Jaunais gads traucas pie mums!

Jaunais gads traucas pie mums!

26. Dec 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojas Jaunais gads, sarīkosim īstus ģimenes svētkus! Mazuļi diezvai sapratīs, kam par godu tas viss, bet tik un tā kaut kur viņu atmiņā saglabāsies aina, ko rada krāšņa eglīte un svētku atmosfēra.

Pasakainais koks

Piekritīsiet, Ziemassvētki un Jaunais gads nav iedomājami bez zaļās skaistules. Bet te tad arī jautājums: kādai eglītei dot priekšroku - mākslīgajai vai dzīvajai? Protams, dzīvās eglites smarža mājās ienes svētku sajūtu. Bet, ja mazulim vēl nav vismaz 3 gadu, viņš diezvai saprot, ko nozīmē NEDRĪKST, un tad labāk priekšroku dot mākslīgajai eglītei. Mazulis čamdīs zariņus, un dabīgā eglīte birs. Jā, un izgreznot mākslīgo eglīti ir vieglāk, te pat divgadnieks varēs tev palīdzēt.

Izvēloties mākslīgo eglīti, īpašu uzmanību pievērs tās pamatnei. Tev jābūt pārliecinātai par to, ka mazulis to nevarēs apgāzt, pat, ja ļoti gribēs. Eglītei jābūt izturīgai, tās zariņiem stingriem un skujām jābūt daudz un stingrām, lai eglīte būtu formīga arī nākošajā gadā.

Košie rotājumi

Nav vērts eglītē iekārt ļoti daudz rotaļlietu, citādāk bērniņa uzmanība būs izkliedēta, viņš nespēs saskatīt īsti nevienu rotājumu. Metru augstai eglītei pietiks ar 5-6 dažādu krāsu bumbiņām, tikpat daudz zvēriņiem, pasaku personāžiem. Protams, neiztikt arī bez kādas virtenes. Egles rotājumiem, kas atrodas apakšējos egles zaros, jābūt izturīgiem, lai bērns tos nevarētu sasist. Tiem jābūt drošiem, ja nu mazulis tos grib nogaršot. Uz rotājumu iepakojumiem parasti ir norādīts arī vecuma ierobežojums. No stikla rotājumiem vajadzētu atteikties, mūsdienīgās platstmasas bumbiņas atrodamas dažādās krāsās un nemaz izskata ziņā neatšķiras no stikla rotājumiem. Pats galvenais, tās ir drošākas. Vislabāk izvēlēties matētas bumbiņas, bez dažādiem mirdzumiem, kas krīt nost. Tāpat ir arī apgleznoti koka rotājumi, mājās gatavoti papīra rotājumi, mīkstie rotājumi no filca un daudzi citi.

Lai bērniņš justu, ka arī viņš piedalās svētku rīkošanā, rotājiet eglīti kopā!

Pat gadu un divus gadus vecie bērniņi var kopā ar pieaugušajiem rotāt eglīti. Pirms iekar eglītē visas skaistās rotaļlietas, apskati tās kopā ar bērnu, parunā par tām, pastāsti kaut ko. Pastāsti, ko tagad darām: skaistos eglītes rotājumus karināsim šajā eglītes pusē, zilos rotājumus te - zvaigznīti - augšā.

Lai bērniņš justu, ka kopā gatavojaties svētkiem, ļauj viņam iekarināt eglītē arī virteni.

Režīms un svētki

Svētki nedrīkst traucēt bērniņa dienas režīmu. Lai arī cik ciemiņu pie jums brauktu, bērnam vienmēr ir jāguļ, jāēd un jādodas pastaigā noteiktā laikā. Pat 31.decembrī 2-3 gadus vecam bērnam nav obligāti jāgaida kopā ar citiem pusnakti. Viņam svarīgi ir savu pirmo jaungada rītu sagaidīt mundram, viņam ir jāatpūšas. Neaiciniet pārāk daudz viesu, lai netraucētu bērniņa mieru. Labāk sarīkojiet klusu ģimenes vakaru sveču gaismā, lai mazulis sajustu, ka šis vakars ir īpašs. Sagatavojiet viņam pārsteigumu. Ar pašiem mazākajiem kopā pat var iedegt lampiņas eglītē. Vienkāršas dziesmiņas un kustības, tas viss ļaus noskaņojumam būt īpašam. Pilnībā ar to var iztikt, pirmā, otrā Jaunā gada sagaidīšanā. Svarīgi ir bērniņam nesniegt pārāk daudz iespaidu, vislabāk svētkus svinēt, kad esat nomodā visi, kad ir jautrs noskaņojums. Kad liksi mazuli gulēt, pastāsti bērnam kādu Ziemassvētku stāstu, apsoli, ka arī viņu gaidīs Ziemassvētku vecīša dāvana. Ar pašu Ziemassvētku vecīti šajā vecumā bērnu diezvai vajadzētu iepazīstināt, jo mazais var sabīties no svešā, dīvaini apģērbtā cilvēka, kurš grasās kaut ko viņam dot.

No 3-4 gadu vecuma bērni jau var piedalīties konkursos, masku ballēs, nelielos uzvedumos un koncertos. Tad var tikties arī ar Ziemassvētku vecīti. Lai izvairītos no stresa, labāk iepriekš jau parādīt gan vecīti attēlos, gan arī viesus, kas ieradīsies.

Ļoti svarīgi ir bērnus fotografēt pasākumos. Vēlāk ir jauki paskatīties, kādi bērni bijuši savos iepriekšējos svētkos, kā gatavojušies svētkiem. Ar tādu atmiņu palīdzību bērniem arī izveidojas izpratne par laiku, par pagātni, par to, kā mainās gadi.

Ko ēdīsim svētkos?

Labāk bērniem nedot neierastu pārtiku no kopējā svētku galda. Nepērciet saldumus un neļaujiet to darīt arī ciemiņiem. Paskaidrojiet vecmāmiņām un vectētiņiem, ka ar saldumiem tomēr aizrauties nevajadzētu dažādu iemeslu dēļ. Ir produkti, kas maziem bērniem vienkārši nav piemēroti: jūras delikateses, sarkanie un melnie ikri, kūpinātā siera desas, sēnes. Ja gribat arī bērnam uzburt svētku galdu, uztaisiet eglīti no vārītiem dārzeņiem, izrotājiet šķīvi ar odziņām, uztaisiet salātus vai bērna iemīļoto saldo ēdienu, kas izrotāts kādā interesantā veidā.

Bet jaungada naktī, kad bērniņš jau guļ, palūdziet viesiem netrokšņot, aizveriet aizkarus, lai bērnam netraucētu skaļās balsis un petardes aiz logiem.

Priecīgus svētkus!

Māmiņu Klubs