Ik gadu ap 500 bērnu meklē palīdzību augšanas problēmu dēļ

Ik gadu ap 500 bērnu meklē palīdzību augšanas problēmu dēļ

29. Jun 2016, 12:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna attīstību un augšanu regulē gan iedzimtība, gan apkārtējā un emocionālā vide, fiziskā un psihiskā veselība, uztura kvalitāte, gan arī hormonālās sistēmas darbība. Maza auguma problēmu dēļ ik gadu mediķu palīdzību meklē vairāk nekā 500 bērnu vecāki, taču atbildes par bērna augumu un svaru iespējams saņemt arī portālā www.esaugu.lv. 

2014. gadā ar maza auguma problēmām BKUS speciālisti izmeklēja 528 bērnus, no kuriem 31 bērnam atklāja slimības, kuru ārstēšanā nepieciešams augšanas hormona preparāts, savukārt pērn izmeklēti  567 bērni, un augšanas hormona preparāts kādas saslimstības dēļ bija nepieciešams 25 bērniem.

Visstraujāk bērns aug tieši dzīves pirmajā gadā. Bērna svars no dzimšanas brīža līdz gada vecumam var dubultoties vai pat trīskāršoties, bet augums palielināties gandrīz uz pusi. Kopumā pirmā dzīves gada laikā bērns izaug par 23 – 28 cm.

No viena līdz trīs gadu vecumam bērna augšanas ātrums ir 7,5 līdz 13 cm gadā, bet 3 – 4 gadu vecumā bērns izaug tikai apmēram 0,5 cm mēnesī. 

No 4 gadu vecuma līdz pubertātei bērns aug vienmērīgā ātrumā 5 – 6 cm gadā. Tā kā meitenēm pubertāte sākas nedaudz agrāk, meitenes pusaudža vecumā mēdz būt augumā garākas par zēniem, taču drīz vien viss mainās – puiši augšanas ziņā panāk un pat apsteidz meitenes.

Otrs straujākais augšanas posms cilvēka mūžā ir pubertāte. Augšanas ātrums šajā laikā lielā mērā nosaka to, cik garš cilvēks būs pieaugušā vecumā. Meitenes pubertātes periodā (vidēji trīs gadu laikā) izaug par aptuveni 25 cm, bet zēni (vidēji četru gadu laikā) – par 28 cm, savukārt kaulu masa šajā laikā palielinās 4 – 6 reizes.

Vai bērns attīstās un aug atbilstoši savam vecumam, iespējams noteikt ar speciāla kalkulatora palīdzību, kas pieejams interneta vietnē www.esaugu.lv. Ievadot savas atvases vecumu, garumu un svaru, kalkulators veic aprēķinu un pavēsta, vai bērna augums atbilst noteiktajām attīstības normām, vai tomēr ir par mazu vai par lielu un nepieciešams konsultēties ar speciālistu.

Protams, maza auguma vecākiem arī bērni var būt mazāki augumā, tāpat kā garākiem cilvēkiem – garāki, taču, kā norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) endokrinoloģe Dr. Iveta Dzīvīte – Krišāne, jebkurā gadījumā vecākiem vajadzētu aizvest savu bērnu pie speciālista, lai veiktu vienkāršas pārbaudes un pārliecinātos, ka viss kārtībā un maza vai pārlieku liela auguma iemesls nav kāda nopietna slimība.

Saņemt atbildes uz dažādiem ar bērna augšanu saistītiem jautājumiem, kā arī uzdot savu jautājumu, uz kuru atbildēs BKUS speciālists, iespējams portālā www.esaugu.lv. Tāpat minētajā interneta vietnē regulāri tiek publicēta aktuālākā informācija, kas saistīta gan ar pašmāju jaunumiem, gan atklājumiem citviet pasaulē, jo BKUS speciālisti cieši sadarbojas ar citām ārvalstu klīnikām, kā arī apmeklē dažādas ar bērna augšanas jautājumiem saistītas konferences.

Vietnē  www.esaugu.lv iespējams uzzināt arī par bērnam piemērotu un augšanu veicinošu uzturu, par veselīgu miegu un tā lielo lomu augšanas hormona izdalē un par citiem svarīgiem priekšnosacījumiem, lai bērns augtu veselīgi.

Seko sava bērna augumam    

Bērna augums ir jānovērtē, nosakot auguma, svara, krūšu un galvas apkārtmēra attiecības atbilstoši bērna vecumam un dzimumam. Ķermeņa auguma un svara regulāros mērījumus dēvē par antropometriskiem mērījumiem, kurus ir svarīgi veikt atkārtoti.

Līdz viena gada vecumam bērna augums un svars jāmēra katru mēnesi.

Līdz 4 gadu vecumam bērna augums un svars jāmēra reizi pusgadā.

No 4 līdz 18 gadu vecumam bērna augums un svars jāmēra reizi gadā.