Kā ārstēt iesnas dažādās fāzēs

Kā ārstēt iesnas dažādās fāzēs

26. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iesnām ir vairākas fāzes. Lai bērna deguntiņa ārstēšanā sasniegtu nepieciešamo iedarbību un rezultātu, svarīgi zināt, kā, kurā no posmiem to vispareizāk aprūpēt! Kā bērnam pareizi ārstēt iesnas, stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre Daira Brenča. 

Kā apgalvo speciāliste, nav tāda medikamenta, kas palīdz visiem un visām iesnām. Iesnām var būt dažādi iemesli. Tās var būt gan vīrusa, gan bakteriāla iemesla izsauktas, gan arī alerģiska rakstura. Tādēļ, lai zinātu, kā iesnu gadījumā rīkoties, jāzina to cēlonis jeb iemesls.

Iesnu pirmā fāze

„Iesnām ir vairākas fāzes. Vispirms bērna deguntiņš tūskas dēļ aiziet ciet. Tad deguna gļotādā rodas iekaisums, kā dēļ pastiprināti veidojas sekrēts, bet pēc tam, kā tautas valodā saka, deguns līst (bērniņam pa degunu nemitīgi līst šķidrs sekrēts, tāds kā ūdens).

Šajā gadījumā pats svarīgākais bērnam nodrošināt komfortu. Agrīna vecuma bērniņam ļoti svarīga funkcija ir ēst, un ēdot viņam ir arī jāelpo. Tomēr iesnu gadījumā apvienot šīs divas funkcijas ir diezgan sarežģīti. Tāpēc brīdī, kad apgrūtinātas elpošanas dēļ bērnam ir grūtības ēst vai gulēt, nepieciešama palīdzība.

Iesnu fāze, kurā līdz jūras ūdens

Runājot par iesnām kā par saslimšanu, šajā iesnu fāzē deguna sekrēts kļūst arvien biezāks. Tā kā mazam bērniņam vēl nav pilnībā nobriedusi deguna gļotādas bārkstiņu funkcija, viņa deguntiņš fiziski no šī biezā sekrēta nespēj attīrīties.

Agrīna vecuma bērniņam, pirmā gada laikā lielākā dienas daļa paiet guļot uz muguriņas vai sāniem. Šī iemesla dēļ bieži vien biezais sekrēts notek aizdegunē un pa rīkles mugurējo sienu tek uz leju, izraisot kairinošu klepu un daudzus citus simptomus, kas mēdz parādīties līdz ar iesnām.

Mazulim ir fiziski šauri elpošanas ceļi un deguna ejas. Tad, ja tajās ir uzkrājies sekrēts, tas deguna ejas nosprosto, rada bērnam diskomfortu un apgrūtina elpošanu caur degunu, ar visām, no tā izrietošajām sekām.

Parasti tieši šajā fāzē savu mazo pacientu māmiņām rekomendēju izmantot ļoti patīkamo, fizioloģisko jūras ūdeni. Atkarībā no tā, cik vecs ir bērniņš un no tā, ko iesaka bērna ārstējošais ārsts, var izvēlēties jūras ūdeni vai nu aerosolu, vai pilienu veidā.

Jūras ūdens deguna gļotādai palīdz atbrīvoties no biezā sekrēta, deguntiņu mehāniski iztīrot.

Pēc deguna gļotādas attīrīšanas, mehāniski būtu jāatsūc viss liekais sekrēts un tad, ja nepieciešams, deguntiņu jāsapilina ar pilieniem.

Noteikti nebūs pareizi, ja kaut vai pašus labākos un piemērotākos deguna pilienus pilināsim deguntiņā, kurš ir pilns ar bieziem puņķiem, jo tam nebūs ne vēlamā iedarbība, ne rezultāts!

Veic kvalitatīvu deguna ārstēšanu!

Tādēļ, ja savam mazulim vēlies sniegt kvalitatīvu palīdzību, vispirms ar jūras ūdens palīdzību atbrīvo viņa deguntiņu no biezajiem, gļotainajiem puņķiem un pēc tam, atbilstoši tam, ko ir ieteicis ārstējošais ārsts, iepilini deguna pilienus.

Iesnām var būt dažādi iemesli un dažkārt bērni mēdz šķaudīt arī tad, kad kāds spilgtāks saules stariņš „pakutina” degunu. Šajā situācijā jūras ūdens noteikti nav nepieciešams,” tā pediatre Daira Brenča.