Ieguvumi no mūzikas mazuļa dzīvē

Ieguvumi no mūzikas mazuļa dzīvē

09. Jul 2018, 03:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir noslēgusies emocionāla un muzikāli piesātināta Dziesmu un deju svētku nedēļa, kurā desmitiem tūkstošu lielu un mazu mākslinieku no visas Latvijas, satikās un kopā izdzīvoja visas Latvijas stāstu. Par to, cik mūzika ir bijusi nozīmīga cauru gadu desmitiem Latvijai un tās cilvēkiem, mēs zinām visi, bet cik  svarīga mūzika ir bērniem? Jau atrodoties māmiņas vēderā, mazulītis ir gatavs iepazīt pasauli un to izzināt. Mūzika ir viens no veidiem kā to izdarīt!

Mūzikas klausīšanās palīdz mazulim augt. Mūzika ir neatņemama ikviena cilvēka dzīves sastāvdaļa, un paši mazākie mūziku iepazīst jau mammas vēderā esot un labi, ja šāda iespēja ir, jo arvien vairāk pētījumu pierāda, ka mūzika pozitīvi ietekmē zīdaiņu un bērnu fizisko, emocionālo un intelektuālo attīstību, kā arī stiprina izziņas un maņu attīstību.

Mūzika vēl pirms piedzimšanas

Jau esot mamma vēderā, mazulim augot kopā ar mūziku, ko tas dzird vēl pirms dzimšanas, ir ļoti pozitīva ietekme uz mazuļa fizisko un garīgo attīstību pēc dzimšanas. Sevišķi tas attiecināms uz klasisko mūziku.

Kādā eksperimentā ASV, salīdzinot mazuļus pēc piedzimšanas, kuriem grūtniecības laikā tika atskaņota klasiskā mūzika un kuriem nē, rezultāti izrādījās diezgan pārsteidzoši, jo 6 mēnešus pēc dzimšanas, tie bērniņi, kuriem bija iespēja klausīties mūziku, krietni vairāk attīstītas gan mehāniskās prasmes, gan intelekts.

Kāpēc mūzika nepieciešama?

  • Mūzika uzlabo atmiņu – jau trīs mēnešu vecumā bērns izmanto mūziku, lai atcerētos lietas, ko tas ir iemācījies.
  • Tā attīsta kreativitāti – mūzikas nodarbības 3 līdz 4 gadu vecumā ļoti būtiski palielina bērna spēju būt radošam, kas ir ārkārtīgi svarīga vēlākā vecumā, kad dažādas situācijās bērnam nāksies pieņemt dažādus lēmumus un meklēt risinājumus nestandarta situācijās.
  • Mūzika atvieglo mācīšanās procesu
  • Mūzika un matemātika? – bērni, kuri mūziku apgūst papildus standarta mūzikas nodarbībām, piemēram skolā vai bērnudārzā, zinātnieku prāt, krietni uzlabo matemātisko sniegumu.
  • Valodas attīstība – pastāv ļoti cieša saikne starp mūziku un valodu. Abas prasmes, gan mūzika, gan valoda ir līdzīgas tajā, ka prasa spēju mācēt atšķirt līdzīgas skaņas, piemēram, burtus P un B. Bērna valodas un runas attīstība daudz raitāk sokas tiem bērniem, kuri zīdaiņa vecumā tiek pakļauti mūzikas klausīšanai. Jau pavisam mazā vecumā, bērns iemācās atšifrēt un saprast atšķirību starp dažādām skaņām un palielina bērna dzirdes atmiņas iespējas
  • Emocionālā inteliģence – mūzika spēj radīt spēcīgas emocijas. Mammas dziedātās šūpuļdziesmas spēj iemidzināt un nomierināt, klasiskā mūzika uzlabo bērna spēju izprast dažādas emociju noskaņas, no ļoti mierīgām, līdz spēcīgām. Vienlaikus ar mūziku, bērns iemācas izpaust arī savas sajūtas un veido izpratni par saviem iekšējiem procesiem, balstoties uz tieši mūzikā dzirdēto un pielīdzinot to savām sajūtām.

Sava mazuļa muzikalitāti Jūs varat attīstīt arī tad, ja Jums pašiem šķiet, ka nekāds lielais dziedātājs neesat vai skolas laikā nācies dzirdēt, ka “lācis uz ausīm uzkāpis”. Dziediet savas bērnībā dzirdētās šūpuļdziesmas, dungojiet izdomātas melodijas, veidojiet saikni ar mazulīti un palīdziet viņiem izprast pasauli, ar mūzikas palīdzību.

Galu galā, ļaujiet savam bērnam piedzīvot tās sajūtas, ko esat piedzīvojuši Jūs, jo gribētos domāt, ka ikviens no mums, kaut reizi ir bijis Dziesmu svētkos. Un lai cik klišejiski tas neskanētu – mūzika patiesi spēj vienot tautu un dziedēt dvēseles, bet Jums, jaunajiem vecākiem ir jāatceras, ka mūzika palīdz Jūsu mazulim iepazīt pasauli un attīstīties.

Par mazuļiem, kuri prot un var, par mazuļiem, kuri pēc pāris gadiem spers pirmos deju soļus Daugavas stadionā vai izdziedās skanīgas melodijas Lielajā Mežaparka estrādē.

Autiņbiksītes Huggies Pants - par aktīviem mazuļiem.

20180709025725-70788.jpg

Māmiņu klubs, 2018