Jaunā skolu programmā stiprinās skolēnu pašapziņu

Jaunā skolu programmā stiprinās skolēnu pašapziņu

27. Mar 2017, 14:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazāk nekā puse Latvijas jauniešu vecumā no 16 – 18 gadiem ir pārliecināti, ka nākotnē sasniegs to, ko vēlas, pārējie savas iespējas apšauba un uzskata par ierobežotām, secināts martā veiktajā jauniešu interneta aptaujā*. Lai stiprinātu Latvijas skolu jauniešos pašapziņu, motivētu viņus noticēt savām spējām un vairotu drosmi rūpēties par apkārtējiem, Latvijā sākta jauna skolu programma – MOT. Izvēlies drosmi!

“Ir daudz vērtīgu programmu un iniciatīvu, kas cīnās ar sekām, strādājot ar jauniešiem, kuri dažādu iemeslu dēļ savā dzīvē jau ir izdarījuši nepareizas izvēles. Un tas ir ļoti svarīgi. Taču mūsu mērķis ir darboties preventīvi – iesaistoties 13 gadus vecu jauniešu skolas ikdienā, veidot klases kultūru, kurā nav atstumto, uzrunāt un modināt jauniešos drosmi dzīvot savu dzīvi, drosmi rūpēties par apkārtējiem un drosmi pateikt nē. Es ticu, ka apzināts šādu īpašību kopums ir kā  ieejas biļete pieaugušo pasaulē”, stāsta biedrības MOT Latvija vadītāja Ilze Paidere - Staķe.

Aptaujas rezultāti liecina, ka bailes no neizdošanās vai zaudējuma (33 %), nevēlēšanās nokļūt nepatīkamā situācijā (21 %), kā arī spiediens no citu cilvēku puses (14 %) un pārliecības trūkums par savu izvēli (13 %) ir galvenie šķēršļi, kas liedz jauniešiem justies drosmīgiem un pieņemt apzinātus lēmumus. Komentējot šos rezultātus, Ilze Paidere - Staķe uzsver: “Manuprāt, pastāv kaut kas vienojošs veiksmīgu un iedvesmojošu cilvēku starpā. Un tā nav nejaušība, bet gan drosme pārvarēt bailes no neizdošanās, ticība saviem spēkiem, uzņēmība un mērķtiecība – pārvarēt slinkumu, neapstāties grūtību priekšā. Ar programmu MOT mēs varam palīdzēt jauniešos vairot viņu ticību savām spējām, pašpārliecinātību un mērķtiecību.”

Ko piedāvā skolu programma MOT. Izvēlies drosmi!

MOT. Izvēlies drosmi! ir interaktīva, atraktīva un iedvesmojoša motivācijas programma 7. – 9. klašu skolēniem, kas 12 nodarbību ciklā trīs mācību gadu garumā jauniešos stiprina drosmi dzīvot jeb atļaušanos sapņot lielus sapņus un mērķtiecīgi strādāt to piepildīšanai, drosmi rūpēties par līdzcilvēkiem un drosmi pateikt “nē” jeb noteikt prioritātes, lai pateiktu “jā” kaut kam lielākam un svarīgākam.

Rūpīgi izstrādātas nodarbības, kā arī īpaši apmācīti treneri veido pamatu, lai šīs vērtības nostiprinās un ir klātesošas jauniešu rīcības izvēlē. Principi, kā to sasniegt, ir rīkoties proaktīvi, vairot pozitīvo, skatīt cilvēku visā tā veselumā, sadarboties un iesaistīt jauniešus, būt atvērtiem un vadīt nodarbības veidā, kāds uzrunā mūsdienu jauniešus.

Kopš 2016. gada 1. septembra Latvijā to apgūst ap 450 septīto klašu skolēni 5 Latvijas skolās – Rīgas Teikas vidusskolā, Pamatskolā “Rīdze”, Ogres Valsts ģimnāzijā, Rīgas Centra Humanitārajā vidusskolā un Rīgas Angļu ģimnāzijā. Savukārt 11 treneru vidū ir gan profesionāli skolotāji, gan brīvprātīgie citu profesiju pārstāvji. MOT idejas guvušas atbalstu arī vairāku uzņēmīgu, Latvijā pazīstamu cilvēku vidū, kuri ar savas dzīves un pieredzes stāstu vēlas iedvesmot jauniešus, piemēram, aktīvi MOT vēstneši ir Toms Alsbergs, Agnese Pastare, Vestards Šimkus, Renārs Zeltiņs, Gacho, Kārlis Bardelis u.c.

Plānots, ka nākamajā mācību gadā kopā jau 14 Latvijas skolu skolēniem būs iespēja sākt MOT nodarbības, turklāt gandrīz visas jaunās MOT. Izvēlies drosmi! programmas skolas būs ārpus Rīgas, jo, kā uzsver MOT Latvija vadītāja, mērķis un misija ir būt pieejamiem visu Latvijas novadu jauniešiem.

Katrīne Judovica, uzņēmēja un viena no programmas aizsācējām Latvijā uzskata: “Drosmes trūkums ir tas, kas traucē cilvēkiem sasniegt savus personīgos mērķus, gūt panākumus karjerā un darba tirgū, un nozog mums arī fantastikas iespējas dalīties pieredzē, paveikt labas lietas. Skolu programma MOT. Izvēlies drosmi! ļauj jauniem cilvēkiem saskatīt savu vērtību un neapjukt sarežģītās situācijās. Iet dzīvē tālāk ar pārliecību par saviem spēkiem. Tāpēc esmu pārliecināta, ka šīs pieredzes pārņemšana dos iespēju papildināt esošo skolu programmu Latvijā. Iespējams, MOT ir brīnišķīgākā dāvana Latvijai – stipri, pašapzinīgi jaunieši, kas spēj mainīti pasauli uz labu.”

Mācību programma MOT. Izvēlies drosmi! ir radīta Norvēģijā, kur tā bagātina skolu mācību programmu jau vairāk nekā 20 gadus. Tulkojumā no norvēģu valodas “mot” nozīmē “drosme”. Tā ir viena no cilvēka svarīgākajām īpašībām. Tāpēc tieši drosme ir MOT filozofijas stūrakmens, absolūts priekšnoteikums, lai mēs spētu realizēt savu iekšējo vērtību sistēmu konkrētā rīcībā.

Uzziniet vairāk par jauno motivācijas programmu skolu jauniešiem: https://mot.lv/

*Aptauja tika veikta interneta portālā draugiem.lv 2017. gada martā, tajā piedalījās 512 jaunieši vecumā no 16 līdz 18 gadiem.