Jautā ārstam: Kas jāņem vērā uzsākot piebarojumu

02. May 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piebarošana vienmēr ir aktuāls temats, jo ik dienu kāds mazulīts sāk iepazīt jaunu garšu pasauli. Katru dienu kāda mamma krīt izmisumā, jo pirmais mēģinājums bērnam iemācīt ēst ēdinu ar karoti beidzas ar neveiksmi. Visam ir nepieciešamība, arī jaunu garšu izzināšanai. Par to vairāk stāsta ārste Irēna Putniņa.

Kad bērns ir gatavs?

  • Laika izteiksmē šis posms var būt starp 4 - 6 mēnešiem
  • Bērns sāk izrādīt interesi par ēdienu
  • Bērns ir pietiekami stabils, varbūt vēl nesēž, bet ēdiena gabaliņu jau var noturēt rokās
  • Mazulis guļ īsāku laika periodu

Lai bērns izrādītu interesi par ēdienu, viņam ir jāredz, ka ēd arī vecāki. Kopīgas ēdienreizes pie galda, un ēšanas tradīciju veidošana jau tad, kad mazulītis vēl bauda tikai mammas pienu vai piena maisījumu. Interesi varam sākt radīt jau no 4 mēnešu vecuma, iespējams, pat ātrāk, mazulīti iesaistot.

Ja uzsākot piebarojumu, mazulītis no tā atsakās, piemēram, Jūs piedāvājat viņam ķirbi un viņš atsakās, tas nenozīmē, ka bērns nekad nebūs gatavs ēst ķirbi. Tam par iemeslu var būt tas, ka bērniņš gluži vienkārši tam vēl nebija gatavs.

Piedāvājumu skaits ir ne mazāks kā desmit. Tas nav piedāvājums vienas dienas laikā. Ik pa laikam mēs mazulītim piedāvājam to, ko pirms kāda laika esam viņam devuši. Lēnām, pamazām radinām pie garšām. Un kādā mirklī, šīs garšas viņš atcerēsies un vairs nenoraidīs.

Ar pacietību bērns iemācās ēst praktiski visu.

20180430122656-94429.jpg

Ikdienā, noteikti, vecākiem vajadzētu apzināties, ka mājās gatavots ēdiens, kurā ir ielikta liela mīlestība un rūpes, būs labākais mazulītim, bet bieži ikdienā ir situācijas, kad nav iespējams sagatavot ēdienu vai pabarot mazo ar mājās gatavoto. Ir, protams, alternatīva, par kuru vecāki nereti baidās, jo neuzticas, tomēr reizēm velti. Par to, kāpēc – biezenītis no burciņas vai paciņas nav kaitīgs, bet gan bērniem piemērots un atbilstošs, stāsts ārste, Irēna Putniņa

Burciņu ēdiena priekšrocības:

20180430122718-18200.jpg

  • Drošs
  • Daudzveidīgs
  • Higiēniski pagatavots
  • Ērts lietošanā
  • Noderīgs ceļojumos
  • Nezināmās vietās, kur

Kur paliek piens? Cik daudz un kāpēc tam ir jāpaliek bērna ēdienkartē arī pēc piebarojuma uzsākšanas?

Līdz gada vecumam bērnam, pilnīgi noteikti jāsaņem piens, kā pirmā un labākā izvēle ir mammas piens, ja kaut kādu iemeslu dēļ tas nav izdevies, tad tas ir piena maisījums. Kas attiecas uz bērniem, kas ir vecāki par gadu, tie ir piena dzērieni, ko bērns saņem un šie speciālie pieni nodrošina bērnam gan kvalitatīvu olbaltumvielu avotu, gan vitamīnus, ļoti būtisko D vitamīnu.

20180430122736-70551.jpg

Nepieciešamais piena apjoms?

2 glāzes vai krūzītes dienā bērniņam pēc gada vecuma un te ļoti būtiski, lai vecāki nepiedāvā bērnam so pieniņu pudelītē, ar kuru bērns staigā apkārt un dzer. Svarīgi, ka tā tomēr būtu krūzīte vai glāze.

Ja vecāki nolemj bērnam nedod šos speciālos pienus, tā ir viņu izvēle vai ārstu izvēle. Teorētiski ir ieteicams bērniņam šo pieniņu dot, bet tas nav obligāti.

Speciālie pieni būtu obligāti jādod tad, kad bērns sāk mazāk ēst, starp gada un divu gadu vecumu. Tāpēc, šajā brīdī ir labi, ja bērna organismu varam nodrošināt ar nepieciešamajiem vitamīniem, piedāvājot viņam speciālo pienu.

Māmiņu klubs, 2018