Kā izvairīties no knišļu kodumiem

Kā izvairīties no knišļu kodumiem

01. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dīc. Kož. Koduma vieta niez un niez un niez.. Kā aizsargāt sevi un savu bērnu no odiem, kas jau sākuši savas medības? Padomu vaicājām ģimenes ārstei Lolitai Zorģei. 

Aktīvais periods

Tagad - pavasara beigās-vasaras sākumā - odiem ir pats aktīvākais periods. Pēc tam uz neilgu brīdi to kļūs mazāk, bet nav vērts atslābt, jo no jūlija beigām līdz pat septembrim ir otrs odu aktivitātes vilnis. 

Īslaicīgais miers no odiem ir saistīts ar to, ka no jūnija beigām līdz jūlija vidum, kad laiks ir īpaši karsts, izžūst nelielās ūdenstilpnes mežos, nostājušies ūdeņi, kuros dzīvo odu mazulīši. Karstumā odi dzīvo un savas oliņas slēpj vēsos pagrabos. 

Tēviņi nekož

Droši vien daudzi no jums zina, ka odu tēviņi nedzer asinis. Tas tāpēc, ka viņiem pilnībā pietiek ar ziedu nektāriem un ogļhidrātiem, ko izdala augi. 

Savukārt, odu mātītēm oliņu dēšanai ļoti vajag papildus olbaltumvielas, ko satur mūsu asinis. No olbaltumvielu skaita atkarīgs arī oliņu skaits, ko radīs mātīte - jo vairāk olbaltumvielu, jo vairāk oliņu. 

Kā lai atšķir - šoreiz ir darīšana ar tēviņu vai mātīti? Pēc ūsiņu formas. Tēviņiem ūsiņas ir klātas ar garām, pūkainām spalviņām, kas redzamas ar neapbruņotu aci. Tiesa, vai paspēsiet tās ieraudzīt brīdī, kad dzirdēsiet oda dīkšanu, tas jau ir cits jautājums. 

Profilaktiskie pasākumi

Lai neciestu no odu kodumiem, jāievēro šādi tādi drošības pasākumi.

Ja bērns ir mazs vai pārvietojas pa ielu vēl ratos, jāparūpējas par to, lai ratus būtu iespējams apsegt ar marli vai moskītu tīklu, kas neļautu odiem tikt klāt bērnam. Šādu tīklu var izmantot arī mājās, dzīvoklī - pie logiem. 

Vecākiem bērniem, kuri sasnieguši vismaz 1 gada vecuma, paredzēti speciāli aerosoli un krēmi. Piemēram, Exopic sprejs, ko var lietot jau no gadiņa, vai arī Mega un Autan, kas derēs bērniņiem no 3 gadu vecuma. Tikai no 7 gadu vecuma var lietot līdzekļus, kas paredzēti pieaugušajiem. 

Neskaitot speciālus preparātus, palīdzēt noslēpties no odiem var arī attiecīgs apģērbs. Piemēram, vakarā, kad vairs nav tik karsts, jāvelk kaut kas biezāks, derēs gan pieguļošākas bikses, gan džinsu bikses, gan biezākas zeķes, un, protams, jāpadomā arī par galvas pasargāšanu, galu galā tā ir jāsargā īpaši, arī no odiem. Tātad- galvā vajag cepuri!

Noderēs arī zāļu novārījumi, tādi kā - krustnagliņas, lavanda, piparmētra. Ja ir iespēja, iesējiet vai iestādiet šīs zālītes tieši zem mājas loga, tikai pārliecinieties par to, ka bērnam no šīm zālītēm nav alerģijas. 

Ir vēl viens aizsardzības veids - speciālas eļļas, sveces, kuras dedzinot var izkliedēt odus mājās vai ārpus tām.

Ja bērnu tomēr odi sakoduši koduma vietu var smērēt ar sodas ūdeni vai izmantot Fenistil preparātu, kas noņems pietūkumu un niezi.  Bet, ja pēc odu koduma vietas kasīšanas ir izveidojusies brūce, tādā gadījumā, lai izvairītos no infekcijas iekļūšanas tajā, vieta jāsmērē ar briljantzaļo šķīdumu. 

Paši odi nav baktēriju pārnēsātāji, vienīgais, ko viņi var nodot cilvēkam, koduma laikā - tā ir malārija, bet Latvijā tādas nav. 

Starp citu, pastāv uzskats, ka odu kodumi ir pat noderīgi, tāpēc, ka tie attīra poras un labvēlīgi ietekmē asinsriti tajās vietās, kur savilkti muskuļi. 

Mums, protams, gribētos, lai odu nebūtu vispār, bet zinātnieki apgalvo, ka odu iznīcināšanas gadījumā, mūsu atmosfērai draudētu globāla katastrofa, kas iznīcinātu arī citus dzīvos organismus, jo pieauguši odi un to sīkās oliņas ir barība daudziem putniem, zivīm, citiem kukaiņiem un kopumā tie ir ļoti svarīgi ekosistēmai.  

Māmiņu klubs

Pastāsti, kā Tu pasargā sevi un mazuli no odiem!

Liene Krúza Liene Krúza 01. Aug 2014, 12:57

mazajam,5menesus veco dlenu ir vienkarsak pasargat no odu kodumiem. ja atrodas ratos,vienmer ir moskitu tikls - nu karstuma un bezjedzigi gan nav. 4gadnieci sogad tie koz ipasi specigi. es vinu sapusu ar specbernu airasoliniem,bet tik un ta,pec kodieniem sogad vina sapamst pamatigi. domaju,tie nav odi,dunduri,bet k.kkas cits uzdarbojas