Kā bērnu atbrīvot no spalīšiem?

Kā bērnu atbrīvot no spalīšiem?

30. Mar 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Straujiem soļiem tuvojas pavasaris, un tas nozīmē, ka bērni drīz vien varēs vairāk laika pavadīt, rotaļājoties ārā. Diemžēl ne vienmēr varam izsekot vai, spēlējoties rotaļu laukumā vai smilškastē, mazulis neliek rokas vai rotaļlietas mutē.

Tāpēc bērnu pasaules izziņas prieks nereti par sevi atgādina, kad mazulis sāk nemierīgi gulēt, vakaros kļūst nervozāks, negribīgi ēd un sūdzas par niezi anālās atveres apvidū. Izradās, ka viņš ir inficējies ar zarnu trakta parazītiem – spalīšiem. Par to, kā ātri un efektīvi no spalīšiem atbrīvoties, stāsta „BENU aptieku” farmaceite Ilze Priedniece.

Lai atbrīvotos no spalīšiem, var lietot bezrecepšu zāles „Helmintox”, kas satur aktīvo vielu pirantelu. Bērniem līdz sešu gadu vecumam būtu jālieto suspensija, savukārt vecākiem bērniem un pieaugušajiem paredzētas tabletes. Lai izvairītos no atkārtotas invāzijas, medikaments jālieto divas reizes ar trīs nedēļu pārtraukumu. Tā kā inficēšanās ar spalīšiem notiek fekāli orālā ceļā, tad neatkarīgi no tā, vai inficējies tikai viens ģimenes loceklis, medikamenti būs jālieto visiem, pirms tam konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu. Parazītiem nelabvēlīgu vidi radīs arī ķiploku, ķirbju sēklu, ka arī vērmeļu tējas dzeršana.

Kā skaidro „BENU aptieku” farmaceite Ilze Priedniece, cīņā ar parazītiem vienlīdz svarīgi reizē ar medikamentu lietošanu ir pastiprināti rūpēties par higiēnas normu ievērošanu. Bērns jau no mazām dienām jāradina rūpēties par personisko higiēnu, pirmkārt, mazgāt rokas pirms katras maltītes, pēc tualetes apmeklējuma un, pārnākot mājās. Dodoties ar bērnu ārā, labs palīgs būs mitrās salvetes, kuras var izmantot roku noslaucīšanai spēļu laukumā vai, ēdot ārpus mājas, ja nav iespējas nomazgāt rokas.

Īpaši svarīga higiēna ir ārstēšanās laikā, kad katru dienu bērnam jāmaina apakšveļa un pidžama, arī dvielis un gultasveļa. Nagi regulāri jāapgriež īsi un jātīra ar suku. Katram ģimenes loceklim nepieciešams izmantot savu dvieli. Veļa un palagi jāgludina ar karstu gludekli. Regulāri jāveic telpu uzkopšana, īpašu uzmanību pievēršot arī grīdai, jo spalīšu oliņas var atrasties arī uz grīdas.

Ņemot vērā to, cik viegli spalīši izplatās, farmaceite atkārtoti uzsver, ka gadījumos, ja parazīti ir vienam ģimenes loceklim, medikamentu kurss jāiziet visai ģimenei. Bet, ja bērns apmeklējis bērnudārzu, tad jāinformē arī bērnudārza darbinieki, lai laikus varētu veikt profilaktiskos pasākumus.