Kā audzināt bērnu vientuļajam tētim?

Kā audzināt bērnu vientuļajam tētim?

19. Mar 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt ģimenēs izveidojas situācija, kad bērniņu audzina tētis. Visbiežāki šādas situācijas iemesli ir šķiršanās, mīļotās nāve vai mātes aprūpes tiesību zaudēšana.  Uzzināsim, kam jāpievērš uzmanība, ja tētis audzina bērnu viens.

Pamatā veiksmes ķīla ir psiholoģiskā noskaņa. Lai nenotiktu tā, ka tētis noslēdzas sevī, ir jādomā, kā nejusties vientuļam. Protams, neviens nevar aizliet pārdzīvot par šķiršanos, bet tas nedrīkst ietekmēt jūsu attiecības ar bērnu un arī bērnu pašu.

Nekautrējieties lūgt padomu. Padoma lūgšana parādīs jūs no labās puses, jo tā liecinās par to, ka jums bērna audzināšana nav vienaldzīga, tāpat kā pats bērns un tas, kā pareizi būtu ar viņu jāapietas. Ja nav mammas, vecmāmiņas, māsas vai kādas citas radinieces, kas varētu palīdzēt, internetā ir ļoti daudz informācijas. Sevišķi forumos, kuros ar prieku savos audzināšanas noslēpumos dalās citi vecāki.

Bez tam, vientuļajam tētim nevajadzētu baidīties no vēršanās pēc palīdzības sociālajā dienestā, tāpat nevajadzētu baidīties lūgt arī sabiedrības psiholoģisko atbalstu. Dažādu iestāžu speciālisti ar prieku palīdzēs atrisināt lielu daļu jūsu jautājumu. Pie tam, tā būs burvīga iespēja saprast un apzināties, ka neesat viens. Tāda apziņa palīdz kļūt stiprākam. Un draudzīgs padoms vai palīdzība labvēlīgi ietekmēs jūsu noskaņojumu un gatavību iet uz priekšu.

Paliekot vienatnē ar bērnu, esiet gatavs, ka uz jūsu pleciem gulsies ne tikai rūpes par bērniņu, bet arī rūpes par mājām. Tajā skaitā arī ēst gatavošana un uzkopšana.

Tas pats attiecas uz emocionālo pusi: jūsu uzdevums būs radīt siltu, mājīgu atmosfēru, jums jāizrāda emocijas, jādāvā bērnam glāstus, rūpes, mīļumu. Ļoti svarīgi ir nenoslēgties sevī, neslēpt jūtas. Izrādiet emocijas, pastāstiet par tām bērnam. Nebaidieties izrādīt maigumu. Bez maiguma bērns neizveidojas par pilnvērtīgu personu. Bērns var kļūt nervozs, bailīgs, nespējīgs izrādīt siltumu arī citiem, viņš nespēs līdzpārdzīvot.

Noteikti ikdienā svarīgs būs režīms. Ir pareizi, saprātīgi jāizveido dienas režīms, lai bērns laicīgi dotos gulēt, un laicīgi mostos, ēstu, mājas darbus pildītu, rotaļātos un atpūstos. No tā visa ir atkarīgs arī jūsu miers, stabilitāte, bērna veselība un viņa prasme plānot laiku.

Jāpievērš īpaša uzmanība arī ģimenes budžetam. Vientuļajam tētim var nākties piestrādāt vai arī strādāt no mājām.

Ja jūsu darba specifika neļauj strādāt mājās, neaizmirstiet uzturēt saikni ar bērnu. Zvaniet, rakstiet, aizsūtiet viņam uz mājām kādu pārsteigumu, pastāstiet par savu darbu un par to, kur esat bijis. Bērnam ir svarīgi sajust rūpes, jo viņam šis periods, kurā jūs tikai mācāties divatā sadzīvot, arī nav viegls. Tāpat kā jums.

Tētiem, protams, arī vientuļajiem tētiem, jāsaprot, ka laiks, ko līdz šim pavadījāt kopā ar saviem draugiem, būs ierobežots. Tas viss tāpēc, ka brīvais laiks jums ir jāvelta bērnam. Kurš vēl, ja ne jūs, kalpos viņam par labāko piemēru, draugu un rotaļu biedru? Kurš vēl viņu atbalstīs grūtā brīdī? Pavadiet laiku kopā, tas mazinās bērna stresu, radīs mieru un bērns jums sāks uzticēties. Tas ir ļoti svarīgi, sevišķi, ja pavisam nesen esat palikuši divi vien.

Biežāk apskaujiet bērnu, ilgāku laiku pavadiet kopā. Kontakts un dvēseliska divvientulība nāks par labu jums abiem.

Veltiet uzmanību kopīgu interešu radīšanai. Piemēram, jūs abi varat pievērsties kādam sporta veidam. Dodieties kopā uz treniņiem, pārrunājiet ar bērnu izvēlētā sporta veida nianses.

Protams, kopā varat skatīties arī multfilmas, noteikti pirms miega lasiet grāmatas, klausieties kpā mūsiku. Attīstieties kopā, apmainieties viedokļiem, sāksiet vairāk uzticēties viens otram un labāk sajutīsiet viens otru, un tas pozitīvi ietekmēs jūsu attiecības.

Ja bērna mamma eksistē, psihologi neiesaka ierobežot viņu tikšanos. Protams, tikšanās ar bijušo sievu nereti ir grūts brīdis. Un tomēr bērnam tas ir svarīgi. Ja jums ir dēls, komunikācijas trūkums ar mammu viņā var veidot nepareizu attieksmi pret sievietēm, nepareizu uztveri par attiecībām starp sievieti un vīrieti. Ja audzināt meitu, var rasties problēmas ar sievišķīgā pieņemšanu sevī.

Audzinot bērnu vienatnē, svarīgi ir pievērst uzmanību brīžiem, kas skar bērna dzimuma īpatnības. Nevajag domāt, ka meitas un dēla audzināšanai jānorit vienādi. Bet attieksmē jāatceras, ka maigums un mīlestība, tāpat kā rūpes un uzmanība ir nepieciešams kā vienam, tā otram.

Māmiņu Klubs