Kā bērniņš dažādos vecumos rāda, ka viņam sāp

Kā bērniņš dažādos vecumos rāda, ka viņam sāp

28. Nov 2014, 11:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns sāk just sāpes jau māmiņas puncī dzīvojot. Kurā grūtniecības nedēļā tieši tas notiek, zinātnieki joprojām nevar precīzi noteikt, bet šodien par šo tēmu vēlamies parunāt saistībā ar jau dzimušajiem mazuļiem, kuriem arī, pavisam noteikti reizēm kaut kas sāp.

Jaundzimušais

Pašiem mazākajiem ir visgrūtāk, jo viņiem ir tikai viens veids, lai izrādītu visas savas jūtas un emocijas - tā ir raudāšana un kliegšana.

Kā jau noprotat, bērns raud atšķirīgu iemeslu dēļ - izsalkums, bailes, sāpes, diskomforts un vienkārši, ja viņam ir garlaicīgi. Kā lai saprot, ka bērniņam ir slikti?

Pēc kaut kāda laika māmiņa var atšķirt mazuļa raudas, bet dažas papildus iezīmes tomēr var palīdzēt paātrināt šo procesu.

Ja bērniņš pievelk kājiņas pie puncīša raudāšanas laikā, tātad kaut kas nav labi ar pašu vēderiņu.

Ja bērniņš raud un dzirdat, ka viņa elpošana ir citādāka kā ierasts, iespējams viņam kaut kas sāp.

Ja nevarat saprast, kas kaiš jaundzimušajam, ņemat viņu rokās, mēriet viņam ķermeņa temperatūru, ieklausieties elpošanā, pārbaudiet bērna vēdera izeju, ieskatieties viņa mutītē, piedāvājiet paēst.

Bet vienmēr zvaniet ārstam, lai konsultētos gadījumā, ja nevarat saprast, kā rīkoties tādā vai citādā situācijā un nevarat atrast izskaidrojumu mazuļa pašsajūtai.

Zīdainis

Par zīdaiņiem tiek saukti bērniņi līdz gada vecumam. Pirmajā dzīves gadā ir jāpiedzīvo visvairāk dažādu notikumu un pārmaiņu, kādu vairs nebūs visas cilvēka dzīves laikā -no guļoša kamoliņa bērns pārvēršas ziņkārīgā staigātājā.

Šajā vecumā visbiežāk parādās sāpes zobiņu nākšanas dēļ. Aktīvās augšanas laikā gandrīz katrs bērniņa zobs var darīt viņu īpaši kaprīzu, raudulīgu, siekalošanās var kļūt īpaši akīva, visi bērni cenšas ievilkt kaut ko mutītē lai pažļembātu, pakošļātu, pagrauztu nomācot kaitinošās sāpes.

Kā jau nopratāt, pirmās pazīmes, ka bērnam kaut kas sāp - izmaiņas uzvedībā.

Tālāk novērojami biežākie rādītāji, kas liecina par to, ka kaut kas bērna organismā nav, kā vajag - paaugstināta ķermeņa temperatūra, izmaiņas bērna vēdera izejā, apetītes zudums, nevēlēšanās rotaļāties, bērniņš kļūst kaprīzs, raudulīgs.

Bērniņš pēc gada vecuma

Pēc tam, kad bērniņš iegaumējis savu ārējo ķermeņa daļu nosaukumus, ir vienkāršāk pajautāt un parādīt, kur sāp, bet ne vienmēr bērns var noteikt precīzi, kur viņam sāp, jo, kad kaut kas sāp pieaugušajiem, dažkārt sāpes it kā atbalsojas un ceļo pa visu ķermeni. Ar bērnu var būt līdzīgi.

Pavērojiet bērnu! Ja viņš bieži berzē austiņu, iespējams, jāpievērš uzmanība austiņai, ja raudot sasprindzinās, iespējams ir problēmas ar vēdera izeju un tamlīdzīgi.

Atceries: katram cilvēkam ir savs sāpju līmenis. Kādam duršana sānā būs sāpes, kāds cits pat to nemanīs.

Kā jūs sapratāt, ka bērnam kaut kas sāp - atkarībā no viņa vecuma? Padalieties pieredzē un ieteikumos!

Māmiņu Klubs

20130919103517-40240.jpg