Kā ārstēt vieglas traumas?

Kā ārstēt vieglas traumas?

22. Jan 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemā, apledojot ceļiem un ietvēm, neizbēgami pieaug arī traumatisma risks. Kā rīkoties, ja, neveiksmīgi paslīdot uz ielas, gūstat vieglus sasitumus, stāsta „BENU aptieku” farmaceite Jeļena Gončarova.

Sasitumi un izmežģījumi

Neatkarīgi no tā, cik spēcīgs ir iegūtais sasitums, ir vairāki universāli paņēmieni, kas rekomendējami traumu gadījumā. Iesākumā sasituma vietu nepieciešams novietot statiskā stāvoklī. Šādā veidā tiks mazinātas sāpes, un samazināsies asinsizplūdums, kā arī traumētajai vietai tiks nodrošināta labāka asins un limfas cirkulācija.

Nākamais solis sasituma mazināšanai ir atvēsināšana. Atvēsinošas iedarbības līdzekļi asinsvadus sašaurina, tādējādi samazinot asinsizplūdumus un tūsku. Tas ir būtiski, jo tieši tūska nospiež nervu galus, izraisot sāpes un līdz ar to mazinot iekaisumu un sāpes.

Aptiekās par salīdzinoši zemu cenu iegādājami aukstuma aerosoli, kuri palīdz mazināt sāpes un tūkumu. Tāpat aptieku piedāvājumā atrodami arī plāksteri, kuri lietojami sasitumu, sasprindzinājumu un sastiepumu gadījumos. To sastāvā ir mentols, tādēļ šādi plāksteri lieliski atvēsina.

Atvēsināšanai noderēs arī gēli, piemēram, „Cold gel Ratiopharm” vai „Perskindol”. Aptiekās pieejamas arī īpašas kompreses un „Thermogel”, kas atkarībā no traumas lietojami siltā vai aukstā veidā. Tomēr sasituma atvēsināšanai iedarbīgi līdzēs arī ledus.

Kad traumētā vieta novietota nekustīgi un atvēsināta, talkā ņemama nākamā līdzekļu grupa – ziedes un kompleksās smēres. Sasitumu gadījumā „BENU aptieku” farmaceite J.Gončarova rekomendē lietot tikai atvēsinošas iedarbības līdzekļus. Turpretī muskuļu un cīpslu sāpju gadījumā, kad nepieciešams uzlabot asins cirkulāciju, farmaceite rekomendē lietot sildošus līdzekļus, piemēram, „Capsicam” ziedi, „Finalgon” vai „Viprosal” u.c. Šo līdzekļu sastāvā tiek izmantotas ēteriskās eļļas, piparu ekstrakts, bišu vai čūsku inde, vai kāda vietēji kairinošas iedarbības ķīmiska viela, kas nodrošina sildošo efektu.

Ja priekšroka tiek dota dabiskiem līdzekļiem, pieejams „Osteogels”, kura sastāvā ir piparmētra, dižegle un dimeksīds. Kā paskaidro farmaceite, atvēsinošās ziedes ir efektīvas pirmajās 24 stundās pēc traumas.

Izmežģījumu gadījumos traumētā vieta jānofiksē, tad jāatvēsina, izmantojot kompresi. Tā uz mežģījuma vietas jāliek ik pēc 20 minūtēm. Locītavu izmežģījuma gadījumā imobilizācijai lietojama elastīgā saite, bet traumētā locītava ir jāpaceļ augstāk, lai tūska ietu uz leju. Šādos gadījumos atļauts dzert arī bezrecepšu pretsāpju medikamentus, piemēram, ibuprofēnu saturošus. Tomēr elastīgo saiti nedrīkst aptīt pārāk stingri, lai tā nenosprostotu asins cirkulāciju, kas tikai palielinās uztūkumu. Arī izmežģījumu gadījumā var lietot jau iepriekšminētos gēlus. Tomēr „BENU aptieku” farmaceite atgādina, ka jebkuras traumas gadījumā ir obligāta ārsta konsultācija, īpaši, ja traumu guvis bērns!

Zilumi un asinsizplūdumi

Zilumus pēc traumām palīdzēs ārstēt tūsku mazinošas ziedes un gēli, kas satur, piemēram, heparīnu (aktīvā viela, kas veicina hematomu uzsūkšanos). Šādas nepieciešamības gadījumiem farmaceite rekomendē, piemēram, „Dolobene gel”, „911 Badjaga gel” vai „Troxevasin gel”. Tomēr šīs smēres nav brīnumlīdzekļi, kas zilumam liks izzust uzreiz. Šāda tipa medikamenti paātrinās ziluma uzsūkšanos un izzušanu, tomēr sasituma vieta tāpat būs novērojama gan violetā, gan zilganā, gan zaļganā stadijā.

Jāuzsver, ka nevienu no šīm smērēm nedrīkst lietot, ja traumētajā vietā izveidojusies brūce. Tāpat līdzekļu dziļās iesūkšanās dēļ tos nedrīkst lietot bērni. Pavisam maziem bērniem bez ārsta ziņas sasitumu gadījumā lietojamas tikai aukstuma kompreses.