Iepazīstam ortopēdiskos apavus

Iepazīstam ortopēdiskos apavus

13. Apr 2017, 08:42 Iveta - tereeze Iveta - tereeze

Nepilna mēneša laikā mazais ticis pie ortopēdiskajiem apaviem. Pēc apaviem devāmies uz Rīgu, Pērnavas ielu 62, kur atrodas Protezēšanas un ortopēdijas centrs. Ienākot veikaliņā mūs sagaidīja laipnas darbinieces, nokārtojām formalitātes un varējām izvēlēties sev tīkamos apavus. Biju domājusi, ka šie apavi ir masīvi un neestētiski, bet izrādās kļūdījos. Ortopēdiskie apavi ir izgatavoti klasiskā stilā un no dabīga materiāla. Tie izskatās ērti un pēc izskata neatšķiras no parastajiem apaviem. Apavos tika ieliktas specializētas pēdiņas. Dēliņam šie apavi nepieciešami pēdiņu stabilizēšanai.

20170413084246-53204.jpg

Veikalos nopērkamos parastos bērnu apavus ražotāji izgatavo vadoties pēc principa – ļaut bērna pēdām attīstīties pēc iespējas brīvāk un nenodarīt tām pāri. Tieši tāpēc veikalos nav nopērkami ārstnieciskie jeb ortopēdiskie apavi. Bērnu standarta apavos atrodamie supinatori ir paredzēti komfortam nevis pēdu deformāciju korekcijai. Bērna stāju un gaitu ļoti ietekmē apavi un to ieliktņi. Tieši tāpēc bērnu standarta apavos ieliktās ortopēdiskās „formiņas” ir maz izteiktas un „uzmanīgas”. 
Bērnu ortopēdiskos apavus iedala pēc pēdu patoloģijas un to korekcijas tipa. Ir apavi plakanai pēdai un potītes nestabilitātei, apavi, kas paredzēti pēdas priekšdaļas korekcijai, pēdu stabilizējošie apavi, potīti fiksējoši apavi un tā joprojām. Katrai pēdas deformācijai ir paredzēta konkrētas korekcijas grupas ortopēdiskie apavi. Bērnu ortopēdisko apavu grupu ir krietni vairāk par mums visiem zināmiem apaviem plakanai pēdai. Visos gadījumos, kad ir aizdomas par  ortopēdisko apavu nepieciešamību, bērnu vispirms ir jāved uz konsultāciju pie speciālista un tikai tad jādodas gatavot attiecīgus apavus. 

Apavi mums izmaksāja nieka 1,42 Euro, bet pārdošanas cena 74,24 Euro. Vēl viena pozitīva informācija: ja agrāk pie jauniem apaviem varēja tikt tikai vienreiz gadā, tad tagad ir iespēja pie jauniem apaviem tikt ik pēc pusgada, tikai ģimenes ārstam nosūtījumā jāieraksta, ka bērnam mainījušies antropometriskie rādītāji (pilnu teikumu var skatīt šeit: https://likumi.lv/ta/id/202674-tehnisko-paliglidzeklu-noteikumi 6.1.4. punkts).

Cerams, kādam šī informācija būs noderīga!

Iveta - tereeze Iveta - tereeze 13. Apr 2017, 20:53

Pirms Vaivariem nebija ne jausmas, ka dēlam vajag ortopēdiskos apavus. Nedz ģimenes ārsts, nedz rehabilitologs, nedz fizioterapeits mums par to neieminējās, tāpēc biju ļoti pārsteigta, ka pirmajā dienā Vaivaros, pēc desmit minūtēm pie nodaļas ārstes izdzirdēju, ka dēlam tie palīdzētu pēdiņu stabilizācijai un līdzsvaram. Diagnoze nepavisam nav saistīta ar ortopēdiskām problēmām.

princesemince princesemince 13. Apr 2017, 15:44 Ksjuhha

Jā, pie tehniskā ortopēda. Hm. Būs jāpajautā par šo visu ĢĀ.

princesemince princesemince 13. Apr 2017, 13:49

Droši vien ir kādas nopietnākas diagnozes, pie kurām speciālists izraksta šos apavus? Vai arī to diagnozi jau pavisam maziem nosaka? Jautāju, jo reāli savu 🤓gadnieku vedu pie ortopēda tieši pēc specializētajām zolēm, kuras katrs pāris izmaksā praktiski vairāk kā apavu pāris. Nemaz ar' nebūtu slikti, ja varētu šo procesu finansiāli kā atvieglot. Mazākajam ir tikai 2 gadi, bet arī lēnām parādās līdzīgas iezīmes, kas rada aizdomas, ka pēdām un potītēm vajadzēs korekciju, taču kaut kur galvā ir iesēdusies informācija, ka zem 3 gadiem neviens neko nekoriģē un ka vispār labāk sagaidīt 5 gadu vecumu.