Ja mazuli zīdi ar krūti, ūdeni vari sākt piedāvāt no 6 mēnešu vecuma

09. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visticamāk, ka arī tu līdz ar brīdi, kad piedzima mazulītis un uzsāki zīdīšanu, piedzīvoji to sajūtu, ka katru reizi, kā bērniņš tiek zīdīts, tevi piemeklē slāpes. Izrādās, tā ir pavisam normāla situācija.

Dienā jāizdzer 2,5l ūdens

Zīdīšanas konsultante un pasniedzēja Māmiņu Kluba Vecāku skolā Sandra Lase stāsta, ka māmiņai, kura baro mazuli ar krūti, dienas laikā jāizdzer aptuveni 2,5l ūdens. Savukārt gadījumā, ja  ikdienā tiek dzerta arī kafija, jāatceras, ka uz katru kafijas tasīti jāizdzer divas tases ūdens. Tas tāpēc, ka kafijai piemīt īpašība, ka tā no organisma izvada ūdeni ar visiem tajos esošajiem sāļiem, tā padarot lēnāku mūsu šūnu darbību, kas var veicināt arī liekā svara uzkrāšanos.

Turi ūdeni rokas stiepiena attālumā

Ja baro mazuli ar krūti, Sandra Lase iesaka vairākās vietās visā mājoklī, kur vien vari piesēst vai nogulties, lai zīdītu bērniņu, rokas stiepiena attālumā nolikt ūdens pudeles. Tas ar mērķi, lai varētu padzerties jau uzreiz zīdīšanas laikā, jo noteikti arī no savas pieredzes zini, ka lai arī cik lielas slāpes mocītu zīdīšanas brīdī, pēc bērniņa pabarošanas ir 101 cits neatliekams darbs - jānomaina autiņbiksītes, jāpabeidz citi uzdevumi -, kā rezultātā par ūdens dzeršanu pilnībā aizmirstas.

Ja zīdi mazuli, viņam ūdens nav jādod

Labu gribot, apkārtējie bieži vien norāda, ka jaundzimušajam obligāti papildus māmiņas pienam jāpiedāvā arī padzerties ūdens, jo sevišķi tad, ja laukā ir vasara un ir karsti. Izrādās, tā nav tiesa. Sandra Lase norāda, ka mazulim, kurš tiek zīdīts ar krūti, līdz pat sešu mēnešu vecumam ir pietiekoši ar māmiņas pienu un ūdens tam papildus nav jādod. “Tas attiecas arī uz vasaru un karstu laiku, jo mātes pienā 87% ir ūdens, kas bērnu pilnībā nodrošina ar vajadzīgo ūdens daudzumu,” skaidro zīdīšanas konsultante.

Tiesa, jāņem vērā, ka tad, ja mazulis tiek barots ar maisījumu, ūdeni ir jāpiedāvā, lai bērns varētu padzerties, ja, piemēram, viņam ir karsti. Pretējā gadījumā, ja bērniņš pārtiek tikai no mammas piena, ūdeni pakāpeniski var sākt piedāvāt no 6 mēnešu vecuma, kad tiek uzsākta mazuļa piebarošana. Šajā gadījumā ūdeni lielākoties jāpiedāvā nevis tāpēc, ka bērnam obligāti vajadzētu padzerties, bet gan tādēļ, lai viņš mācītos dzert no krūzītes.

Bērnam vislabākais - tīrs ūdens

Ko piedāvāt mazulim padzerties - ūdeni, tēju vai sulu? Sandra Lase uzskata, ka bērnam vislabākais dzēriens ir tīrs ūdens, jo, piemēram, zāļu tēju gadījumā, kuras mammām labpatīk piedāvāt saviem bērniem, jāņem vērā, ka katrai zālītei ir sava iedarbība, un nav teikts, ka to efekts bērnam konkrētajā brīdī būtu nepieciešams.

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā