaz 2 redelītes ir izņemamas. Tad augošais bērns varēs viegli izlīst no gultiņas un ielīst tajā atpakaļ, nelienot no gultas ārā pa augšu un nebaidoties izkrist.  Vēl ir gultiņas, kas savienojas kopā ar pārtinamo galdiņu. 

Ir tādi modeļi, kuros gultas apakšā iestrādātas atvilktnes gultas veļai, drēbēm vai rotaļlietām. Tas, protams, palielina gultiņas cenu, bet no otras puses - tas gultiņu dara ērtāku, jo atbrīvo jūs no nopieciešamības pirkt lieku skapīti vai kumodi. Viss vajadzīgais ir pa rokai.  

Dažiem gultiņu modeļiem komplektā nāk sānu maliņu plastmasas uzlikas. Tās paredzētas periodam, kad bērniņam nāk zobi. Viena no iemīļotām vietām, kur iemēģināt jauno ieguvumu un remdētu tā izraisīto niezēšanu ir gultiņas redeļu augšmala. Lai arī ES standartiem atbilstoši sertificētas koka gultiņas tiek apstrādātas ar netoksiskām lakām un krāsām, koks tomēr ir salīdzinoši mīksts materiāls un kāds asais zoibiņš tajā varētu iecirsties, tāpēc, lai pasargātu mazuļa zobiņus un smaganiņas ir domāta šāda plastmasas apmalīte. Jāpiebilst, ka atsevišķi to iegādāties nevar, tā nāk komplektā tikai ar atsevišķiem gultiņu modeļiem.

Dažiem vecākiem patīk grozi - šūpulīši. Tādi, tiesa, der bērniem tikai līdz gada vecumam un ir ērti, jo ir viegli pārnēsājami, pateicoties rokturīšiem, kā arī, tos var noņemt no šūpuļa statīva un novietot kur citur. Liela, plaša telpa neilgi pēc dzimšanas mazuli var biedēt un uztraukt. Bet šūpulītī mazuļi jūtas ērti, lai arī 3-4 mēnešu vecumā var gadīties, ka mazulis būs no tā izaudzis un būs jāpērk jauna guļvietiņa. Lielisks tādas gultiņas aizstājējs var būt ratu kulbiņa, kas ir noņemama. 

Pēdējā laikā aktuālas un pieprasītas kļuvušas t.s,. gultiņas – manēžiņas. Manēžiņas pamatā ir no tekstila materiāla, tās ir viegli saliekamas un pārnēsājamas. Tās ir ļoti ērtas, ja ģimene dodas kādā garākā izbraucienā, kur paredzēta nakšņošana. Šāda gultiņa noderēs arī omīšu mājā. Kad mazais neciemojas pie vecvecākiem, gultiņu ir viegli salocīt un tā neaizņems lieku vietu.

Māmiņu Klubs