Skaties VIDEO "Huggies Rotaļzemes" sērijā "Spēles ar bumbām"

19. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai bērnam būtu interese rotaļāties, mūsu uzdevums ir iekārtot rotaļu vidi – īpašu vietu, kurā atrodas dažādi priekšmeti un rotaļlietas, kas bērnam ir saistošas, turklāt tās ir brīvi pieejamas. Rotaļu vidē nekas cits nenotiek, izņemot rotaļāšanos, lai bērns zina – nonākot šeit, es spēlēšos.

Bērnu interesē plašums

Bumba palīdz bērnam iepazīt telpu 

Tiklīdz bērns patstāvīgi spēj pārvietoties telpā, viņu interesē plašums. Un te rotaļās parādās bumba! Bumba ir neaizstājama rotaļlieta, ar to nekad neapnīk spēlēties. Lūk, kā es protu! Un arī šādi man padodas!

Bumba ir bērnam vizuāli pievilcīgs objekts, tāpēc vēlams, lai tā būtu košā krāsā, taču vienkrāsaina. Bumbu ir iespējams satvert, to var mest un ripināt. Un šeit droši drīkstam iesaistīties mēs – atsaucamies bērna rotaļām kaut arī tās nemitīgi atkārtojas. Kad bērns rotaļājas ar bumbu, viņa rokas un actiņas sadarbojas, tas ir nepieciešams, lai mazais iemācītos patstāvīgi ēst un vēlākā attīstības posmā – zīmēt un arī rakstīt. 

Bumbu ir iespējams kaut kur ielikt un paslēpt. To ir iespējams izņemt, savukārt vairākas bumbas bērns var šķirot.

Bumba – palīgs telpas apzināšanā

Tāpat mēs varam bērnu aicināt doties pēc bumbas. Kad bērns ir ceļā pēc tās, viņā attīstās telpas izjūta.

Bumba ir apaļa, tā palīdz apjaust, ko nozīmē forma. Tuklāt bumbas var būt dažāda izmēra.

Rotaļu vides iekārtojumam ir nozīme

Vērojam bērna emocijas rotaļu laikā

Noteikti atceramies – rotaļu vides iekārtojumam ir nozīme, bumba ir rotaļlieta, kurai vēlams būt katra bērna rotaļu vidē un neaizmirstam vērot sava bērna emocijas, tās atklās daudz svarīga par to, ko bērns piedzīvo.

Māmiņu Klubs