Iepazīsti plašo dzīvnieku pasauli ar LEGO attīstošajām rotaļlietām!

30. Jul 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniem ļoti patīk būt dabā, pētīt akmentiņus, smiltis, čiekurus. Pienāk brīdis, kad bērni ar aizrautību interesējas par dzīvnieku pasauli – mazie mācās tos atpazīt, mēs rādām grāmatiņas un stāstām, taču vislabāk, ja bērniem ir iespēja doties dabā un tos sastapt, piemēram, zoodārzs ir ļoti laba alternatīva, kur iepazīt dzīvnieku pasaules dažādību. Visbiežāk bērni pēc tik aizraujošu notikumu pilnas dienas vēl ilgi savā rotaļu laukumā izspēlē piedzīvoto, tāpēc mēs devāmies ciemos pie privātās pirmsskolas "CreaKids" bērniem un viņu skolotājām, lai uzzinātu daudz interesanta par bērnu rotaļām.

Konsultē privātās pirmsskolas CreaKids skolotāja palīgs Anna Vilnīte.

Dzīvnieku izdotās skaņas ir neparastas, interesantas un bērniem ļoti patīk atdarināt, ja bērns dzird šo jocīgo skaņu, viņam gribas to pamēģināt. 

Nereti bērni pēc spilgtu emociju piedzīvošanas, sastopoties ar dzīvnieciņu, labprāt vēlas savā spēļu laukumā rotaļāties ar rotaļu dzīvniekiem, tāpēc mums ir jāparūpējas par to, lai mazajiem tāda iespēja būtu. Ir pieejami dažādi rotaļlietu komplekti, kuri ir gan kā konstruktori – no klucīšiem var veidot dažādas figūras un celtnes, kā arī lauku sētu un mežu iemītnieki – gotiņas, aitiņas, lāči, žirafes, strausi.

"Bērni ir īsti un dzīvnieki arī ir īsti. Tikai tad,kad bērni pieaug, viņi sāk pietēlot,"uzskata Anna Vilnīte. "Ja bērns ir redzējis žirafi, viņš gribēs ar šo žirafi rotaļāties arī mājās."

Lai bērni apgūtu dažādus uzvedības modeļus un pasaules likumsakarības, viņi rotaļājas, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mēs, vecāki, laiku pa laikam būtu līdzās. Tāpat svarīgi, lai mēs, vecāki, kontaktētos ar bērnu arī emocionālā līmenī, tādējādi parādot, ka mums ir svarīgi,ko viņi domā, jūt un vēlas.

Bērnu pamatuzdevums ir rotaļāties, tāpēc viņi to dara visas dienas garumā – viņi liekot kopā klucīšus, saprot, ka tie ir savienojami un izjaucami, viņi uzceļot torni, apgūst to, ko nozīmē augstu un zemu, viņi mācās atpazīt krāsas un skaitīt.

Pusotru gadu vecs bērns pārsvarā vēl orientējas pats uz sevi un pieaugušo, citu bērnu kompānija nav vajadzīga, spēlējas katrs par sevi, Lūcija taisa slidkalniņu, Grēta čubinās ar klucīti, Ernests  lasa grāmatu, savā starpā nesadarbojas, nav interesanti pagaidām, dara savas lietas. Kad bērns sasniedz 3 gadu vecumu, kad sāk iet bērnudārzā, tad sāk vairāk orientēties uz citiem bērniem, tad vajag kompāniju, sāk spēlēt lomu spēles, vajag, lai ir vienaudži apkārt, ar ko var komunicēt. Tāpat atceramies par to, ka bērna rotaļu videi ir jābūt viņam draudzīgai.

Ideālajai videi, kurā bērns varētu rotaļāties, būtu jābūt tādai, kurā mums tas nav jādara, lai bērns tiek galā pats ar sevi, viss ir droši un bērns var pabūt ar sevi un arī vecāks var atpūsties.

Ieklausīsimies savos bērnos, saprotot viņu nepieciešamību rotaļāties, atbalstīsim savus mazos, lai viņu izzināšanas piedzīvojumi būtu aizraujoši.

Māmiņu Klubs