Kā efektīvi disciplinēt zēnus un meitenes?Māmiņu Klubā seminārs divgadniekiem

Kā efektīvi disciplinēt zēnus un meitenes?Māmiņu Klubā seminārs divgadniekiem

16. Aug 2017, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zēniem un meitenēm ir nepieciešama atšķirīga disciplinēšanas taktika?

Lielākā daļa māmiņu cenšas izvairīties no dzimuma stereotipiem un savam dēlam nopirkt vismaz vienu lelli un meitai – vismaz vienu mašīnu. Tomēr kaut kā vienmēr gadās tā, ka puika ar lelli nespēlēsies, bet, piemēram, izmantos to kā ieroci, bet meitene savukārt ar mašīnu vizinās savas lelles. Tātad – bērnu psiholoģija nav vienāda, tāpēc ir jāizmanto arī dažādas disciplinēšanas tehnikas.

Agresīva uzvedība pirmsskolas vecumā ir pilnīgi normāla parādība. Faktiski tā ir pazīme bērna attīstībai, kas savukārt veicina bērna pašapziņas un paļāvības pamata veidošanos, kļūstot pieaugušam. Tomēr reizēm jauna agresivitātes izpausme var atklāties kā antisociāla uzvedība – rupja spēlēšanās, sišana, košana. Lasi padomus, kas palīdzēs šo uzvedību noturēt līdzsvarā!

Zēni visbiežāk ir impulsīvāki, aktīvāki un agresīvāki kā meitenes. Ja Tu sastopies ar situāciju, kad ir nepieciešama tūlītēja rīcība, izvērtē savu rīcību! Zēniem un meitenēm ir atšķirīgs pacietības mērs, kas var izraisīt agresiju. Nākamajā reizē, kad Tev jācīnās ar savu bērnu slikto uzvedību, pamēģini šīs pieejas!

„Tā ir mana rotaļlieta!”

Dalīšanās ir viens no biežākajiem dusmu lēkmju izraisītājiem, sevišķi, ja mantu dalītāji ir apmēram vienā vecumā.

Meitenes.

Orientējies uz jūtām! Meitenes ir uzmanīgākas, apdomīgākas un labāk saprot otra jūtas, tāpēc saki: „Emīls būs ļoti priecīgs, ja Tu ļausi viņam iesaistīties Tavā spēlē un kopā spēlēsieties ar Tavu bumbu.”

Zēni.

Esi praktiska ieteikumos! Zēni lieliski risina problēmas un sadarbojas, ja viņi redz mērķi, tāpēc saki: „Ir tik forši, ka ir kāds, ar ko spēlēties. Kuru rotaļlietu varētu paņemt Elza, lai viņa varētu iesaistīties Tavā spēlē?”

„Es negribūūūūū!!”

Mazi bērni ir pietiekami gudri, lai zinātu, ka tad, ja viņi kliedz vai rīkojas agresīvi, viņi visbiežāk panāks to, ko vēlas un tiks aizvesti viņiem vēlamā virzienā. Sevišķi tas darbojas sabiedriskā vietā, jo vecāki ar visiem spēkiem cenšas izvairīties no skaļiem strīdiem sabiedrībā.

Meitenes.

Izrunā radušos situāciju! Verbālās spējas meitenēm attīstās daudz ātrāk kā zēniem – meitenes daudz ātrāk veido vārdus un sarežģītākus teikumus, tāpēc saki: „Tev nav jākliedz, labāk pastāsti man klusiņām, kas Tevi uztrauc un mēs vērsīsim visu par labu.

Zēni.

Sauc vardarbību vārdā! Tā kā zēni tik labi neprot izrādīt savas sajūtas verbāli, viņi visbiežāk izpauž savu neapmierinātību ar fizisku spēku sitot, sperot un kožot. Tev tāpēc vajadzētu atgādināt, ka viņš var lietot vārdus, lai pateiktu, kas nav kārtībā, tāpēc saki: „Nekod vai nesit. Nomierinies un pastāsti man, ko Tu vēlies.

„Dod man to!!”

Ja divgadnieks vai pirmsskolas vecuma bērns ierauga kaut ko, ko viņš vēlas, bērns to paņems neatkarīgi no tā, vai kāds cits bērns ar to jau nespēlējas tieši tajā laikā.

Meitenes.

Kritizē konstruktīvi! Tā kā meitenes ir jūtīgākas, viņām ir ļoti svarīgi, ko citi par viņam domā, tāpēc saki: „Tu parasti esi tik laipni pret citiem bērniem, bet kad Tu ņem nost rotaļlietas, viņi negribēs ar Tevi spēlēties.”

Zēni.

Saki tieši, ko vēlies! Tā kā zēni ir daudz tiešāki, viņiem īpaši neinteresē, ko citi bērni vai pieaugušie par viņiem domā. Tas nozīmē, ka Tev jārīkojas nekavējoties atbilstoši situācijai, lai tieši konkrētajā brīdī pārtrauktu nevēlamo darbību un nebūtu gari un plaši jāskaidro, ko viņš dara nepareizi. Tāpēc saki: „Tūlīt pat pārtrauc ņemt nost rotaļlietas un atdod mašīnu atpakaļ!”

„Es gribu konfekti!”

Tas ir katras māmiņas ļaunākais murgs: iepirkšanās lielveikalā, kur ir tik daudz vilinājumu bērnam un sevišķi, stāvot pie kases, kur izkārtotas šokolādes, košļājamās gumijas un citi kārumi.

Meitenes.

Atrunā viņu pozitīvi! Meitenes vairāk priecājas par nedaudz novēlotu gandarījumu, tāpēc saki: „Kāpēc gan nepagaidīt līdz tiksim mājās? Es mums izcepšu gardas pankūkas ar ievārījumu!”

Zēni.

Pārtrauc raudulīgumu uzreiz! Zēni ir tendēti uz tūlītēju gandarījuma saņemšanu, tāpēc pat necenties sarunāt ar „vēlāk” taktikas izmantošanu. Pārtrauc šo vēlmi jau pašā sākumā un tad mēģini novērst uzmanību ar kaut ko citu vai iesaisti viņu darbībā, tāpēc saki: „Es zinu, ka Tu to vēlies, bet man nav pietiekami daudz naudas līdzi, tāpēc mēs to nepirksim!”

Māmiņu Kluba Vecāku skolā esam tieši JUMS sagatavojuši īpašu semināru- kā tikt galā ar divgadnieku niķiem un stiķiem/

Divgadnieka attīstība, uzvedība un problēmsituāciju risināšana

Nodarbībā runāsim:

  • kas ir šī vecumposma attīstības svarīgās lietas, kas ir jāzina ikvienam vecākam;
  • par biežākajām grūtībām, ar ko saskaras vecāki šajā vecumā;
  •  un mēģināsim meklēt risinājumus;
  • un meklēsim īpašos resursus, ar ko varam palīdzēt bērnam un viņa attīstībai.

 

Aicinām uz nodarbību vecākus, kuru bērniem ir jau 1,5 gadiņš! Tāpat priecāsimies redzēt arī vecmāmiņas un auklītes, kuri ikdienā saskaras kopā ar bērniņu un ir sajūta, ka ar bērnu vairs nav iespējams tikt galā.

Kur notiek?

Māmiņu kluba mājīgajās telpās Vīlandes ielā 1-2, 1. stāvā, ieeja no Elizabetes ielas

PIESAKIES SEMINĀRAM MĀMIŅU KLUBĀ ŠEIT!