Izmantojiet bērna vēlmi atdarināt

Izmantojiet bērna vēlmi atdarināt

23. Aug 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns iet uz podiņa to pašu iemeslu dēļ kā pieaugušais - viņam/viņai gribas pačurāt vai pakakāt. Šī norise ir iekšējs impulss, kas kā signāls tiek nodots uz smadzeņu centru un tas liek cilvēkam tālāk rīkoties. Bet, bērniem vēl jāiemācās šos signālu izprast un jābūt spējīgam atbilstoši rīkoties. Bērni neiet uz tualeti slapju bikšu vai aiz bailēm no nosodījuma. Šajā uz-podiņa-iešanas procesā ir iesaistīti daudzas attīstības sfēras. Pirmkārt, vecums, kurā attīstās paša bērna personība, veidojas pašnovērtējums. Bērns sāk apzināties savas vēlmes, iespējas un izdarīt izvēli. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mazulis savas personības veiodošanās procesā netiek konfrontēts ar mammas/tēta ambīcijām, neizpratni un bērna attīstībai neadekvātām prasībām.

Otrkārt, jāņem vērā kā bērns tiek galā ar savām problēmām, grūtībām un iekšējiem jautājumiem. Tikai aptuveni trešajai daļai bērnu pirmā podiņa lietošanas reize ir rezultatīva. Pārējiem nākas saskarties ar grūtībām un tās pieņemt. Šādās situācijās būtisks ir jautājums, kā vecāki reaģē uz šo faktu. Ļoti svarīgi ir būt iecietīgam un uzticēties bērna spējām, ka viņš/viņa to spēs izdarīt. Jāpiemin arī fakts, ka bērni ļoti dažādi reaģē uz savu pirmo "rezultātu" podā, vecākiem jābūt gataviem arī sastapties ar neizprati un izbailēm.

Atdarināšana ir viens no svarīgākajiem veidiem, kā bērns iepazīst ļoti daudz un dažādas darbības. Vēl pavisam mazs bērniņš iepazīst pasauli dažādos veidos. Piemēram, pirmo reizi ieraudzījis karoti, mazulis to grauzīs, zīdīs, metīs zemē, un tikai tad, kad ieraudzīs, ka kāds ar to ēd, sāks atdarināt un centīsies arī darīt to pašu.

Gadās, ka bērniņš, kas nekad nav sēdināts uz podiņa, pēkšņi pievērš uzmanību tam, ka viņa brālis vai māsa lieto podiņu, un pieprasa, lai arī viņu uzsēdina uz podiņa. Tāpēc ir ļoti ieteicams,  - ja jums nav vecāko bērnu, vediet bērnu ciemos pie citiem, kas aktīvi lieto podiņu, vai arī - aiciniet tādus bērniņus ciemos pie sevis. Bieži vien bērns, saprotot, kas par lietu, entuziasma pilns, var jau pēc 2 dienām sākt nokārtoties tikai podiņā.

Visaktīvāk mazie bērni atdarina savus vecākus, tāpēc neieslēdzieties tualetē, ļaujiet bērnam ieskatīties, ko jūs tur darāt. Brīdī, kad bērns būs ieinteresēts, var piedāvāt viņam apsēsties uz sava podiņa jums blakus.

Bērni šai vecumā ap diviem trim gadiem daudz jautā par savām fizioloģiskajām spējām un novēro citus. Viņiem rodas jautājumi par dzimumu, par kaku un čuru veidošanos organismā, kur paliek ēdiens utt. Ļoti svarīgi, lai vecāki atbild uz šiem jautājumiem, lai bērnam rodas izpratne.

Neaizmirstiet arī stāstīt, kāpēc cilvēki iet uz tualeti, atceroties, kas šādā brīdī notiek cilvēka organismā, kā arī atgādinot, ka pēc tualetes jānoslaukās, jāmomazgā rokas, lai viss būtu tīrs.

Bērni nemācās no vecāku vārdiem, bet gan pārņem pieredzi novērojot. Bērni bieži apjautājas un novēro vecākus ejam uz tualeti. Tāpat arī dārziņā vai pie auklītes, kur ir vairāki bērni, mazuļi vēro uz interesējas, ko tie citi dara. Tas nav galvenais iemesls, kādēļ bērni sāk izmantot podiņu, bet tas ir svarīgs iemesls kā izprast notiekošo. 

Veicināt atdarināšanu var dažādos veidos:

- blakus podiņam var nolikt košas, interesantas bildītes, kurās redzams, ka bērniņš sēž uz podiņa

20140627154153-84171.jpg

- var nofotografēt arī pašu bērniņu labā noskaņojumā, kad viņš sēž uz podiņa un bildi var pielikt pie sienas

20140627154942-67631.jpg

- var iegādāties lellīti, kura arī lieto podiņu

20140627155141-29198.jpg

- uz podiņa var sēdināt arī bērna mīļo plīša rotaļlietu

20140627155009-97742.jpg

- varat arī paši sēsties uz lielā poda, aicinot bērnu pasēdēt jums līdzās

- ja mājās ir kaķis, tad pievērsiet bērna uzmanību tam, ka arī kaķis lieto pats savu tualeti

Esiet uzmanīgi, pamaniet signālus un bērna dabīgos instinktus, un jums noteikti visai drīz būs vēl viens iemesls svinībām. Drīz bērniņš pats lietos podiņu, gluži kā pieaugušais!

Māmiņu Klubs

20140605145717-75701.jpg 

Autiņbiksītes - biksītes Huggies® Pull-Ups®

ideāls palīgs podiņmācībā!