Kā iemācīt bērnam empātiju?

Kā iemācīt bērnam empātiju?

12. Apr 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja vēlies, lai Tavs bērns ir jūtīgs pret citu cilvēku jūtām un vajadzībām, tad sāc mācīt bērnam empātiju jau bērnībā.

Empātija – spēja just līdzi cita cilvēka emocijām un saprast tās – ir svarīga emocionālā intelekta sastāvdaļa, kam nenoliedzami ir liela ietekme uz attiecībām ar citiem cilvēkiem un veidu, kā mēs iederamies sabiedrībā. Tiek uzskatīts, ka emocionālais intelekts un empātija spēj ietekmēt panākumus gan skolā, gan jau pieaugušo dzīvē. Tādēļ šīs spējas būtu jāsāk attīstīt jau no mazotnes.

Kā bērnos attīstās empātija?

Bērni līdz divu gadu vecumam galvenokārt koncentrējas uz sevi, kas ir normāls, bērnišķīgs egocentriskums. Viņi vēl nesaprot, ka sunīšiem sāp, ja viņus velk aiz astes, vai ka vecākie brāļi var sadusmoties, ja apgāž viņu uzceltos klucīšu torņus. Tomēr aptuveni divu gadu vecumā bērni sāk izrādīt pirmās empātijas pazīmes, kas izveidojušās, vērojot un atdarinot vecākus. Bērni sāk atdarināt lelles barošanu vai aijā miegā rotaļu lācīti. Trīsgadnieki jau spēj izdarīt secinājumus no novērotām situācijām un citu cilvēku izrādītas empātijas un spēj paši to atkārtot. Piemēram, pacienāt brālīti ar šokolādi vai apsegt mammu ar segu. Četru līdz sešu gadu vecumā bērniem ir vēl lielāka izpratne par cilvēku savstarpējām attiecībām un saistību starp savu uzvedību un citu cilvēku jūtām, tāpēc bērniem ir vieglāk dalīties ar rotaļlietām vai saprast, kāpēc kāds ir noskumis. Tāpēc empātija jācenšas attīstīt jau agrā bērnībā - nākotnē tas noteikti būs liels ieguvums.

20180411135449-47419.jpg

Iemāci bērnam saprast citus

Esam apkopojuši dažus vienkāršus padomus, kas palīdzēs bērnam iemācīties just līdzi citu cilvēku emocijām dažādās situācijās.

1. Iedrošini bērnu palīdzēt citiem. Sākumā iemāci bērnam pamanīt, ka apkārt viņam ir arī citi cilvēki un ka šiem cilvēkiem katram ir savas jūtas un vajadzības. Ja, piemēram, ejot pastaigā, pamanāt vecāka gadagājuma cilvēku, kuram ir grūtības šķērsot ielu, palīdziet viņam. Ja kāds bērns rotaļlaukumā sēž viens un nevēlas spēlēties, apjautājieties un mēģiniet saprast, kas ir noticis un kāpēc viņš ir skumīgs. Šādi vienkārši žesti liks bērnam pamanīt cilvēkus sev apkārt.

2. Sāc ar sevi. Bērni vislabāk mācās, vērojot un atdarinot pieaugušos. Tu vari neskaitāmi daudz reižu runāt ar bērnu par empātiju, bet nekas nebūs tik efektīvs kā Tavs piemērs. Tāpēc vienmēr esi empātiska – ne tikai attiecībā pret savu bērnu, bet arī pret citiem ģimenes locekļiem, draugiem, paziņām un pat svešiniekiem uz ielas.

3. Analizējiet jūtas. Rotaļāšanās ar bērniem ir perfekts veids, kā izprast un just līdzi citu cilvēku emocijām. Spēlējot lomu spēles ar LEGO® DUPLO® klucīšiem, jūs kopā varat analizēt emocijas, ko katra no figūrām varētu just. Cita laba metode ir kopā lasīt pasakas vai skatīties kvalitatīvas multfilmas. Pajautā bērna domas par to, ko galvenie varoņi, viņaprāt, jūt, kāpēc tie smejas, raud un kā viņiem varētu palīdzēt.

4. Pamani brīžus, kad bērns izrāda empātiju. Dažkārt pieaugušie savos bērnos empātiju mēdz neapzināti apspiest. Kad bērns ienāk virtuvē un vēlas palīdzēt sagatavot brokastis, bet Tu noraidi palīdzību, bērns saņem netīšu signālu – nav jācenšas palīdzēt, katram pašam jātiek galā ar iesākto. Diemžēl rezultāts tam var nebūt iepriecinošs, piemēram, pusaudžu vecumā bērns vairs nepiedāvās palīdzēt ar trauku mazgāšanu vai mājas kārtošanu. Tāpēc, ja Tavs bērns vēlas palīdzēt, ļauj viņam iesaistīties un pielāgo uzdevumus atbilstoši viņa spējām.

5. Izrādi atzinību. Jebkurš, jo īpaši bērns, priecājas, ja ieguldītās pūles tiek atzinīgi novērtētas. Tāpēc uzslavē bērnu brīžos, kad viņš izrāda empātiju. Vai bērns padalījās ar savām rotaļlietām, kad spēlējās smilšu kastē? Iedeva pusi no šokolādes savam draugam vai apskāva brāli, kad viņš raudāja? Ja jā, tad paslavē bērnu un parādi, ka no sirds lepojies ar viņu. 

Padomi radošai jautrībai

Mēs mīlam dzīvniekus

Saskarsme ar dzīvniekiem ir lielisks veids, lai attīstītu bērna empātijas spējas. Ja jums ir mājdzīvnieks, LEGO® DUPLO® komplekts ”Mana pirmā saimniecība” būs ļoti noderīgs. Komplektā ir iekļautas 2 LEGO DUPLO bērnu figūriņas, kā arī aita, govs un vista. Paskaidro bērnam, ka dzīvnieciņi mājās sniedz lielu prieku, tomēr tā ir arī liela atbildība. Ja mēs pietiekami nerūpēsimies par viņiem, dzīvnieki būs skumji un nelaimīgi. Iejūtieties mazu lauksaimnieku lomās un katrs uzņemieties atbildību par vienu no dzīvniekiem. Izrunājiet, kas ir jādara, lai aprūpētu katru no tiem (katrs ir jāpabaro un jāpadzirda, gotiņa ir jāizslauc, jāievāc vistas izdētās olas un jāapcērp aitas kažociņš), un kas notiks, ja kaut kas tiks aizmirsts. Izspēlējiet lomas, kā katrs rūpējaties par kādu no dzīvniekiem. Tā ir liela atbildība, vai ne? Vai ir iespējams ko darīt, lai būtu vieglāk? Protams! Palīdziet viens otram!

 20180411135341-79290.jpg

LEGO® DUPLO® Mana pirmā saimniecība (10617)

Rotaļājieties un mācieties lauku saimniecībā! Lielie un stabilie LEGO® DUPLO® komplekta "Mana pirmā saimniecība" klucīši ir ideāli piemēroti, lai sāktu apgūt būvēšanas prasmju pamatus. Košie, krāsainie LEGO DUPLO klucīši ir īpaši izstrādāti, lai mazajām rociņām ar tiem būtu droši un ērti darboties. Ar dzīvnieku figūriņām un tematiski apzīmētajiem klucīšiem kopā ar mazo saimnieku apgūstiet, kāda ir dzīve lauku sētā, kā dzīvnieki runā un kādus produktus tie mums dod.